Παρασκευή
24 Μαρτίου 2023

Μητσοτάκης: Η συζήτηση για τα ίσα δικαιώματα μας αφορά όλους

Tην ευκαιρία να συζητήσει με άτομα που τα αφορούν άμεσα οι πολιτικές ισότητας είχε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ίσες ευκαιρίες στην εργασία» που διεξάγεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η συζήτηση για τα ίσα δικαιώματα μας αφορά όλους και πρέπει όλοι να έχουν τις δυνατότητες να κάνουν πράξη τα όνειρά τους».

Στο πάνελ συμμετείχαν οι Μαριάννα Δήμου - Διαμεσολαβήτρια Ρομά, Παρασκευή Καλογεράκου – Νομικός, Στέλεχος Πολυεθνικής Εταιρίας, Χριστίνα Λεϊμονή – Διευθύντρια Marketing και Operations της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και ο Αλέξανδρος Χέλμουτ Ταξιλδάρης – Αργυρός παραολυμπιονίκης κολύμβησης (2004) και Πρόεδρος του Συλλόγου «Περπατώ».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού», σημείωσε πως «είναι πράγματι μια από τις μεγάλες τομές που υιοθετήσαμε διότι, μην κοροϊδευόμαστε, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν έναν προσωπικό βοηθό όμως άλλοι δεν την έχουν. Και όταν την έχουν, τον ρόλο αυτό επωμίζεται η οικογένεια. Ο προσωπικός βοηθός είναι εξίσου σημαντικός με το άτομο με αναπηρία όσο είναι σημαντικός για την οικογένειά του».

«Όσο σημαντικές και αν είναι οι εθνικές πολιτικές και νομίζω πως υπάρχει μια αναγνώριση από το αναπηρικό κίνημα, ότι για πρώτη φορά έχουμε στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία με πολλές δράσεις και με έναν συντονισμό που εμπλέκει πολλά υπουργεία. 

Άλλο τόσο σημαντική είναι και η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αυτοοργάνωσης των ανθρώπων που είναι οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι που μπορούν να ασκήσουν επιρροή ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Πρέπει να συναντηθεί η κεντρική πολιτική με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, η οποία μπορεί πραγματικά να ασκήσει άλλου είδους πίεση και να βελτιώσει την κατάσταση σε τοπική επίπεδο.

Ναι, έχουμε εθνικές επιτυχίες και θα είναι κατάκτηση του Παραολυμπιακού κινηματος, το κέντρο στη Ραφήνα χρηματοδότηση 36 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι σημαντική παρακαταθήκη για να κάνετε καλύτερα αυτό που θέλετε. Για όλους μας που δεν είμαστε ανάπηροι, είστε παράδειγμά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Παραολυμπιονίκη Αλέξανδρο Χέλμουτ Ταξιλδάρη.

«Όντως η Ελλάδα αλλάζει στο ζήτημα των προκαταλήψεων, στο να συζητάμε θέματα που πριν από λίγα χρόνια ήταν ταμπού για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, όπως μου είχε φανεί αδιανόητο ότι ένας ομοφυλόφιλος δεν μπορούσε να δώσει αίμα, κάναμε βήματα μπροστά στην ορατότητα. έχουν υλοποιηθεί σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να μπορεί αυτή η στρατηγική να υλοποιείται στην πράξη να μην είναι μόνο ένα κείμενο αρχών και θέσεων. Ξέρουμε πια ότι οι ομάδες που μπορούν να δουλεύουν με διαφορετικά ερεθίσματα, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα τους. Έχει σημασία να σπάσει το group thinking, είναι καλό για τη βελτίωση της δουλειάς. Είναι σημαντικό που πλέον στη χώρα σου πας κανονικά για φαγητό χωρίς να σε κοιτάνε. Είναι ευκαιρία για τη χώρα η βελτίωση της λογικής των ίσων ευκαιριών», ανέφερε σχολιάζοντας τα λεγόμενα της κ. Λεϊμονή.

Συζητώντας με την κ. Δήμου ως εκπρόσωπος των Ρομά, είπε: «Πράγματι, βρήκες μεγάλες διακρίσεις από την κοινωνία και τους άλλους Ρομά, και είναι πρόκληση πως θα ανατρέψουμε αυτά τα διπλά στερεότυπα. Έχουμε εθνική στρατηγική για την ένταξη των Ρομά στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για την συμμετοχή τους στην επιδοματική πολιτική είναι ότι τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον και ο αποκλεισμός δεν είναι μια νομοτελειακή κατάσταση επειδή την επιλέγουμε ή επειδή γεννηθήκαμε σε μια συγκεκριμένη κοινότητα. Ο αποκλεισμός δεν είναι μια κατάσταση που δεν ανατρέπεται. Είναι βολικό κάποια προβλήματα να τα αντιμετωπίζουμε ως προϊόν εκλογικής συναλλαγής ή να τα βάζουμε κάτω από το χαλί για να τα κρύβουμε. Η δική σου ιστορία είναι μια ιστορία χειραφέτησης, κόντρα σε πρότυπα που σου επιβλήθηκαν.»

Μιλώντας με την Παρασκευή Καλογεράκου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας είπε ότι «βοηθάει η εμπειρία της πανδημίας, στο να κάνεις τηλεργασία, με την προϋπόθεση πως τα εργασιακά δικαιώματα είναι διασφαλισμένα. Πολλές γυναίκες παλεύουν με τα στερεότυπα της μητρότητας αλλά σιγά σιγά αυτό αλλάζει. Τελικά, οι ευθύνες πρέπει να επιμερίζονται με έναν τρόπο δίκαιο. Η οικονομική επιβάρυνση και μόνο της δημιουργίας οικογένειας, λόγω των χαμηλών μισθών, είναι πρόβλημα. Η δική μας κυβέρνηση καθιέρωσε το επίδομα των 2.000 ευρώ αλλά το κυριότερο είναι το τι κάνεις το παιδί. Γι' αυτό καθιερώσαμε την «νταντά της γειτονιάς» και την επέκταση του ολοήμερου σχολείου».

Δείτε τη συζήτηση:

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στόχος του συνεδρίου είναι αφενός μεν η ανάδειξη των πολιτικών για τις ίσες ευκαιρίες που εφαρμόζονται από την Πολιτεία αφετέρου η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση του κόσμου της εργασίας – του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζομένων – για την ενσωμάτωση και την ενίσχυση της διάστασης της ισότητας στις δημόσιες και εταιρικές πολιτικές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν.Δ. για Νίκο Παππά: Πριν μιλήσει για Δικαιοσύνη, να δεχθεί την ομόφωνη απόφασή της

Απάντηση στη δήλωση του Νίκου Παππά για τη Δικαιοσύνη δίνει η Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα καλεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί την ομόφωνη απόφαση για την κα...

Φόρτωση άρθρων...