Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Ο Ερντογάν έχει εμμονή με την Ελλάδα - Ψευδή όσα υποστηρίζει για μεταναστευτικό και Αιγαίο

«Δεν θα κάνω πίσω σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πολιτική

Στις προκλήσεις και τα «fake news» του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το μεταναστευτικό απάντησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στη Νέα Υόρκη.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα κατά του αυταρχισμού και αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή. «Είναι επιτακτική ανάγκη να μην πετύχει η ρωσική εισβολή, για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο. «Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο», σημείωσε, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες.

Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στην παράνομη κατοχή της Κύπρου και τη διχοτόμηση του νησιού, χαρακτηρίζοντας παράλογες τις απαιτήσεις της Άγκυρας και στηρίζοντας την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ατζέντα αναθεωρητισμού που έχει η Τουρκία. «Η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν το επιλέξει» υπογράμμισε, καταδικάζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης της Άγκυρας και έβαλε ως «κόκκινη γραμμή» την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Από τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές, υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Σώσαμε πάνω από 130 ανθρώπους από δύο βάρκες χθες» παρατήρησε, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο Αιγαίο.

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ αναφέρθηκε και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι, όσο κι αν χρειαστεί, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ:

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης για ξυλοδαρμό στη Βουλή: Είμαστε απέναντι στη βία και στα φαινόμενα εκχυδαϊσμού της Δημοκρατίας

Ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Βουλή μεταξύ Κωνσταντίνου Φλώρου και Βασίλη Γραμμένου εξέδωσε ο Παύλος Μαρινάκης, στο οποίο κάνει λόγο για «φαινόμενα εκχυδαϊσμο...

Ρωμανός σε Κασσελάκη: Οι δαπάνες για την υγεία είναι στο 5,8% του ΑΕΠ με αυξητικές τάσεις

Βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, Νίκου Ρωμανού. O κύριος Ρωμανός τόνισε πως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του εί...

Μαρινάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ για τους «Σπαρτιάτες»: Κάποιοι προτιμούν να «ψαρεύουν» ψήφους σε θολά νερά

Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στο κόμμα των «Σπαρτιατών» εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Μετά και τη δήλωση του Βασίλη Στίγκα ότι ο...

Φόρτωση άρθρων...