Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης από Παρίσι: H Ελλάδα αποκτά 3+1 φρεγάτες Belharra (Video)

Η συνεργασία της Ελλάδας με τη Γαλλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν. Η ελληνογαλλική συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως.

Πολιτική

Τη συμφωνία για την απόκτηση από την Ελλάδα 3+1 φρεγατών Belharra ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. 

Η ελληνογαλλική συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Παράλληλα, η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο - ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. 

Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές, προκειμένου να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Ακόμα, έγινε συζήτηση για την απόκτηση 3+1 κορβέτων Gowind. 

Οι δηλώσεις στον Τύπο ξεκίνησαν με την τοποθέτηση του Προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως πολύ σημαντική στιγμή, καθώς όπως σημείωσε αποτελεί το απαύγασμα μίας εντατικής συνεργασίας των τελευταίων 18 μηνών. 

Μακρόν: «Έχουμε κοινό όραμα»

Η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είπε, και συμπλήρωσε συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία. «Έχουμε κοινό όραμα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ηπείρου.

Ακόμα, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε αναφορά στην βοήθεια προς την Ελλάδα για τις πυρκαγιές του Αυγούστου και έστειλε την αλληλεγγύη του για τον σεισμό στην Κρήτη, στην οποία θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του στο Παρίσι. Επίσης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι «θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές».

«Η Ελλάδα είχε πολιτισμό πριν γίνει έθνος και μας επέτρεψε να είμαστε αυτό που είμαστε», είπε και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα μέσα σε δύο αιώνες πέτυχε να συμβαδίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη και βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, μία καρδιά που πάλλεται, σημείωσε. 

Μητσοτάκης: Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σημείωσε πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν σημαντική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν με τον πιο εύλογο τρόπο τις προκλήσεις από την κλιματική κρίση στην Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν διαχρονικά κοινές αξίες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή αμυντική ανεξαρτησία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο Πρωθυπουργός στην συνέχεια ανακοίνωσε πως η Ελλάδα προμηθεύεται με τρεις γαλλικές φρεγάτες Belharra με την δυνατότητα να αποκτήσει άλλη μία λέγοντας πως η συμφωνία ενισχύει την κοινή αμυντική βιομηχανία. «Η συμφωνία έχει και χαρακτήρα ευρωατλαντικό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενότητας και του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε ερώτηση ο πρωθυπουργός, είπε πως το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα υπογράψει με τις ΗΠΑ συμφωνία στο αμυντικό σκέλος και το deal με την Γαλλία δεν επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σημειώνοντας οι συγκεκριμένες φρεγάτες επελέγησαν καθαρά για τις δυνατότητές τους.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμάνουελ Μακρόν: 

Τι σημαίνει η  «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας
 

  1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές  δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).
  2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.
  3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης  στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
  4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.   
     
  5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
  7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».
     
  8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δένδιας: «Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας»

Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια, υπογράμμ...

Πρόταση δυσπιστίας: Κορυφώνεται απόψε η αντιπαράθεση στη Βουλή - Η «προσυνεννόηση» και η «διάψευση» (live)

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα πάρει τελευταίος τον λόγο, θα κλείσει απόψε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης...

Σκέρτσος: «Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια ή με τα λαϊκά δικαστήρια»

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ του Άκη Σκέρτσου και του Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή. O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε «εάν οι δύο υπουργοί Επικρατείας, ήταν ...

Φόρτωση άρθρων...