Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Επι ποδός πολέμου το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ - Δεν μεταβάλλει στο ελάχιστο την προεκλογική του προετοιμασία

Παρασκήνιο

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν τον πολιτικό χρόνο του καλοκαιριού, τόσο σε επίπεδο οργανωτικής δουλειάς, πρωτοβουλιών και ψηφοδελτίων όσο και στην προετοιμασία του προγραμματικού πλαισίου.

Δεν μεταβάλλει στο ελάχιστο την προεκλογική του προετοιμασία το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς οι επανειλημμένες και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» δεν αποτελούν κατά τη Χαριλάου Τρικούπη εχέγγυο πως δεν σχεδιάζει προσφυγή στις κάλπες, μόλις βρει την πρώτη ευκαιρία.

Ηγετικά στελέχη του κόμματος μάλιστα εκτιμούν ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν και πολύ, δεδομένου του κλίματος που έχει διαμορφωθεί και κρίνοντας από τις συνεχείς αποτυχίες της οικονομικής και κοινωνικής της πολιτικής. Στην κατηγορία των παραπάνω στελεχών ανήκει και ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος εξέφρασε πρόσφατα την άποψη ότι χώρα θα οδηγηθεί εν τέλει σε πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας πως τον πρωθυπουργό δεν τον πιστεύουν καν οι υπουργοί της κυβέρνησης, που, αντί να ασχολούνται με τα χαρτοφυλάκιά τους, έχουν «κατεβάσει τα μολύβια και ασχολούνται αποκλειστικά με το μάζεμα των ψήφων».

«Εμείς είμαστε πανέτοιμοι, όποτε και εάν αποφασίσει ο πρωθυπουργός να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η στρατηγική μας δεν αλλάζει και δουλεύουμε κανονικά με όλα τα σενάρια στο τραπέζι», τονίζουν με έμφαση παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη.

Υπάρχουν βέβαια και στελέχη που εκτιμούν ότι η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας βολεύει το κόμμα, ώστε να έχει χρόνο να βρει τα πολιτικά και κομματικά του πατήματα, να αξιοποιήσει και να κινητοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις δυνάμεις που εκφράζονται μέσα στο κόμμα, να χτίσει μεθοδικά το αφήγημα της κυβερνητικής δύναμης που έχει συγκεκριμένες θέσεις και να επικοινωνήσει καλύτερα τις θέσεις και τις προτάσεις του «πόρτα-πόρτα» και «γειτονιά-γειτονιά», ώστε να πείσει ότι πράγματι οι εκλογές «είναι παιχνίδι για τρείς κι όχι μόνο για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και να εκμεταλλευτεί την κυβερνητική φθορά. Παράλληλα, να αναδειχθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι μεγάλες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεων της «συντήρησης» και του λαϊκισμού, που εκφράζονται με επίκεντρο τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν τον πολιτικό χρόνο του καλοκαιριού, τόσο σε επίπεδο οργανωτικής δουλειάς, πρωτοβουλιών και ψηφοδελτίων όσο και στην προετοιμασία του προγραμματικού πλαισίου με ορίζοντα τις αρχές του φθινοπώρου, όπου αναμένεται η προγραμματική Συνδιάσκεψη που θα επικυρώσει το τελικό πρόγραμμα με το οποίο θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις εκλογές. 

Το επόμενο διάστημα-εάν τελικά δεν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές- η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει να εξαπολύει διμέτωπο και να τηρεί ίσες αποστάσεις, ισχυριζόμενη πως «θέλουμε έναν ισχυρό πόλο απέναντι στη Ν.Δ., που δεν θα θυμίζει τίποτα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Στόχος της, να εμφανίζει το Κίνημα ως ισομεγέθη παίκτη απέναντι στους δύο διεκδικητές της πρωτιάς, ώστε οι επόμενες εκλογές να είναι υπόθεση τριών κομμάτων, αλλά και να χτίσει άμυνες έναντι της ακραίας πόλωσης που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του 2019.

Στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο η πίεση που θα ασκείται στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα είναι μεγαλύτερη. Με έπαθλο, φυσικά, τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, που αμφότεροι εποφθαλμιούν, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε αυτό το σκηνικό, η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη θα είναι η αντιπαράθεση με πολιτικά «όπλα» και όχι «με φτηνά και λαϊκίστικα επιχειρήματα», καθώς και η κατάθεση ρεαλιστικών, τεκμηριωμένων και κοστολογημένων προοδευτικών προτάσεων με σαφές ιδεολογικό πρόσημο. Ένα νέο πειστικό αφήγημα για την αντιμετώπιση των παράλληλων πολλαπλών κρίσεων στα υγειονομικά θέματα, την οικονομία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Στη Χαριλάου Τρικούπη επενδύουν και στην κοινωνική ατζέντα, ως πεδίο δράσης και αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, με στελέχη του κόμματος να επισημαίνουν ότι η κοινωνική πολιτική αποτελεί δομικό στοιχείο της πολιτικής και της ιδεολογίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τη δεξιά παράταξη είναι βαρίδι στην ανάπτυξη για αυτό και η κυβέρνηση δίνει μόνο φιλοδωρήματα. Φέρνουν μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας και της προσφοράς φθηνής προς ενοικίαση στέγης σε νέα ζευγάρια, νέους εργαζόμενους και σπουδαστές, όπου το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μια δέσμη ολοκληρωμένων προτάσεων και από την άλλη η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρουσιάζει πρόγραμμα 100 κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο εκλογικός σχεδιασμός παραμένει ο ίδιος σε σχέση με το πρόγραμμα και τα ψηφοδέλτια. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σε σύντομο χρόνο, θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα βασικά προγραμματικά του προτάγματα και τους υποψηφίους βουλευτές, με στόχο η πολιτική αλλαγή που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις και οφείλεται στην άνοδο της κοινωνικής επιρροής του κόμματος, να αποτυπωθεί με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν.  
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντοπούλου: Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα...

Φόρτωση άρθρων...