Δευτέρα
27 Ιουνίου 2022

Δένδιας: «Θέλουμε την παρουσία των ΗΠΑ στον Έβρο»

Πολιτική

Το νέο περιεχόμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ υπερασπίστηκε ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού κειμένου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αποτέλεσε επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης η πενταετής διάρκεια της συμφωνίας – αντί ετήσιας – καθώς όπως είπε «αυτό λειτουργεί προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε πως αρχικά υπήρξαν σκέψεις να προβλεφθεί δεκαετής διάρκεια.

«Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το εθνικό συμφέρον. Δεν κάναμε καμία χάρη στις ΗΠΑ. Είμαστε γενναιόδωροι απέναντι στο συμφέρον της πατρίδας. Θέλαμε την πενταετία. Δεν σας κρύβω ότι στην κυβέρνηση σκεφτήκαμε και την δεκαετία. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία. Δεν παραστήσαμε ότι είμαστε αυτοί που διώχνουν τις βάσεις. Εχουμε σαφή θέση για το εθνικό συμφέρον. Θέλαμε και θέλουμε την παρουσία στην Θράκη. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας αφορά την Αλεξανδρούπολη. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας για να προσθέσει πως η έντονη ενόχληση της Τουρκίας αποτελεί απόδειξη των ωφελημάτων από την ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Γίνεται μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τον πατριωτισμό που διατρέχει κόμματα και παρατάξεις. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οποιουδήποτε. Πως όμως προσλαμβάνεται ο πατριωτισμός;

Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες. Να δούμε λοιπόν πως νοηματοδοτεί ο καθένας τον πατριωτισμό; Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πατριωτισμό. 

Εμείς πιστεύουμε σε πατριωτισμό που πηγάζει από την αυτοπεποίθηση, την γνώση της ταυτότητάς μας. Σε ένα πατριωτισμό ανοικτό. Πιστεύουμε στην ανάγκη να είναι ανοικτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Nέα τουρκική πρόκληση: Ο Ερντογάν θα θέσει στο ΝΑΤΟ την «παράνομη κατοχή και στρατιωτικοποίηση νησιών από την ΝΑΤΟ»

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προκλητική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να είναι έτοιμος για μία ακόμα προκλητική ...