Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Die Welt: H Ελλάδα το νέο «νούμερο ένα» στο ΝΑΤΟ μετά την απόκτηση των Rafale

Πολιτική

«Καμία άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν δαπανά, σε σχέση με το ΑΕΠ, τόσα πολλά χρήματα για την άμυνα. Ακόμα και τις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον η Ελλάδα», παρατηρεί η Die Welt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Ελλάδα το νέο νούμερο ένα στο ΝΑΤΟ».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «2% του ΑΕΠ είναι ο στόχος, στον οποίο συμφώνησαν τα μέλη της νατοϊκής συμμαχίας για το ύψος των αμυντικών δαπανών. Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες βρίσκονται σταθερά κάτω του 2%, γεγονός που επέκρινε επανειλημμένα ο Ντόναλντ Τραμπ όσο ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου. Για πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην κορυφή των αμυντικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ. Πέρυσι ωστόσο, η Ελλάδα ξεπέρασε την υπερδύναμη με τις δαπάνες της να φθάνουν το 3,8% του ΑΕΠ. Είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από ό,τι προβλέπει ο στόχος του ΝΑΤΟ. Για μια χώρα, η οποία επί χρόνια επέβαλε λιτότητα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης οι αμυντικές δαπάνες είναι τεράστιες.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις επενδύσεις στην άμυνα, παρά το γεγονός ότι η λιτότητα ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης εξασθένησε το σύστημα υγείας. «Το γεγονός αυτό οφείλεται στο συναίσθημα άμεσης απειλής από την Τουρκία», δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής και ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας Παναγιώτης Ιωακειμίδης και προσθέτει ότι στην Ελλάδα σχεδόν όλα εξετάζονται κάτω από αυτό το πρίσμα.

Ο Έλληνας ειδικός θεωρεί λυπηρό ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει τόσο μεγάλα ποσά για την άμυνα, θεωρεί ωστόσο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι δαπάνες είναι αναγκαίες: "Θα πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες", προσθέτει εννοώντας ότι οι διαφορές με την Τουρκία θα πρέπει να επιλυθούν. Όμως ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης δεν βλέπει πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση στο άμεσο μέλλον. Τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα, το 2023 είναι χρονιά εκλογών. Ο ομότιμος καθηγητής εκτιμά ότι ο προεκλογικός αγώνας καθιστά δύσκολη την εξεύρεση συμβιβασμού».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δένδιας: «Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας»

Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια, υπογράμμ...

Φόρτωση άρθρων...