Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Δημοσκόπηση Powergame: Στο 8,9% η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ (κάρτες)

Πολιτική

Με 8,9% διαφορά προηγείται στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται στο δεύτερο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου της GPO για το powergame.gr. 

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 8,9 ποσοστιαίων μονάδων με 33,1% (32,1% στην προηγούμενη μέτρηση) έναντι 24,2% του ΣΥΡΙΖΑ (23,2% στην προηγούμενη μέτρηση). 

Η μικρή άνοδος της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται την ώρα που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζει μικρή πτώση, στις 11,1 ποσοστιαίες μονάδες (από 11,8% στη μέτρηση του Μαΐου). 

Μικρές είναι και οι μεταβολές σε ό,τι αφορά στη δύναμη των μικρότερων κομμάτων, με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει το 5,8% (5,4%), η Ελληνική Λύση το 4,6% (4,4%), το ΜΕΡΑ 25 το 2,3% (2,3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα το 1,9% (1.8%). 

Άλλο κόμμα επιλέγει το 4,6% (4,3%), ενώ τα λευκά ή άκυρα είναι στο 1,1% (1,2%), η αποχή στο 2,1% (2,3%) και οι αναποφάσιστοι στο 9,2% (11,2%).

Δημοσκόπηση Powergame: Στο 8,9% η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Οι μετρήσεις αυτές αφορούν στο ενδεχόμενο μιας άμεσης εκλογικής αναμέτρησης με το σύστημα της απλής αναλογικής. 

Πώς όμως απαντούν οι πολίτες στο σενάριο να προκηρυχθούν νέες εκλογές, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ή αδιεξόδου; Εδώ, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν τάσεις ενίσχυσης, με τη μεταξύ τους όμως διαφορά να παραμένει στις 8,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Η πίεση φαίνεται να επηρεάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που συγκεντρώνει το 10% των προτιμήσεων από το 11,1% στο ερώτημα για εκλογές με απλή αναλογική.

Δημοσκόπηση Powergame: Στο 8,9% η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Η ιδιαιτερότητα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης φαίνεται πάντως ότι διαφοροποιεί τις τοποθετήσεις των ερωτώμενων σε ό,τι αφορά στο τι θα προκύψει από την κάλπη.

Έτσι, στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, απαντά θετικά το 51,7% των ερωτηθέντων, αν και το 44,5% εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει πρόωρες Εκλογές.

Στο σενάριο να μην προκύψει αυτοδυναμία από την αναμέτρηση με την απλή αναλογική, το 51,4% επιλέγει τη λύση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ενώ το 42,8% προκρίνει την επιλογή προσφυγής εκ νέου στις κάλπες.

Δημοσκόπηση Powergame: Στο 8,9% η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσκόπηση Powergame: Στο 8,9% η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Γενικότερα, για την επόμενη μέρα του εκλογικού αποτελέσματος, ποικίλουν οι απαντήσεις για το τι είδους κυβερνητικό σχήμα θα προκύψει.

Το 30,3% προκρίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 17,7% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το σχήμα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιλέγει το 12,6% των ερωτηθέντων, ενώ συνεργασία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ το 8,5%. 

Τρικομματική συνεργασία Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ «ψηφίζει» το 7,9%.

Δημοσκόπηση Powergame: Στο 8,9% η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

ΠΗΓΗ: powergame.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεραπετρίτης: Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι στρατηγική και δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστεί

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ερείδεται στην ιστορία και στον πολιτισμό, σήμερα όμως βρίσκεται στο απόγειο της πραγματικής διμερούς διπλωματικής σχέσης», επεσήμανε ο υπουργό...

Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη: Θέτουμε σήμερα στην κυκλοφορία τα πρώτα από τα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία

Στην εκδήλωση για την έναρξη των πρώτων δρομολογίων των ηλεκτρικών λεωφορείων που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα. Ο Πρωθυπουργός πήγε στο αμαξο...

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για Ερντογάν : Νέα σοβαρή πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας, που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ότι «οι δηλώσεις του ανήμερα της 105ης επετείου της Γε...

Φόρτωση άρθρων...