Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Ειδικό Δικαστήριο: Η ώρα της απόφασης για τους Νίκο Παππά και Χρήστο Καλογρίτσα

Η ώρα που το πέμπτο Ειδικό Δικαστήριο της μεταπολίτευσης θα εκδώσει την ετυμηγορία του έφτασε.

Σήμερα το πρωί η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, θα ανακοινώσει την απόφαση των 13 μελών του δύο ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016 με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία, Χρήστο Καλογρίτσα. Η ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου, όποια και να είναι αυτή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών είναι αμετάκλητη και δε χωρεί ενδίκου μέσου.

Ο Νίκος Παππάς είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος ενώ ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας κατηγορείται ως συνεργός του.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα ο οποίος, αν και γνώριζε ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου, μίλησε για σχέδιο που αφορούσε εικονική συναλλαγή του με τον λιβανέζικο κολοσσό CCC, καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά, ώστε εταιρεία συμφερόντων του να λάβει την απαραίτητη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό.

Οι θέσεις των κατηγορουμένων

Οι δύο κατηγορούμενοι μάλιστα επέλεξαν να μην απολογηθούν στο Ειδικό Δικαστήριο και να προβούν σε δηλώσεις μέσω των συνηγόρων τους. Ο Νίκος Παππάς, ο οποίος κατηγορείται πως υπήρξε ο ενορχηστρωτής ενός σκοτεινού παρασκηνίου προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει το δικό του τηλεοπτικό σταθμό με «όχημα» τον Χρήστο Καλογρίτσα, υποστήριξε πως η δίωξη σε βάρος του είναι πολιτική. «Είναι μία υπόθεση πολιτική και την αντιμετωπίζω πολιτικά. Άμα τη γενέσει της κατέστη πασίδηλο ότι η παρούσα υπόθεση ήταν και είναι μία προσπάθεια των πολιτικών μου αντιπάλων να πλήξουν εμένα προσωπικά καθώς και το Κόμμα, στο οποίο ανήκω. Η θέση μου αυτή έχει εμφατικά επιβεβαιωθεί» ανέφερε απευθυνόμενος , μέσω των συνηγόρων του, στο δικαστήριο.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας, από την πλευρά του, εμφανίστηκε στον Άρειο Πάγο αλλά επέλεξε και ο ίδιος να μην απολογηθεί ενώ με δήλωση του προς τους δικαστές επέμεινε στους ισχυρισμούς του σχετικά με το παρασκήνιο του διαγωνισμού σημειώνοντας: «όλα περνούν, μόνο η αλήθεια μένει».

Αυτό που σημάδεψε την ακροαματική διαδικασία η οποία διήρκησε περίπου τρεις μήνες καθώς το Ειδικό Δικαστήριο άνοιξε την αυλαία του τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν οι εντάσεις και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο κατηγορουμένων.

Κομβική ήταν η κατάθεση στο δικαστήριο της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή, η οποία έκανε λόγο για τσάντες και φακέλους με χρήματα που έφευγαν από το γραφείο του Καλογρίτσα προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά να καταθέτει μήνυση σε βάρος της.

Εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή, ζήτησε στην αγόρευση της, την απαλλαγή των δυο κατηγορούμενων.

Η εισαγγελέας εμφανίστηκε πεπεισμένη πως ο Νίκος Παππάς «δεν έκανε κανένα χατίρι» στο συγκατηγορούμενό του Χρήστο Καλογρίτσα, κάτι που αποδεικνύεται, όπως είπε, από το γεγονός ότι δεν έλαβε ο επιχειρηματίας τελικά τηλεοπτική άδεια. «Η αφετηρία και το τέρμα αυτής της υπόθεσης δεν είναι αν παραβίασε το καθήκον του ο Ν. Παππάς. Αυτός είναι ο μανδύας, πίσω από το οποίο βρίσκεται το μεγάλο οικονομικό συμφέρον του Χρ. Καλογρίτσα, να μην απωλέσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ ακόμη και ως κατηγορούμενος στο Ειδικό Δικαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας η οποία εξέφρασε τη θέση ότι «ο Χρ. Καλογρίτσας δεν ήταν ο ‘‘μπροστινός’’ του Ν. Παππά αφού το όνειρό του ήταν ο όνειρο του ήταν να αποκτήσει κανάλι και να γίνει ο νέος ‘‘Μπόμπολας’’» και για αυτό το λόγο κατέβαλε αγωνιώδη προσπάθεια να βρει τα χρήματα που απαιτούνταν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Η πολιτική σταθερότητα κρίνεται στις 9 Ιουνίου - Ο Πολάκης υιοθέτησε τις κατηγορίες Ράμα κατά Μπελέρη

«Η πολιτική σταθερότητα των επομένων 3 ετών κρίνεται στις 9 Ιουνίου», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. «Εάν το αποτέλεσμα είναι κακό η αντιπολίτε...

Κασσελάκης: «Οι προοδευτικοί άνθρωποι έχουν προσωπικό δικαίωμα στην πίστη τους» (Video)

Να σταματήσει τον θόρυβο που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του υπέρ της θρησκείας και της Εκκλησίας επιχείρησε ο Στέφανος Κασσελάκης με βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσ...

Φόρτωση άρθρων...