Τρίτη
17 Μαρτίου 2026

Εισαγγελική έρευνα: Παραπέμπονται 50 μεγαλοξενοδόχοι για απάτη σε βάρος του Δημοσίου με το ΕΣΠΑ

Πολιτική

Πενήντα επιχειρήσεις κυρίως ξενοδοχειακές, κτηνοτροφικές μονάδες και κάποιες βιομηχανίες βρίσκονται στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελέας εφετών Γαλήνος Μπρης.

Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες εντάχθηκαν παράτυπα και παράνομα σε αναπτυξιακούς νόμους εισέπραξαν επιδοτήσεις και στη συνέχεια φυγάδευσαν μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού.

Όπως προκύπτει από την έρευνα έχουν εντοπιστεί δεκατρείς επιχειρήσεις που εμφανίζονται να πήραν περισσότερα από 230 εκατομμύρια ευρώ από παράνομες επιδοτήσεις τα οποία κατέθεσαν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό και δεν ολοκλήρωσαν τα έργα για τα οποία ενισχύθηκαν.

Το ΣΔΟΕ ήδη κατόπιν της εισαγγελικής καταγγελίας έχει αποστείλει σε όλες τις τράπεζες σχετική εντολή προκειμένου να του παρασχεθούν στοιχεία στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διενέργεια των ελέγχων αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ενισχυθεί σημαντικά ο ελεγκτικός μηχανισμός με την πρόσληψη ή την μετάταξη 150 υπαλλήλων.

Οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να διερευνήσουν και το ρόλο τραπεζών και κρατικών υπηρεσιών στις παράνομες επιδοτήσεις που έγιναν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Ανάμεσα σε αυτούς που φυγάδευσαν επιδοτήσεις σε φορολογικούς παραδείσους εμφανίζεται και γνωστός ιδιοκτήτης πολυδιαφημισμένης μονάδας παραγωγής ζωικών προιόντων ο οποίος κατέθεσε το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης σε ελβετική τράπεζα.

Έχουν εντοπιστεί επίσης καταθέσεις ξενοδόχων και επιχειρηματιών που είχαν καταφέρει να μπουν στα τρία τελευταία αναπτυξιακά προγράμματα εισέπραξαν την κρατική χρηματοδότηση και δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τις επενδύσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ζαχαριάδης: Δεν είναι επιλογή μας η αυτόνομη κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ, εργαζόμαστε για μια μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία

«Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια συντεταγμένη και συγκροτημένη, η οποία επιδιώκει την ευρύτερη ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων», ανέφερε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Er...

Φόρτωση άρθρων...