Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Εκλογές 2023: Πώς θα κάνετε αίτηση ετεροδημότη στο gov.gr

Πολιτική

Για τη μεταφορά των εκλογικών σας δικαιωμάτων, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο τρόπους: να γίνετε ετεροδημότης ή να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία της μεταδημότευσης.

Η αίτηση για να γίνετε ετεροδημότης συμπληρώνεται πολύ εύκολα και γρήγορα, μέσω διαδικτύου, και μπορεί να γίνει από το σπίτι σας. Όμως, οι ετεροδημότες δεν επιλέγουν υποψηφίους από τον τόπο διαμονής τους.

Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Ας υποθέσουμε ότι είστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Πάτρας αλλά κατοικείτε στην Αθήνα. Εάν η αίτηση του ετεροδημότη γίνει δεκτή, τότε θα μπορέσετε να ψηφίσετε στην Αθήνα, αλλά θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές της Πάτρας.

Εάν θέλετε να εγγραφείτε στους εκλογικούς καταλόγους του τόπου διαμονής σας και να επιλέγετε υποψηφίους από τον τόπο διαμονής σας, τότε θα πρέπει να κάνετε αίτηση μεταδημότευσης.

Για να γίνει η αίτηση μεταδημότευσης θα χρειαστεί να κλείσετε ραντεβού στο ΚΕΠ της περιοχής σας. Για να δείτε τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε πατήστε ΕΔΩ. Καλό είναι να καλέσετε και το ΚΕΠ που σας εξυπηρετεί, για να λάβετε πιο λεπτομερείς οδηγίες.

Πάντως, η αίτηση της μεταδημότευσης απαιτεί περισσότερο χρόνο για να εγκριθεί και επομένως υπάρχει η πιθανότητα να μην προλαβαίνετε να ολοκληρώσετε εγκαίρως τη διαδικασία για τις εκλογές 2023.

Πώς κάνω αίτηση ετεροδημότη βήμα – βήμα

Η αίτηση ετεροδημότη γίνεται στην κρατική ιστοσελίδα «gov.gr». Θα χρειαστείτε τους κωδικούς Taxisnet, καθώς και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) σας.

  • Για να πάτε κατευθείαν στην σελίδα όπου πραγματοποιείται η αίτηση, πατήστε ΕΔΩ.
  • Στη συνέχεια, θα κάνετε κλικ πάνω στο κουμπί «Σύνδεση ως πολίτης, με στοιχεία TaxisNet».
  • Έπειτα, θα συμπληρώσετε το όνομα χρήστη και ακριβώς από κάτω τον κωδικό που έχετε ορίσει στο TaxisNet. Πατήστε «ΣΥΝΔΕΣΗ».
  • Θα οδηγηθείτε στη σελίδα αυθεντικοποίησης χρήστη. Κάντε κλικ στην επιλογή «Αποστολή».
  • Θα επιλέξετε το κουμπί που γράφει «Νέα Αίτηση» και θα κάνετε κλικ στην επιλογή «Νέα Εγγραφή», που βρίσκεται στο πάνω μέρος δεξιά της οθόνης.
  • Συμπληρώστε τα στοιχεία που θα σας ζητηθούν.
  • Κάντε κλικ στο κουτάκι «Αποδοχή» που βρίσκεται κάτω αριστερά στην οθόνη σας και πατήστε «Υποβολή αίτησης» (πράσινο κουμπί).

Συνήθως, η διαδικασία της έγκρισης διαρκεί μερικές ημέρες. Μπορείτε να ελέγχετε την κατάσταση της αίτησής σας στην ίδια σελίδα όπου κάνατε την αίτηση, μπαίνοντας με τους κωδικούς του Taxisnet.

Ετεροδημότες: Περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος

Ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι στον δήμο της βασικής του εγγραφής.

Ειδικά στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές σε περίπτωση που σε μια Εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει 2 ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκεντρώνονται 40 τουλάχιστον ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, οι εκλογείς αυτοί δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν έγκαιρα από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μεταβούν στο τόπο βασικής εγγραφής τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πηγές ΝΔ κατά Κεχαγιά: Δεν ξέρουμε εάν «ο ελληνικός λαός γνωρίζει ποιος είναι ο Στέφανος»

Δεν ξέρουμε εάν και κατά πόσο «ο ελληνικός λαός γνωρίζει από την πρώτη στιγμή ποιος είναι ο Στέφανος», όπως δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην γεμάτη εκνευρισμό και συ...

ΠΑΣΟΚ για Κασσελάκη: Κοροϊδία να υπόσχεται φορολογική δικαιοσύνη και να επιλέγει τον φορολογικό παράδεισο του Ντέλαγουερ

Κοροϊδία καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, μετά και τις νέες αποκαλύψεις για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. «Φαντάζει τουλάχιστον ως κοροϊ...

Απάντηση του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ: Η Β. Κεχαγιά χρειάστηκε επτά παραγράφους για να μην απαντήσει τίποτα για την ταμπακιέρα

Απάντηση στα όσα είπε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιάέδωσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναφέρει ότι «η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε επτά παραγράφους για να μην απαντή...

Φόρτωση άρθρων...