Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Εκλογές: Η επόμενη ημέρα μετά τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. – Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ, χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ

Στη 1 μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίζεται για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός. Το απόγευμα η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κυβέρνησης. Την Τρίτη η ορκωμοσία των νέων υπουργών και την Τετάρτη η συνεδρίαση του νέου υπουργικού.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν ο μεγάλος νικητής των δεύτερων Εθνικών Εκλογών, ενώ ο μεγάλος χαμένος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Κερδισμένοι ήταν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Το αποτέλεσμα των δεύτερων κάλπεων της 25ης Ιουνίου 2023 ήταν αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με «περίπατο», περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και οκτοκομματική Βουλή. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας κερδίσει ξεκάθαρη εντολή για δεύτερη εκλογική θητεία, συντάσσει την λίστα των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου του, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να ορκίζεται στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. «Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα ανεχτώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά».

Στον αντίποδα, η νέα συντριπτική ήττα στις κάλπες δρομολογεί εξελίξεις στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ξεκινούν άμεσα οι διεργασίες για εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής. «Έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «απαιτείται τολμηρή ανανέωση».

Χαμόγελα επικρατούν σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, που είδαν τα ποσοστά τους να αυξάνονται σε σύγκριση με τις κάλπες του Μαΐου, ενώ η Ελληνική Λύση διατηρεί τα ποσοστά της σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το πολιτικό σκηνικό, ωστόσο αλλάζει, καθώς τρία νέα κόμματα εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή, οι «Σπαρτιάτες» που είχαν τις "ευλογίες" του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Εκτός Κοινοβουλίου έμεινε το ΜέΡΑ25, όπως είχε συμβεί και στις εκλογές του Μαΐου. «Η μη είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή είναι το λιγότερο» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως «το μείζον είναι ο αποψινός θρήνος της Αριστεράς, επειδή αποτύχαμε από την μία μεριά να μετατρέψουμε την 10ετή αντίσταση στην μνημονιακή καταστροφή σε ένα προοδευτικό μέτωπο και ταυτόχρονα αποτύχαμε να αποτρέψουμε την μετατροπή της λαϊκής οργής σε ένα ακροδεξιό ρεύμα».

Στις 11 το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Δυο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Έπειτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση-παραλαβή από τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά. 

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την νέα κυβέρνησή του, στην οποία αναμένονται εκπλήξεις, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Πάντως, ήδη ακούγονται τα πρώτα ονόματα που θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Αύριο, Τρίτη αναμένεται η ορκωμοσία των νέων υπουργών της νέας Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την Τετάρτη πιθανότατα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. 

Ειδικότερα, την Τρίτη το πρωί θα γίνει η ορκωμοσία των νέων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ακολουθήσουν το μεσημέρι οι τελετές παράδοσης-παραλαβής σε κάθε υπουργείο. 

Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα θέσει τους στόχους και τη στρατηγική της επόμενης τετραετίας. Στην ίδια συνεδρίαση, οι υπουργοί θα παραλάβουν τους μπλε φακέλους που περιλαμβάνουν αναλυτικά όλες τις πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο χαρτοφυλάκιό τους το επόμενο εξάμηνο, όλο δηλαδή το κυβερνητικό έργο μέχρι το τέλος του 2023.

Την Πέμπτη νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετέχει πρώτα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εν συνεχεία στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλά κρίσιμα ζητήματα στο τραπέζι της συζήτησης, από το μεταναστευτικό-προσφυγικό μέχρι τη στάση της Ευρώπης έναντι της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής και πολέμου στην Ουκρανία.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ποια είναι η ατζέντα και ποια θέματα είναι εκτός συζήτησης

Με ρεαλιστικές προσδοκίες και θετικό πνεύμα πραγματοποιείται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα στην Τουρκία. Οι συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Το...

Φόρτωση άρθρων...