Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Ο Νίκος Ανδρουλάκης νέος αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ - Σαρωτική επικράτηση

Πολιτική

Διαστάσεις θριάμβου έλαβε η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι του Γιώργου Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Στο 97,11% (200.294) των ψηφισάντων η διαφορά είναι στο 67,88% (135.092 ψήφοι) - υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι 32,12% (63.925 ψήφους ) του Γιώργου Παπανδρέου. 

Η εκλογική του νίκη μάλιστα αποτυπώνεται στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας όπου ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ξεπέρασε και το 70%.

Σαρωτική επικράτηση νίκη Ανδρουλάκη στη Βόρεια Ελλάδα καθώς η διαφορά με τον Γ. Παπανδρέου ξεπερνά το 40%. 

Συγκεκριμένα, με την ενσωμάτωση στο 98,07% στη Βόρεια Ελλάδα, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκέντρωσε 71,04% (37.864 ψήφοι) απέναντι στο 28,96% (15.436 ψήφοι) του Γιώργου Παπανδρέου. 

1

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), επικρατώντας κατά κράτος του Γιώργου Παπανδρέου στον β' γύρο της εκλογών του κόμματος.

Στο 94,87% των ψηφισάντων η διαφορά είναι στο 67,9% (131.609 ψήφοι) - υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι 32,1% (62.215ψήφους ) του Γιώργου Παπανδρέου. 

δε

 

Στις 20:40, στο 60,13% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί, είναι μπροστά ο Νίκος Ανδρουλάκης με 68,42%, έναντι 31,58% του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σε τρία εκλογικά κέντρα ακυρώθηκε η κάλπη 

Όπως έγινε γνωστό ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να φτάσει στη Χαριλάου Τρικούπη για τις πρώτες δηλώσεις, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε μαζί του και τον συνεχάρη για το αποτέλεσμα.

Η συμμετοχή των μελών και των φίλων του ΚΙΝΑΛ κινήθηκε σε πολύ υψηλά νούμερα, καθώς πάνω από 206.000 άτομα πήγαν στις κάλπες για την ανάδειξη της ηγεσίας, με τους υποψήφιους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους και την αισιοδοξία για το μέλλον της παράταξης.

Επίσης, και ο Ανδρέας Λοβέρδος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για την εκλογή του στην ηγεσία κόμματος, ενώ ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δέχτηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή του ως νέου προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης. Όλοι μας να αγωνιστούμε για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ», αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Λοβέρδου.

Δείτε την πρώτη κάρτα από τα επίσημα στοιχεία: 

 

3

Νωρίτερα

Μια ξεκάθαρη και πολύ μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη αποτυπώνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σχεδόν 1,5 ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 60,13% της Ενσωμάτωσης με καταχωρημένα το 70% των Εκλογικών Τμημάτων οι υποψήφιοι λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

Νίκος Ανδρουλάκης 68,42%
Γιώργος Παπανδρέου 31,58%

καρτα

Σαρωτική επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Τα πρώτα αποτελέσματα στο 15% των Εκλογικών Τμημάτων δείχνουν πολύ μεγάλο προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

Νίκος Ανδρουλάκης 69%

Γιώργος Παπανδρέου 31%
 

Νωρίτερα

Στο 12% των ψηφισάντων η διαφορά είναι στο 68%-32% υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι κάλπες έκλεισαν με μισή ώρα καθυστέρηση καθώς η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ ικανοποιητική και αυτή την Κυριακή, καθώς ψήφισαν τελικά 206.126. 

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου και αυτή την Κυριακή, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που είναι ρεκόρ για δεύτερο γύρο, εάν συγκριθεί με την ανάλογη διαδικασία του 2017, ολοκληρώθηκαν στις 7 και μισή το απόγευμα οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής.

Παρά τα ευτράπελα που έγιναν σε διάφορες περιοχές της χώρας, η διαδικασία κύλησε ομαλά και στις κάλπες πήγαν περισσότεροι από 200.000.

Η ροή των αποτελεσμάτων αναμένεται να είναι απόψε πολύ γρήγορη σε σχέση με εκείνη της περασμένης Κυριακής, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων είναι για δύο υποψηφίους και όχι για έξι. Επίσης, μεμονωμένα εκλογικά τμήματα θα δώσουν γρήγορα αποτελέσματα, αλλά μία πρώτη σαφής εικόνα υπολογίζεται ότι θα υπάρχει μετά τις 8.30μμ, εκτός εάν η μάχη είναι ντέρμπι, οπότε η αγωνία θα τραβήξει γι’ αρκετά αργότερα.

Όπως φαίνεται, όλοι προεξοφλούν μία νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, είτε με μικρή διαφορά, είτε με απόσταση, που να οδηγεί σε θριαμβευτική επικράτηση.

Κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών συσχετισμών θα έχει η προσέλευση των ψηφοφόρων του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του κ. Ανδρουλάκη στο β’ γύρο και εκτιμάται ότι αυτό το στοιχείο θα δώσει ώθηση για μία πολύ μεγάλη νίκη. Η διαφορά επίσης έχει σημασία για το πώς ξεκινά την επόμενη ημέρα ο νέος αρχηγός, υπό την έννοια πόσο λυμένα θα είναι τα χέρια του, εφόσον σχεδιάζει να κάνει βαθιές τομές και να αλλάξει πολλά στο κόμμα.

Νωρίτερα

Και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στον β’ γύρο των εκλογών η συμμετοχή είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη δεδομένου ότι πρόκειται για β’ γύρο.

Είναι χαρακτηριστικό, πως μέχρι τις 18.45 της Κυριακής 12ης Δεκεμβρίου είχαν ψηφίσει τουλάχιστον 200.000 πολίτες και-φυσικά- αυτό σημαίνει πως “έσπασε το φράγμα” των 200.000 ψηφοφόρων στην δεύτερη Κυριακή. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε μισή ώρα παράταση στο κλείσιμο της κάλπης του β’ γύρου.

Νωρίτερα

Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 και η προσέλευση του κόσμου είναι πολύ ικανοποιητική και αυτή την Κυριακή. Μάλιστα στις 18:00 η ροή ψηφοφόρων είχε ξεπεράσει τις 191.000 πάνω από την αντίστοιχη των εσωκομματικών εκλογών του 2017. 

Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά εκτός από μερικές στιγμές έντασης σε ορισμένα εκλογικά κέντρα. 

Νωρίτερα

Και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στον β’ γύρο των εκλογών η συμμετοχή είναι μεγάλη.

Είναι χαρακτηριστικό, πως μέχρι τις 17.20 είχαν ψηφίσει 180.000 πολίτες και όλα δείχνουν πως θα ξεπεραστεί το “φράγμα” των 200.000 ψηφοφόρων στην δεύτερη Κυριακή.

Νωρίτερα

Με αυξημένη προσέλευση συνεχίζονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.

Τον πήχη της συμμετοχής στη δεύτερη Κυριακή της εκλογής του 2017 ξεπέρασε πριν από λίγο η προσέλευση των ψηφοφόρων για τη μονομαχία Ανδρουλάκη-Παπανδρέου.

Αυτό συνέβη 2 ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, καθώς έχουν ήδη ψηφίσει πάνω από 170 χιλιάδες πολίτες, όσοι ψήφισαν συνολικά το 2017. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και της αρμόδιας εταιρείας εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η συμμετοχή του δεύτερου γύρου θα υπερβεί τις 200 χιλιάδες, παρότι σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι κακές οι καιρικές συνθήκες. Ειδικά στο λεκανοπέδιο από τις 7 το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες σημειωνόταν συνεχής και δυναμική ροή στα εκλογικά τμήματα. Ίδια «εικόνα» έχουν οι επιτελείς των δύο υποψηφίων και για τις άλλες περιφέρειες τη χώρας.

Νωρίτερα

Εως τις 16:30 το απόγευμα είχαν προσέλθει στα εκλογικά τμήματα πάνω από 166.000 ψηφοφόροι και θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεπεραστούν οι 200.000, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός προσέλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στον Α’ γύρο προσήλθαν 270.000 πολίτες.

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος, που θα είναι είτε ο Νίκος Ανδρουλάκης είτε ο Γιώργος Παπανδρέου, διεξάγεται χωρίς σοβαρά προβλήματα μέχρι στιγμής, και ιδίως χωρίς καθυστερήσεις. Και αυτό διότι οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση μέλους ή φίλου, ούτε να πληρώσουν εκ νέου τα 3 ευρώ, ενώ οι σταυροί επιλογής είναι μόνο δύο. 

Νωρίτερα

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις 3 το μεσημέρι είχαν προσέλθει στα εκλογικά τμήματα πάνω από 150.000 ψηφοφόροι και θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεπεραστούν οι 200.000, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός προσέλευσης.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι διαδικασίες είναι πιο γρήγορες, καθώς οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση μέλους ή φίλου, ούτε να πληρώσουν εκ νέου τα 3 ευρώ, ενώ οι σταυροί επιλογής είναι μόνο δύο.

Οι κάλπες άνοιξαν από τις 7 το πρωί και δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είχαν ψηφίσει την προηγούμενη Κυριακή, στον α' γύρο. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, εκτός εάν δοθεί κάποια παράταση όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα πρώτα αποτελέσματα υπολογίζεται να βγουν 1-1,5 ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες.

Ανδρουλάκης: Ζητώ μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες

Στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου ψήφισε, λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής τόνισε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, τη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες πολλών γενεών ενώνονται. Ζητώ μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες, όπως έγινε και την προηγούμενη Κυριακή. Ζητώ καθαρή εντολή για να ξανακάνουμε, όλοι μαζί, ισχυρή και περήφανη τη δημοκρατική παράταξη».

Παπανδρέου: Ψηφίζουμε για μια ισχυρή ηγεσία του Κινήματος

Λίγο μετά τις 11 το πρωί ψήφισε, στο δημαρχείο της Νίκαιας, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου.

Αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «την περασμένη Κυριακή, με τη μεγάλη συμμετοχή που είχαμε, στείλαμε μήνυμα ελπίδας για μια μεγάλη παράταξη, που θα είναι ευεργετική για τον τόπο».

Και συνέχισε: «Σήμερα, όλοι οι δημοκράτες στις κάλπες ψηφίζουμε για μια ισχυρή ηγεσία του Κινήματος, με ισχυρή φωνή στη Βουλή, για μια δίκαιη και πράσινη κοινωνία. Από αύριο μας περιμένουν πολλή δουλειά και νέοι αγώνες για την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της προκοπής και της ανθρωπιάς».

Χρηστίδης: Μπροστά μας έχουμε μια νέα σελίδα με ελπίδα και δυναμική

«Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Της παράταξης, η οποία έδινε φωνή πάντα στους μη προνομιούχους και σήμερα είναι εδώ, για να δώσει ξανά φωνή, στους μη προνομιούχους Έλληνες του 2021. Με πρωταγωνιστές τους καθημερινούς ανθρώπους, όλους εκείνους, οι οποίοι ασφυκτιούν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Μπροστά μας έχουμε μια νέα σελίδα. Μια σελίδα με ελπίδα και δυναμική. Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε και να εγγυηθούμε αυτό το οποίο θέλουν οι προοδευτικοί και Δημοκράτες Έλληνες», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης, αφού ψήφισε.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής και ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Στον δεύτερο γύρο ψηφίζω στο ίδιο εκλογικό κέντρο με τον πρώτο;

Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε τμήμα επιθυμούν (ίδιο ή διαφορετικό με τον πρώτο γύρο).

Γενικές Διευκρινίσεις ΕΔΕΚΑΠ για τις εκλογές

Σήμερα Κυριακή 12/12 διεξάγεται ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη Προέδρου στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού από 7:00 έως 19:00 και για τον Απόδημο:

  • τα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • τα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • τα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
  • τα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα
  • τα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα
  • και στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.

Στις εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής. Επαναλαμβάνουμε ότι δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2004 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Στο εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Τα υγειονομικά μέτρα στα εκλογικά κέντρα

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν ληφθεί και μέτρα προστασίας, σύμφωνα με την ακόλουθη ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ:

1. Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, ο Υπεύθυνος του Εκλογικού Κέντρου καθώς και οι Εκπρόσωποι των Υποψηφίων, όσοι δηλαδή θα είναι συνεχώς εντός του Εκλογικού Τμήματος, θα έχουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου 6μήνου ή rapid test τελευταίου 48ωρου.

Επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ο έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών στους ανωτέρω θα γίνεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και ο ίδιος θα επιδεικνύει το δικό του στα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

2. Οι ψηφοφόροι θα εισέρχονται ένας-ένας στο εκλογικό τμήμα με χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Υποχρεωτικά κατά την αναμονή τους εκτός του κέντρου θα κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

3. Για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των ψηφοφόρων εντός του εκλογικού τμήματος, κάνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους ψηφοφόρους να έχουν κατεβάσει, εκτυπώσει και συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής Μέλους ή Φίλου από την ιστοσελίδα (site) του Κινήματος Αλλαγής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

«Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα! Από σήμερα οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στο parentalb...

Σοφία Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κίνηση που πρέπει

«Ελπίζω το κόμμα θα κάνει την κίνηση που πρέπει στο θέμα Παπανώτα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙ...

Φόρτωση άρθρων...