Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Εκλογές με την απογραφή του 2021 - Πώς θα επηρεάσει τις βουλευτικές έδρες

Πολιτική

Με την τελευταία απογραφή (που έγινε το 2021 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022) θα γίνουν οι επικείμενες εκλογές, όπως ξεκαθάρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στην κατανομή των εδρών στις περιφέρειες. 

Όλα τα βλέμματα τώρα, τόσο των κομματικών επιτελείων, όσο και των υποψηφίων είναι στραμμένα στα τελικά αποτελέσματα της απογραφής που θα δημοσιοποιηθούν με Προεδρικό Διάταγμα τον Δεκέμβριο, ενώ επόμενο βήμα είναι η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των εδρών σε κάθε περιφέρεια.

Το μόνο που απομένει στη συνέχεια είναι η προκήρυξη των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις ημερομηνίες να γράφονται και να σβήνονται ακόμη, αφού η ενεργειακή κρίση και ο δύσκολος χειμώνας θα είναι οι δύο παράγοντες που θα καθορίσουν και τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αναμένονται σαρωτικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιβεβαιωθούν τα πιο δυσοίωνα σενάρια που ήθελαν σαρωτική αναπροσαρμογή σε μια σειρά εκλογικών περιφερειών εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης υπέρ των αστικών κέντρων. Διότι, μπορεί ο τελικός αριθμός εδρών ενός κόμματος να ήταν ο ίδιος, από πού θα προέρχονταν, όμως, οι βουλευτές ήταν το επίδικο. «Μία πρώτη εκτίμηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Θα υπάρξουν κάποιες σημειακές αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μεγάλες», υπογράμμισε προς επίρρωσιν αυτού χθες το βράδυ ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Με βάση τις εκτιμήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο, αναπροσαρμογές στον αριθμό εδρών αναμένονται σε 8-10 περιφέρειες, κάτι που δεν θεωρείται «τρομακτικό», καθώς αντίστοιχες αναπροσαρμογές είχαμε και με βάση την απογραφή του 2011 που ίσχυσε στις εκλογές του 2015. Πάντως, αρμόδια κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι δεν θα έχουμε σημαντικές αλλαγές σε τετραεδρικές περιφέρειες, κάποιες εκ των οποίων έγιναν τετραεδρικές μετά το 2011. Κάτι τέτοιο θα ήταν «καρμανιόλα» για βουλευτές της ΝΔ, καθώς στις περισσότερες τετραεδρικές βάσει νόμου το πρώτο κόμμα εκλέγει τρεις βουλευτές, ενώ, αν η περιφέρεια γινόταν τριεδρική, το πρώτο κόμμα θα εξέλεγε κατά βάση μια έδρα, εφόσον το τρίτο κόμμα είχε καλή επίδοση, και στο πολύ καλό σενάριο δύο έδρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χίο και Σάμο επισκέφθηκε ο Κασσελάκης (Photos)

Στη Χίο έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την άφιξή του στο λι...

Βορίδης για Ευρωεκλογές: Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις, αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 33%

«Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις αν δεν πιάσουμε το 33%», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο MEGA, αναφερόμενος στον εκλογικό στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτά...

Μητσοτάκης: Να προσφέρουμε στους νέους περισσότερες, σταθερές και καλοπληρωμένες δουλειές (Photos)

Σημαντικός ο ρόλος της ΔΥΠΑ με τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Η ανεργία στη χώρα μας μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται». «Σημαντική η ευ...

Φόρτωση άρθρων...