Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα διαμορφωθούν οι συμμαχίες ενόψει του δεύτερου γύρου

Στον δεύτερο γύρο των Εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου προέδρου και στην επόμενη μέρα στρέφονται πλέον τα βλέμματα. Έπειτα από την ανατροπή στις εσωκομματικές Εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλαν νικητή στον πρώτο γύρο τον Στέφανο Κασσελάκη έναντι της Έφης Αχτσιόγλου με ποσοστό 45,04% έναντι 36,21%, πλέον ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής, οπότε και τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα κληθούν να ξαναψηφίσουν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πηγαίνει προς τον επόμενο γύρο της 24ης Σεπτεμβρίου με τον «αέρα» που του δίνει το προβάδισμα των εννιά μονάδων. Πολλοί αναλυτές μιλούν για ένα «φαινόμενο» που μπήκε σφήνα μεταξύ των υποψηφίων παρά το ότι δεν διέθετε μέχρι πρότινος πολιτική διαδρομή και κατάφερε μέσα από την καμπάνια του να πείσει τους περισσότερους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στις εκλογές να τον ψηφίσουν.

Τώρα ζητούμενο είναι πώς θα διαμορφωθούν οι συμμαχίες ενόψει της ερχόμενης Κυριακής. Η Έφη Αχτσιόγλου σίγουρα διαθέτει ισχυρά εσωκομματικά και κοινωνικά ερείσματα που σε αυτή την πρώτη αναμέτρηση δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν το «ρεύμα Κασσελάκη».

Η Έφη Αχτσιόγλου για πρώτη φορά στη δήλωσή της μετά το τέλος της διαδικασίας μίλησε σε υψηλούς τόνους αφήνοντας αιχμές εναντίον του αντιπάλου της. Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων», προσθέτοντας με νόημα πως η επόμενη Κυριακή «θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο. Στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης».

Ρυθμιστής ο Νίκος Παππάς

Όσοι παρατηρούν τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ρυθμιστικό ρόλο στη διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής θα έχει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος παρά την πίεση που δέχτηκε από την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη κατάφερε να παραμείνει τρίτος με ποσοστό 8,64%. 
Ορισμένοι προεξοφλούν ότι όσοι ψήφισαν Παππά θα στραφούν κατά κύριο λόγο στον Στέφανο Κασσελάκη, όμως, άλλοι λένε ότι από τη «δεξαμενή» του θα πάρει και η Έφη Αχτσιόγλου.

Η τελευταία θεωρείται ότι θα «αποσπάσει» και τη στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του οποίου η υποψηφιότητα απέσπασε ποσοστό 8,4%. Άλλωστε ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε μια δήλωση όλο νόημα μιλώντας ανοιχτά για φαινόμενα «μεταπολιτικής», έμφασης δηλ. στην εικόνα και την επικοινωνία και όχι στην ουσία της πολιτικής, «δείχνοντας» τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Δρομολογούμε επενδύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία

Για την ανάγκη να έχει η Ελλάδα μία δυνατή φωνή στην ΕΕ αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση της Υγείας μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος...

Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: Υπερσύγχρονο - Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους

Tο υπό ανέγερση νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το απόγευμα o Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών. Το νέο γενικό νοσοκομείο στην...

Φόρτωση άρθρων...