Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ένοχος για παράβαση καθήκοντος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος - Πως ψήφισαν οι δικαστές - 10.000 ευρώ η ποινή του

Την ενοχή του πρώην Αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αποφάσισαν οι δικαστές.

Χρηματική ποινή 10 χιλιάδων ευρώ επέβαλε το ειδικό δικαστήριο στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο μετά την καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή είχε προτείνει την επιβολή μόνο χρηματικής ποινής 1.000 ευρώ.

Το δικαστήριο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τα ελαφρυντικά του πρότερου σύνομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. 

Το Δικαστήριο έκρινε τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ένοχο για δύο υποθέσεις παράβασεις καθήκοντος.

Eιδικότερα η καταδίκη του ήταν κατά πλειοψηφία, για τις καταγγελίες σε βάρος του απο την εισαγγελέα Ελένη Ράικου που αφορούσε σε πιέσεις που της άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.

Eπίσης κρίθηκε ένοχος για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου ότι δέχθηκε πιέσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλα.

Παράλληλα, τον κήρυξαν αθώο από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, αθωώνοντας παράλληλα και την εισαγγελέα Εφετών και πρώην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που δικαζόταν για κατάχρηση εξουσίας.

Η Ελένη Τουλουπάκη άκουσε όρθια την απόφαση του δικαστηρίου 

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αν και δεν είχει λείψει σε καμία άλλη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, σήμερα δεν έδωσε το "παρών". Οι συνήγοροί του ενημέρωσαν το δικαστήριο ότι είναι ασθενής.

Αναλυτικά η απόφαση για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία 7-6 για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με τις καταγγελίες της εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι την πίεσε να βρει στοιχεία που να ενοχοποιούν πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση ΝΟΒΑΡΤΙΣ.

Επιπλέον κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία 8-5 αναφορικά με τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι του άσκησε πιέσεις στην έρευνα για τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.

Οι δικαστές πάλι κατά πλειοψηφία έκριναν αθώο τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης αναφορικά με άλλες καταγγελίες των εισαγγελέων Παν.Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη για παρεμβάσεις στις έρευνες για τους επιχειρηματίες Βγενόπουλου και Αλαφούζου και του δημοσιογράφου Γ.Παπαχρήστου.

Για την Ελένη Τουλουπάκη, η απόφαση των δικαστών ήταν και πάλι κατά πλειοψηφία 9-4 για την κατάχρηση εξουσίας.

Αθώωσαν ομόφωνα τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας.

Τι ψήφισαν οι 13 δικαστές

Ειδικότερα, τα 13 μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών κατά αδίκημα ψήφισαν ως εξής:

* Για κατάχρηση εξουσίας αθώα η Ελένη Τουλουπάκη κατά πλειοψηφία 9-4 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα και Ρωξάνη Γιαννουλάτου) και της κατά επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας της παράβασης καθήκοντος κατά πλειοψηφία 8-5 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη)

 
* Ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

* Για παράβαση καθήκοντος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Αθώος:

- Κατά πλειοψηφία 8-5 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη) για Γεωργία Τσατάνη.

- Κατά πλειοψηφία 8-5 Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη) για Παπαχρήστο.

- Κατά πλειοψηφία 7-6 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη) για Βγενόπουλο-Αλαφούζο.

Ένοχος:

- Κατά πλειοψηφία 7-6 (Ανθή Γκάμαρη, Ελένη Φραγκάκη, Παναγιώτης Τσούκας, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Βασίλειος Αραβαντινός και Βασιλική Ηλιοπούλου) για Ελένη Ράικου

- Κατά πλειοψηφία 8-5 (Ανθή Γκάμαρη, Ελένη Φραγκάκη, Παναγιώτης Τσούκας, Βαρβάρα Ραφτοπούλου,και Βασιλική Ηλιοπούλου) για Σάλλα.

Σε δηλώσεις της μετά την απόφαση του δικαστηρίου η κυρία Τουλουπάκη τόνισε ότι: «σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης».

Και πρόσθεσε: «Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν. Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς. Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια».

«Μία άδικη ποινική δίωξη σε βάρος μιας έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως έληξε σήμερα με μια πανηγυρική δικαίωση» ανέφερε ο δικηγόρος της κυρίας Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης.

«Το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από έμπειρους και εξαίρετους ανώτατους δικαστές του ΑΠ και του ΣτΕ αθώωσε αμετάκλητα την κυρία Τουλουπάκη. Δεν ήταν απλά μια αθωωτική απόφαση, ήταν η δικαστική επιβράβευση μιας γυναίκας που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών, την προστασία του κράτους και των πολιτών και προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, χωρίς να κάνει διακρίσεις, μη υπολογίζοντας το κόστος και αδιαφορώντας για τον εαυτό της. Σήμερα είναι μια νίκη των θεσμών, είναι μια νίκη αυτών που αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι μια νίκη του κράτους δικαίου», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο δικηγόρος της κυρίας Τουλουπάκη, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος τόνισε: «Τις μέρες αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη δεν αποτελεί απλώς την δικαίωση της, αλλά το πιο επίκαιρο μήνυμα – εντολή προς τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς ότι δεν θα πρέπει να διστάζουν να τα βάλουν με τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κόντρες και αψιμαχίες για τα Τέμπη – Η Κυβέρνηση αμύνεται, η Αντιπολίτευση επιτίθεται

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της Κυβέρνησης. Υπουργοί και βουλευτές της Κυβέρνησης κοντράρο...

Το... rebranding του Τσίπρα δια χειρός Publicis (εικόνες)

Τα smartphones είναι μεγάλη διευκόλυνση, αλλά είναι και και ένα όπλο στα χέρια των αδιάκριτων. Οι επώνυμοι αυτού του πλανήτη δεν έχουν πια ησυχία, ούτε μέσα στο αεροπλάνο, στην πτή...

Φόρτωση άρθρων...