Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιχειρούν Μητσοτάκης – Ερντογάν

Την πρώτη συνάντησή του, έπειτα από ενάμιση χρόνο, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σε ήρεμα νερά φαίνεται να εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς στην συνάντηση που είχαν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο έδειξαν πως οι δυο πλευρές συστήνονται ξανά με διάθεση για διάλογο.

Το καλό κλίμα στην συνάντηση φάνηκε και από το πρώτο σχολείο του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζοντας τα νέα πρόσωπα στις δυο πλευρές.

Ρ. Ερντογάν: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα.

Κ. Μητσοτάκης: Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή.

Την απουσία Δένδια σχολίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Κατά την παραδοσιακή χειραψία μπροστά στους δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε και την απουσία του Νίκου Δένδια από την συνάντηση και μάλιστα στα ελληνικά. «Χωρίς τον Δένδια;», ρώτησε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο και ο θερμός χαιρετισμός προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Ιμπραΐμ Καλίν, στενού συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν που πρόσφατα τοποθετήθηκε στην ηγεσία των μυστικών τουρκικών υπηρεσιών.

Κ. Μητσοτάκης:  Συγχαρητήρια για την νέα σας δουλειά.

Ι. Καλίν: Σας ευχαριστώ. Συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας.

«Θετική τροχιά»

Η συνάντηση αν και ήταν προγραμματισμένη να κρατήσει 30 λεπτά, τελικά η δυο ηγέτες συζήτησαν για περισσότερη από μια ώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήσαν να συνεχίσουν τον διάλογο πάνω σε μια θετική ατζέντα και να ενεργοποιηθούν ξανά σε αναβαθμισμένο επίπεδο τα μέτρα οικοδόμησης συνεργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις στις οποίες είπε: «Επαναβεβαιώσαμε διάθεση για νέα επανεκκίνηση στην ελληνοτουρκικές σχέσεις για έναν πιο σαφή δίαυλο οδικό χάρτη πως θα κινηθούμε τους επομένους μήνες. Πρόθεση μας να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους σε επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη με μια θετική ατζέντα. Δεν λύθηκαν δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα. Υποδηλώνει τη διάθεση και των δυο να προσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεων μας μέσα από μια πιο θετική τροχιά», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφωνήσαν να αναβαθμίσουν το πλαίσιο των συζητήσεων τόσο για το Ανώτατο Συμβούλιο όσο και για τα σοβαρά θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε επίπεδο υπουργών.

«Ο πολιτικός διάλογος υπό καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών, στον οποίο θα τεθούν τα σημαντικά, τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα με βασικό αυτό που αναγνωρίζουμε την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε για την συνάντηση και η τουρκική πλευρά.

«Εμείς δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε εχθρούς. Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι να αυξήσει τους εχθρούς, αλλά τους φίλους. Ο στόχος μας είναι αυτός και μέχρι σήμερα αυτό κάνουμε. Και στη σημερινή μας συνάντηση συζητήσαμε πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη φιλία μας. Στη σημερινή συνάντηση ενισχύσαμε τα θεμέλια αυτής της φιλίας», σχολίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν και για την πορεία της κατασκευής των ελληνικών φραγατλων μπελαρά.

Ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας και στενή συνεργασία για τα μέτρα οικοδόμησης συνεργασίας δεσμεύτηκαν ότι θα έχουν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Αντί να σιωπήσει για τις παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ, εργαλειοποιεί την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη αφήνει ο Παύλος Μαρινάκης με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»,...

Χρυσοχοΐδης: Τα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία εφαρμόζονται, εντείνονται και εξελίσσονται

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για τη βία κατά των γυναικών σε ανοιχτή εκδήλωση για την έμφυλη ισότητα, που διοργάνωσαν το “Free Thinking Zone” και το...

Στην Τήνο για το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Τήνο θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την οικογένειά του, σε μία μικρή ανάπαυλα πριν από την προεκλογική περίοδο εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίο...

Φόρτωση άρθρων...