Σαββάτο
24 Ιανουαρίου 2026

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μισέλ: Επίσκεψη στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου

Πολιτική
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε τηλεφωνικά το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι ο Σαρλ Μισέλ θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς εάν στην τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκε τι περιλαμβάνει η πολυμερής διάσκεψη που προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο υφυπουργός Επικρατείας απάντησε: "Έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις για αυτό το θέμα, περιμένουμε να δούμε το οριστικό πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για να τοποθετηθούμε οριστικά για αυτό, αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο και αυτονόητο από ελληνικής πλευράς είναι η συμμετοχή σε αυτή την πολυμερή διάσκεψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της Τουρκίας”.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αναφορά στην ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

«Διαπιστώνεται ήδη ότι οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν. Ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου. Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων  στον Έβρο.  Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον Πολιτισμένο Κόσμο με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και –αργότερα – της Μονής της Χώρας, σε τζαμιά. Κορυφώθηκαν με την έξοδο του Ορούτς Ρέις και μονάδων του τουρκικού Στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών», είπε ο κ. Πέτσας.

Ακόμα, πρόσθεσε: «Σε όλο αυτό το διάστημα, η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν καθημερινά απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας. Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε – και το αποδείξαμε υπογράφοντας  τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο – την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. 

Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται. Το μήνυμά μας – και το επανέλαβε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Έτσι ώστε, είτε να βρούμε  λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είτε  να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει επιστολή – την παρέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών – στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας.

Η Ελλάδα κινείται με  ψυχραιμία, εγρήγορση και εθνική αυτοπεποίθηση, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. Δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται».

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε επίσημα ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη.

«Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μισέλ πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου 2020».   

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοντογεώργης για τη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων: Επιλέξαμε τον διάλογο και δώσαμε λύσεις

Από το ερώτημα, «πώς μετατρέπεται μια περίοδος έντασης σε αφετηρία θεσμικών λύσεων και ουσιαστικού διαλόγου με αποτέλεσμα;», ξεκινά η ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θ...

ΠΑΣΟΚ: Η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη νομοθετημένη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος με τα έσοδα από την εξόρυξη υδρογονανθράκων;

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καλούν την Κυβέρνηση να εφαρμόσει τη νομοθετημένη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος με τα έσοδα από την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε ερώτησ...

Φόρτωση άρθρων...