Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμφωνία για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού - 2 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό

Οι 27 αποφάσισαν να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 64,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε συμφωνία για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, του προϋπολογισμού δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. 

Έπειτα από την ομόφωνη απόφαση της περαιτέρω οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας με 50 δισεκατομμύρια ευρώ, οι 27 αποφάσισαν να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 64,6 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι δάνεια και 10,6 δισ. ευρώ από ανακατανομές κεφαλαίων σε υπάρχοντα προγράμματα.

Τα νέα κεφάλαια που θα δοθούν για τον προϋπολογισμό ανέρχονται σε 21 δισεκατομμύρια. Εκτός λοιπόν από τα 50 δισεκατομμύρια για την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. (ένα από τα βασικά αιτήματα της Αθήνας), 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Γειτονία και τον Κόσμο, 1,5 δισ. ευρώ για Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας στο πλαίσιο του νέου μέσου STEP (Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη) και 1,5 δισ. ευρώ για το αποθεματικό αλληλεγγύης και βοήθειας.

Βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Προκειμένου να προβλεφθεί επαρκής χρηματοδότηση για τη στήριξη των κρατών μελών στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, για προκλήσεις και ανάγκες που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, καθώς και σε αυτούς που επλήγησαν από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και για την εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο μόλις εγκριθεί, συμπεριλαμβανομένου του νέου πλαισίου για τις συνοριακές διαδικασίες, θα υπάρξει ενίσχυση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ήταν επιτακτική καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση στερεύει από χρήματα. Τα περισσότερα κονδύλια του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-27 έχουν σχεδόν εξαντληθεί. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποίησε τα διαθέσιμα κεφάλαια για να ανταποκριθεί στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που επέβαλε η πανδημία της Covid-19 και στη συνέχεια η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Παράλληλα, οι έκτακτες αυτές καταστάσεις οδήγησαν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουν, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε., στην Κομισιόν την εξουσία να εκδώσει κοινό χρέος. 

Να δανειστεί δηλαδή από τις αγορές έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ 2021 και 2026, ώστε να μπορέσει να χορηγεί, με τη σειρά της, επιχορηγήσεις και δάνεια στα κράτη - μέλη. Ωστόσο το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ανέβει από το 0.1%το 2021 στο 3% το 2023, με αποτέλεσμα το κόστος αποπληρωμής των τόκων να έχει εκτοξευθεί και να χρειάζονται τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Φόρτωση άρθρων...