Κυριακή
16 Ιουνίου 2024

Αβάντα Φον ντερ Λάιεν στον Μητσοτάκη: Πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία

Επιστολή Μητσοτάκη, Τουσκ στη Φον ντερ Λάιεν για δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας. Οι δύο ηγέτες ζητούν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Mε την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί δημιουργίας ευρωπαϊκού Iron Dome συμφωνεί η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Στη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας, στο πλαίσιο των προτάσεων του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, τους οποίος κατονόμασε, αναφέρθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της μεγάλης τηλεμαχίας στις Βρυξέλλες, μεταξύ των πέντε βασικών ανθυποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κατακερματισμός που υφίσταται στις αμυντικές παραγγελίες πρέπει να τελειώσει και να έχουμε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα. Για παράδειγμα, μια ασπίδα αεράμυνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Eurovision debate. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία διεκδικεί εκ νέου την προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, μετά τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, «ως ΕΕ πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κατακερματισμός που υφίσταται στις αμυντικές παραγγελίες μας πρέπει να τελειώσει και να έχουμε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα. Για παράδειγμα, μια ασπίδα αεράμυνας για την ΕΕ, όπως πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ».

Σύμφωνα με την ίδια την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μιλήσουν για τη χρηματοδότηση των αμυντικών τους προγραμμάτων και να υπάρχουν επιλογές ανάμεσα στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές συνεισφορές.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μιλήσουμε με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εργαστούμε από τώρα για τους νέους πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε πραγματικά την άμυνά μας», δήλωσε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurovision debate τα θέματα που συζητώνται είναι η οικονομία και η απασχόληση, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, το μεταναστευτικό και η αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως η καινοτομία, η τεχνολογία, καθώς και η δημοκρατική λειτουργεία των θεσμών.

Υπέρ της λύσης δύο κρατών στο Ισραήλ

Αναφερόμενη στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών. Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι «συνεχίζουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός της Ευρώπης για την αναγνώριση της Παλαιστίνης. Δεν έκανα λάθος που στήριξα το Ισραήλ».

mitsotakis_tusk

Bloomberg: Επιστολή Μητσοτάκη και Τουσκ στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας

Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητούν τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση, απέστειλαν σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι δύο ηγέτες ζητούν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 27-28 Ιουνίου.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, που είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, φάνηκε να ενστερνίζεται την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας σε ανάρτησή της στο X: «Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μία αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν ο @kmitsotakis και ο @donaldtusk».

Στην επιστολή τους, οι δύο πρωθυπουργοί προτείνουν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ελλάδα και Πολωνία είναι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023.

Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν επίσης, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg, πως η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στον τομέα αυτό.

H Ελλάδα στηρίζει κι άλλες κοινές πρωτοβουλίες, όπως η πιθανή έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων για αμυντικές δαπάνες ή η σύσταση ενός κοινοτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προμηθειών.

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε το ζήτημα της ασπίδας -που ο ίδιος έχει παρομοιάσει σε πρόσφατες δηλώσεις του με το ισραηλινό αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που χρησιμοποιεί το Ισραήλ- όταν συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ελβετία -Τι συζήτησαν

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για την πρόθεσή του να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Κωνσταντινούπολη για ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο και στην ομογένεια.

Φόρτωση άρθρων...