Δευτέρα
02 Οκτωβρίου 2023

Φον ντερ Λάιεν: «Πρέπει να βελτιώσουμε τα εργαλεία μας για να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά»

Η πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω βελτιώσεις στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πλαφόν στο φυσικό αέριο φαίνεται να αφήνει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα.

Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανέφερε χαρακτηριστικά, στα αγγλικά: «Good meeting with @kmitsotakis in preparation of the next #EUCO summit. We need to improve our toolbox to support vulnerable households and businesses dealing with high energy prices» - ήτοι: «Καλή συνάντηση με @kmitsotakis για την προετοιμασία της επόμενης #EUCO συνόδου κορυφής. Πρέπει να βελτιώσουμε την εργαλειοθήκη μας, για να υποστηρίξουμε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας».

Όπως ανέφερε χθες το Bloomberg, Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Σλοβενία, Μάλτα και Λιθουανία συνεχίζουν να πιέζουν για την υιοθέτηση, εκ μέρους της Κομισιόν, της ιδέας ενός δυναμικού πλαφόν με ευρύτερη σκοπιά, με στόχο τη βελτίωση της πρότασης της Επιτροπής σχετικά με την επιβολή ενός διορθωτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Τα επτά κράτη συζήτησαν δύο εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο που επιθυμούν να εφαρμοστεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο, εξετάζοντας είτε μια σταθερή τιμή ανώτατου ορίου στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα είτε το δυναμικό πλαφόν, το οποίο θα έχει μία σταθερή και μία μεταβλητή συνιστώσα, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τον μέσο όρο τιμών όλων των βασικών benchmarks σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία (HH, NWE, JJK και MED).

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε την επιβολή ενός πλαφόν στις μελλοντικές συναλλαγές του TTF, ύψους 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο θα ενεργοποιείτο, υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές των συναλλαγών αυτών ξεπερνούν το ανώτατο όριο για δύο συνεχόμενες εβδομάδες και μόνο εάν ταυτόχρονα η διαφορά της τρέχουσας τιμής στο TTF και της τρέχουσας τιμής του LNG ξεπερνά τα 58 ευρώ για δέκα ημέρες συναλλαγών.

Αντίθετα, το δυναμικό πλαφόν θα αποτελείται από ένα σταθερό τμήμα της τιμής και ένα μεταβλητό, που θα συνυπολογίζει τις συνθήκες στη διεθνή αγορά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: Το Documento υιοθετεί πλήρως και με καθυστέρηση ενός χρόνου τα επιχειρήματα της ΝΔ – Είναι βραχίονας προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ

To ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του διαψεύδει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που αναφέρεται στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν...

Βορίδης: Ο Κασσελάκης αποζητά δημοσιότητα lifestyle, γιατί δεν έχει κάτι άλλο να αναδείξει

«Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό είναι στρατηγική του ίδιου του κ. Κασσελάκη η τόση δημοσιότητα. Αν θες να αθληθείς χωρίς να ξέρει κανείς ή να πιείς καφέ, μπορείς. Εννοώ ότι έχει επενδύ...

Φόρτωση άρθρων...