Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Φρανσουά Ολάντ: «Η Γαλλία θα είναι πάντα σύμμαχος της Ελλάδας»

Πολιτική

Με το δείπνο προς τιμήν του πρώην Πρόεδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ξεκίνησαν οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου «The Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά ο Economist και το powergame.gr.

Στην ομιλία του ο Φρανσουά Ολάντ, αναφέρθηκε στη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, την νέα μορφή του ΝΑΤΟ μετά την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας, τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Ελλάδα.

«Θα είμαστε πάντα φίλοι της Ελλάδας, ανεξαρτήτως του ονόματος του Προέδρου της Γαλλίας», διεμήνυσε ο Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία που παρέθεσε ως επίτιμος καλεσμένος στο άνοιγμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit». 5674175 

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση, τόνισε ότι πρέπει να προωθηθεί η απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, για το οποίο θα πρέπει να μπει ανώτατο όριο στην τιμή του. 

Ο Ολάντ αναφέρθηκε και στην Τουρκία, προειδοποιώντας πως θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική έξι ετών. 

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα μέρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί σύνορα, πρέπει και στον Ερντογάν να ασκηθεί πίεση», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

«Σήμερα η Ευρώπη ζει μία διαδοχή κρίσεων», επεσήμανε ο Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος πρώτα στην κρίση της ευρωζώνης, μετά στην κρίση με τα μεταναστευτικά ρεύματα, την πανδημία και τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία και η εκτίναξη των τιμών ενέργειας. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη και τη στιβαρότητα της Ευρώπης», ενώ τόνισε: «Σήμερα δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».

«Η Ευρώπη κατάφερε να υπερκεράσει πολλούς κλυδωνισμούς» ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ, αναρωτώμενος ωστόσο αν η συνεκτική και αλληλέγγυα θέση που έχει κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αντισταθεί σε όλες αυτές τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί προς τη Ρωσία, καθώς «το κόστος των κυρώσεων για τη Ρωσία μπορεί να είναι κόστος για τις χώρες μας».

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, αναφέρθηκε στην αγορά Rafale στην οποία προχώρησε η Ελλάδα τονίζοντας ότι η Άμυνα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων ζητημάτων. 

Για την Κίνα ανέφερε ότι έχει μόνο να χάσει αν στραφεί προς την Ταϊβάν. Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην Τουρκία, τονίζοντας πως είναι μια χώρα που βρίσκεται καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πώς γίνεται να απειλεί μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα», διερωτήθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος. 

Οι κίνδυνοι για την Ευρώπη

Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε αναλυτικά στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε αυτή τη φάση των εξελίξεων του πολέμου στην Ουκρανία. Πρώτος κίνδυνος, όπως είπε, είναι να βρεθούν χώρες που θα ζητήσουν την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, επισημαίνοντας πως η Ουγγαρία ήδη έχει αναπτύξει μία τέτοιου είδους θέση. Αναφέρθηκε και στην Ιταλία, σημειώνοντας πως αν κερδίσει τις εκλογές η παράταξη της δεξιάς, έχει ήδη εκδηλώσει την επιθυμία για άρση μερικών κυρώσεων.

Ως δεύτερο κίνδυνο, αναφέρθηκε στην κόπωση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, με κάποιους από τους συμπολίτες μας να θεωρούν πως πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος.

Τρίτος κίνδυνος, είπε, είναι τα κράτη-μέλη που δυσκολεύονται να δεχθούν τις επιπτώσεις του πολέμου και θέλουν να αμβλύνουν την πίεση προς τη Ρωσία.

«Σε αυτό το πνεύμα της αντίστασης που έχουμε επιδείξει, ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε αυτή τη στάση και θα καταφέρουμε να έχουμε αίσιο τέλος», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κυβερνητικές πηγές για ΣΥΡΙΖΑ: Περίεργο να ζητούν συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια όσοι ευαγγελίζονται λεφτόδεντρα

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει η Κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν ότι στα λεγόμενα του Σωκράτη Φάμελλου που κατέθεσε πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια θα α...

Μητσοτάκης στο TikTok: Η επιστολική ψήφος είναι για όλους - Εγγραφείτε στην πλατφόρμα ως τη Μεγάλη Δευτέρα

Κάλεσμα στους Έλληνες πολίτες να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα για να ψηφίσουν επιστολικά απ’ όπου θέλουν, απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βίντεο στο TikTok. Ο Πρωθυπουργός υπ...

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν – Τι συζήτησαν

Με τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, επικοινώνησε τηλεφωνικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Αντικείμενο της συνομιλίας του ήταν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με τ...

Φόρτωση άρθρων...