Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Φρέντι Μπελέρης: «Η ψήφος σας σώζει τη Δημοκρατία» - Καλεί τους πολίτες να απαντήσουν στην κυβέρνηση Ράμα

Στη φυλακή των Τιράνων κρατείται ο υποψήφιος δημάρχος Χειμάρρας και στέλνει μήνυμα ενόψει των δημοτικών εκλογών - Μαζική προσέλευση των ομογενών στις κάλπες - Προκαλεί το αλβανικό ΥΠΕΞ, η απάντηση της Αθήνας

Πολιτική

Σαν μια απέλπιδα προσπάθεια να εμποδίσει την εκλογή του ομογενή Φρέντι Μπελέρη στον δήμο Χειμάρρας, κατά τις σημερινές δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, εκτιμάται η κίνηση της κυβέρνησης Ράμα να «στήσει» την κατηγορία περί «εξαγοράς ψήφων» επιχειρώντας να τον θέσει ουσιαστικά εκτός μάχης. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται, με τα παραθαλάσσια «φιλέτα» των ομογενών στην αλβανική… Ριβιέρα είναι τεράστια και ο Ράμα επιδιώκει να συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο μέσω του εκλεκτού του, απερχόμενου δημάρχου Γκιόργκι Γκόρο.

Το ενδιαφέρον των δημοτικών εκλογών επικεντρώνεται στην Χειμάρρα, καθώς η περιοχή έχει μπει - εδώ και χρόνια - στο στόχαστρο μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, θέλουν να ελέγξουν ιδιοκτησίες ομογενών και εκκλησίας, προκειμένου να κατασκευάσουν τουριστικά χωριά και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Για τον Αλβανό πρωθυπουργό η επικράτηση του «εκλεκτού» του στον δήμο Χειμάρρας, σημερινού δημάρχου Γκιόργκι Γκόρο, αποτελεί «προσωπικό στοίχημα», αν και φαίνεται πως ούτε ο ίδιος πιστεύει στη δυναμική, αλλά και στις ικανότητές του.

Μαζική προσέλευση ομογενών

Το Σάββατο ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας κρίθηκε κρατούμενος και μεταφέρθηκε στις φυλακές Τιράνων, μετά την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Αλβανίας. Προφυλακισμένος κρίθηκε και ο στενός του συνεργάτης, Παντελής Κοκαβέσης, παρά τα προβλήματα υγείας.

Με μήνυμα του μέσα από τη φυλακή, που μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, ο Φρέντι Μπελέρης ζήτησε από τους συμπατριώτες του να δώσουν στην κάλπη απάντηση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα, τονίζοντας πως: «Αύριο η ψήφος σας σώζει τον τόπο και την δημοκρατία».

Mε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ξεκαθάρισε πως ο Μπελέρης παραμένει υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο Χειμάρρας, απαντώντας σε fake news για αποκλεισμό του. «Απαντώντας στο ενδιαφέρον εκπροσώπων των ΜΜΕ για τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Διονυσίου Φρέντι Πέτρου Μπελέρη, που στηρίζεται από τον συνθέσεις Postke Flone, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διευκρινίζει ότι όσον αφορά τον εκλογικό κώδικα, όπως και ο νόμος αριθ. 133/2015 «Περί διασφάλισης της ακεραιότητας των προσώπων που εκλέγονται, διορίζονται ή ασκούν δημόσια καθήκοντα», συνεχίζει να είναι υποψήφιος και το όνομά του παραμένει στο ψηφοδέλτιο» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η σύλληψη Μπελέρη συσπείρωσε ακόμη περισσότερο τους ομογενείς στην Χειμάρρα. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 1.500 άτομα, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ταξίδεψαν ήδη προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους ώστε να στηρίξουν στην κάλπη τον προφυλακισμένο υποψήφιο. Όπως διαφάνηκε και από το κλίμα της μεγαλειώδους συγκέντρωση στο κέντρο της Χειμάρρας το βράδυ της Παρασκευή, η ομογένεια είναι αγανακτισμένη από τις μεθοδεύσεις που στόχο έχουν να θέσουν εκ νέου όμηρο την πόλη στα σχέδια του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των μεγαλοεργολάβων υποστηρικτών του.

Για για απόφαση «υπαγορευμένη» από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, εκανε λόγο ο ομογενής βουλευτής, και πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες χαρακτηρίζοντας «ομηρία», την προφυλάκιση Μπελέρη, Κοκαβέση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως Ράμα και Σοσιαλιστικό Κόμμα έχουν θορυβηθεί από τη δυναμική του Φρέντι Μπελέρη, που στηρίζουν όλα τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, που αποτυπώνεται και σε δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Προκλητική δήλωση

Σε προκλητικό τόνο εξακολουθούν να κινούνται τα Τίρανα όσον αφορά στην προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Λίγες αφότου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για μια σκανδαλώδη απόφαση, η επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας προέβη σε νέες δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα.

«Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας» το νέο προκλητικό μήνυμα της Ολτα Τσάκα.

 

«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα – Ο Φρέντι Μπελέρης έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτης της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας» σχολίασε συγκεκριμένα στα κοινωνικά δίκτυα η Τσάκα.

Αντίδραση Ελλάδας

Με σκληρή κριτική σχολίασε, νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας στην Αλβανία, να παραμείνει στην φυλακή ο Μπελέρης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης». Επιπλέον, όπως τονίζεται, μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Να σημειωθεί πως τα Τίρανα δεν αναγνωρίζουν την Χειμάρρα σαν περιοχή που κατοικείται από Έλληνες μειονοτικούς, αλλά χαρακτηρίζουν προκλητικά τους εκεί ομογενείς «δίγλωσσους» Αλβανούς. Η Χειμάρρα, όπως και άλλες περιοχές με έντονο το ελληνικό στοιχείο, δεν ανήκει στη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζει η Αλβανία και καλύπτει μόλις 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου.

Πρώην υπουργός Ράμα: Aν ψήφιζα στην Χειμάρρα θα στήριζα Μπελέρη

Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του πρώην στενού συνεργάτη του Έντι Ράμα και υπουργού Δικαιοσύνης (2015-2017) Ιλί Μανιάνι, για την παρακρατική σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Με σχόλιο του στα κοινωνικά δίκτυα ο ίδιος κατακρίνει δημόσια τις μεθοδεύσεις, αμφισβητώντας ευθέως πως η σύλληψη Μπελέρη έγινε επ' αυτοφώρω και υποστηρίζοντας πως ήταν προσχεδιασμένη από την κυβέρνηση Ράμα.

«Και συνελήφθη επ' αυτοφόρω, αλλά ήταν και ύποπτος!!! Αν πιάστηκε στα πράσα να δίνει χρήματα, σε ποιον τα έδωσε αυτά τα χρήματα;! Γιατί ο παραλήπτης των χρημάτων δεν συνελήφθη επ' αυτοφώρω; Πόσα χρήματα έδωσε; Πού είναι τα χρήματα ως υλικό τεκμήριο εγκληματικής πράξης; Αν έχουν δοθεί χρήματα, γιατί συνδέονται με τις ψήφους όταν δεν έχουν γίνει ακόμη;» διερωτάται ο κ. Μανιάνι, συνεχίζοντας σε καυστικό ύφος: «Για όνομα του Θεού μη μας λέτε ότι συλλάβατε τον άλλον επειδή υποσχέθηκε!!! Γιατί θα πρέπει να συλλάβετε πρώτα το "αφεντικό" για υποσχέσεις!!! Ωωωω Δικαστική Αστυνομία του Κράτους! Με ποια εντολή δικαιολογείτε την αστυνομική καταδίωξη του υποψηφίου;! Καμία αναφορά. Απλά καταχρηστική παρέμβαση. Επιστολές που λένε «εγώ σε βάζω μέσα τελεία και παύλα». Κοιτάξτε προσεκτικά τι καταστροφή αποτελούν οι επίσημες αυτές επιστολές με τις οποίες στερούν τις ελευθερίες των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα. Κανένα στοιχείο, καμία απόδειξη για να καταλάβεις την υποτιθέμενη σύλληψη επ' αυτοφόρω. Απλά εικασίες και υποδείξεις χωρίς νόημα».

Και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης καταλήγει λέγοντας πως εάν ψήφιζε στην Χειμάρρα, θα στήριζε την υποψηφιότητα Μπελέρη. «Επαναλαμβάνω, υποστηρίζεται ότι συνελήφθη επ' αυτοφώρω! Αλλά κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, ή τουλάχιστον αναφορά σε κάποιο γεγονός που έλαβε χώρα. Ποτέ! Αυτή είναι μια ακόμη μοιραία απόδειξη που δείχνει ότι το κράτος και η κυβέρνηση βρίσκονται υπό την επιρροή του Έντι Ράμα. Καμία σχέση με την πολιτική ανεξαρτησία, το σύνταγμα και το νόμο! Ανήμουν κάτοικος Χιμάρας θα ψήφιζα τον Φρέντη Μπελέρη».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση MEGA: Προβάδισμα 16,9 μονάδων της Ν.Δ., ανέβηκε στο 32,3% - Τι γίνεται στη «μάχη» για τη δεύτερη θέση (κάρτες)

Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε κέρδη άνω των δύο μονάδων στην πρόθεσ...

Αιχμές ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη για τον πληθωρισμό

Αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις Βρυξέλλες για τον πληθωρισμό. «Η εικονική πραγματικότητα σ...

Φόρτωση άρθρων...