Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Προχωράει το νομοσχέδιο, όχι η απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης

Ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετήσει παιδί από ίδρυμα. Δεν θα γίνει δεκτή η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Πολιτική

Για το πώς η Κυβέρνηση σκέφτεται να φέρει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του την Τετάρτη στην ΕΡΤ.

Στελέχη της Κυβέρνησης ερμηνεύουν την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ξεκινήσει ο ίδιος μια συντεταγμένη συζήτηση για ένα ακανθώδες για τη Νέα Δημοκρατία θέμα, ως σαφές σήμα ότι στην κυβέρνηση επιδιώκουν να έχει ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο αρκετά πριν από τις ευρωεκλογές, και συγκεκριμένα το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους προ ημερών τούς είχε καλέσει να μην βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο ως προς το θέμα του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών, καθώς θα πρέπει πρώτα να ανοίξει η δημόσια συζήτηση και να εξηγηθούν στην κοινωνία βασικές παράμετροι της ρύθμισης και μετά να προχωρήσουμε στο χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξη που θα παραχωρήσει την Τετάρτη στην ΕΡΤ σύμφωνα με τις πληροφορίες θα τοποθετηθεί επί του ζητήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του νομοθετήματος που θα έρθει το επόμενο διάστημα και το οποίο έχει ως κεντρική ιδέα στον πυρήνα του την επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη συνακόλουθη επέκταση του δικαιώματος τεκνοθεσίας.

Όπως εξηγούν, όμως, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η εν λόγω ρύθμιση έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ήδη ομόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν έχουν παιδιά, τα οποία, όμως, είναι «στον αέρα», αν συμβεί κάτι στον βιολογικό τους γονέα, καθώς ο/η σύντροφος του γονέα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας του.
Το δικαίωμα της υιοθεσίας σε μόνο άνδρα ισχύει στη χώρα μας από το 1946, έστω και αν οι δικλείδες ασφαλείας είναι αυστηρές και οι διαδικασίες κατά τεκμήριο αργές.

Τι θα γίνει με την τεκνοθεσία

Με βάση το νομοσχέδιο ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, έστω και με τις δεδομένες αργές διαδικασίες, ενώ αν κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει παιδί βιολογικά πριν τον πολιτικό γάμο, τότε ο/η σύζυγος θα μπορεί να το αναγνωρίζει.

«Το Σύνταγμά μας λέει ότι έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα, μιλάμε για τα δικαιώματα των παιδιών. Μιλάμε για το αν ένα παιδί που μεγαλώνει από ομόφυλους γονείς έχει ίσα δικαιώματα με ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια ετερόφυλη οικογένεια», ανέφερε χθες επί του θέματος, τασσόμενη υπέρ της ρύθμισης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο Open TV.

«Η Ελλάδα που οραματιζόμαστε είναι μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς από θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα», υπογράμμισε με τη σειρά του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στη Real News.

«Όχι» στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Στη συνέντευξή του, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τονίσει ότι το υπό κατάρτιση σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να κάνουν χρήση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μια τέτοια μορφή, σημειωτέον είναι η παρένθετη μητρότητα.

Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν επιτρέπεται και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αν εκεί επιτρέπονται ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία.
Το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και για το αν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όχι τόσο για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όσο για τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι ο Άκης Σκέρτσος, αν και τον ρόλο αυτό επιθυμούσε όταν ήταν ακόμα απλά βουλευτής Επικρατείας η νέα υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Με χαρακτήρα εθνικών εκλογών η «μάχη» για την κάλπη – Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση

Στο κόκκινο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών με την κυβέρνηση και τα κόμματα να έχουν δώσει χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης στην εκλογική α...

Λοβέρδος: Οι «Δημοκράτες» καλύπτουμε το πολιτικό κέντρο - Δεν θα ψήφιζα το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην ευρωβουλή

Για τις θέσεις των «Δημοκρατών» που διεκδικούν την είσοδό τους στην ευρωβουλή μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ. «Θέλουμ...

Φόρτωση άρθρων...