Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Γεννηματά: «Είμαι η μόνη στην πράξη που μεγάλωσα τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ»

Για τις Eκλογές του Κινήματος Αλλαγής, για την πορεία του κόμματος, για τις εξελίξεις με τη ΔΕΗ, για τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία και για την πανδημία του κορωνοϊού μίλησε η Φώφη Γεννηματά.

Σε συνέντευξη της στον Open TV η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις: 

Αποφασίστηκε η εκλογή ή είναι εισήγηση για 5-12 Δεκεμβρίου οι Eκλογές;

Είναι ομόφωνη εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής έτσι όπως θα ακουστεί στην Κεντρική Επιτροπή την ερχόμενη Κυριακή. Απομένει να ψηφιστεί στην Κεντρική Επιτροπή. Αλλά θεωρώ ότι από την ώρα που έχουμε μία ομόφωνη εισήγηση δεν θα έχουμε προβλήματα και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε διαφωνίες για διαδικαστικά ζητήματα.

Η βασική κριτική που σας ασκούν είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής απέτυχε. Δεν καταφέρατε να του δώσετε τον παλμό, τον βηματισμό που είχατε υποσχεθεί για να είναι πρωταγωνιστής και πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να αλλάξει και να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ.

Το Κίνημα Αλλαγής αγκαλιάστηκε από δεκάδες χιλιάδες πολίτες και δημιουργήθηκε από τη βάση. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι έχει πετύχει. Είναι προφανές ότι έχουμε σταθερή ανοδική πορεία όλο αυτό το διάστημα. Όταν ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ το 2015 ανέλαβα μία παράταξη σε παρακμή, βαθιά διχασμένη, με ποσοστά που άφηναν το κόμμα εκτός Βουλής και κατάφερα να ενώσω τις προοδευτικές δυνάμεις με διαρκείς πολιτικές πρωτοβουλίες.

Δεν έγινε στον αυτόματό πιλότο αυτό. Σήμερα έχουμε σημαντική ανανέωση, έχουμε σημαντικές προγραμματικές επεξεργασίες, έχουμε αφήγημα για τη χώρα, είμαστε έτοιμοι απέναντι σε αυτή τη βαθιά συντηρητική κυβέρνηση να πρωταγωνιστήσουμε στις πολιτικές εξελίξεις. Το κάθε κόμμα κάνει το άλμα προς τα μπρος όταν διαμορφώνονται οι κατάλληλες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Και τώρα είναι η ώρα για μας. Ακούγονται πολλά για το θέμα ΠΑΣΟΚ.

Πήρα την πολιτική απόφαση και το πολιτικό κόστος τότε να κάνουμε την υπέρβαση γιατί υπήρχαν πολλοί σοβαροί πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι. Αν δεν είχαμε πάρει αυτή την απόφαση και δεν είχε δημιουργηθεί το Κίνημα Αλλαγής, ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν θα υπήρχε, θα είχε καταρρεύσει υπερχρεωμένο αλλά και υπό το βάρος των επιθέσεων και των συκοφαντιών που δεχόταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αναφέρεστε στα χρέη…

Όλα έχουν παίξει το ρόλο τους. Όλα έχουν συμβάλει. Όλοι προσπάθησαν να πουν ότι για την οικονομική κρίση έφταιγε το ΠΑΣΟΚ. Πολύ αργότερα αναγνωρίστηκε ότι για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας υπεύθυνη ήταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του κ. Καραμανλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα το ψελλίζει αλλά δεν το λέει. Συκοφαντήθηκε η παράταξή μας, σήκωσε πολύ μεγαλύτερο βάρος από ότι της αναλογούσε. Πετύχαμε με τις κινήσεις πού έγιναν, σήμερα οι πολίτες να νοσταλγούν το ΠΑΣΟΚ, να νοσταλγούν τις καλύτερες στιγμές που έζησαν με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το θεωρώ μία πολύ σημαντική επιτυχία. Όποιος θέλει να μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ ας έλθει να με βρει στην Χαριλάου Τρικούπη, που είναι το δεύτερο μου σπίτι. Εγώ δεν έφυγα ποτέ, ούτε το ΠΑΣΟΚ έφυγε ποτέ από το Κίνημα Αλλαγής, είναι βασικός του πυλώνας.

Κάποιοι άλλοι έφυγαν…

Είναι πολλοί αυτοί που σήμερα λένε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ έφυγαν από αυτό και έλεγαν ότι έκλεισε ο κύκλος του. Έκαναν άλλα κόμματα που δεν έφτασαν ποτέ σε εκλογές για να αποδείξουν τις δυνατότητές τους. Άλλοι ζητούσαν την διάλυσή του για να δημιουργηθεί κάτι νέο. Τα ακούσαμε όλα αυτά στο παρελθόν. Δεν επιλέχτηκαν και δεν υποστηρίχτηκαν από την παράταξή μας.

Τον κ. Λοβέρδο λέτε; Γιατί εξέφρασε ένα παράπονο ότι δεν του μιλάτε;

Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν. Είμαι άνθρωπος της ενότητας, της σύνθεσης, του διαλόγου, όλη η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό. Ακόμα και με πολιτικούς μου αντίπαλους, πόσο μάλλον με τα εσωκομματικά μας στελέχη δεν έχω κανένα απολύτως θέμα. Όποιος θέλει να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ να έρθει να με βρει στη Χαριλάου Τρικούπη. Όλοι οι συνυποψήφιοι είχαν πάρει τέτοιες θέσεις στο παρελθόν και είναι σημαντικό ότι ανασκευάζουν. Έστω και τώρα, επειδή έχουμε μπροστά μας εκλογική διαδικασία. Θα έλεγα ότι όπως είμαστε εναντίον του λαϊκισμού, καλό είναι να αφήσουμε το λαϊκισμό έξω από τα εσωκομματικά. 

Οι λόγοι, οι πολιτικοί και οι οικονομικοί για τους οποίους κάναμε την υπέρβαση εξακολουθούν να υπάρχουν. Όσοι πυροβολούσαν το ΠΑΣΟΚ τότε, σήμερα πυροβολούν το Κίνημα Αλλαγής. Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας μία σημαντική εσωκομματική αναμέτρηση γιατί έχει να κάνει με την ύπαρξη αυτής της παράταξης και την ταυτότητά της. 

Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Γι’ αυτό θα είμαι πάλι υποψήφια, διότι θεωρώ ότι μπορώ να κρατήσω ενωμένο τον χώρο. Όπως υπερδιπλασίασα τα ποσοστά της παράταξης, μπορώ να το κάνω ξανά. Είμαι η μόνη στην πράξη που μεγάλωσα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ στα δύσκολα χρόνια.

Έχετε επικοινωνία με τους συνυποψήφιους σας;

Η πόρτα μου και το τηλέφωνό μου είναι ανοιχτά σε όλους. Ποτέ δεν αρνήθηκα να μιλήσω με κανέναν, όποιος θέλει να με βρει ξέρει που. Είμαι καθημερινά παρούσα για όλα τα ζητήματα και στη Βουλή και εκτός Βουλής. Εγώ σε όλο αυτό το διάστημα τρέχω για την παράταξη και για τη χώρα. Αντιμετωπίσαμε πολύ σοβαρά θέματα το καλοκαίρι με τις φωτιές Βρέθηκα δίπλα στους πυρόπληκτους πολίτες. 

Τώρα αντιμετωπίζουμε το σεισμό στην Κρήτη. Θέλω να εκφράσω την συμπαράστασή μου στην οικογένεια του άτυχου εργάτη και σε όσους δοκιμάζονται. Ο βουλευτής μας, ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι εκεί παρών από την πρώτη στιγμή. Αύριο το πρωί θα βρεθώ επί τόπου στη Κρήτη για να μπορέσουμε να συμβάλουμε. 

Έχουμε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για να κηρυχθεί σεισμόπληκτη η περιοχή. Να πιέσουμε την κυβέρνηση για τις αποφάσεις που πρέπει γρήγορα να πάρει για την ανακούφιση των πληγέντων και σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους και για την αποκατάσταση των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές.

Είστε ανοιχτή σε άλλα κόμματα για συνεργασία;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Εμείς έχουμε επιλέξει ομόφωνα την αυτόνομη πορεία. Συζητάμε για συνεργασία μόνο στο βαθμό που θα πάρουμε εντολή, στην διαχείριση της δική μας εντολής, εφόσον έχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί, εφόσον έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να επιβάλλουμε προοδευτικές λύσεις για τη χώρα.

Έχουμε παρουσιάσει και στην ΔΕΘ πριν από λίγες ημέρες το «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» και τους στόχους για την αναβάθμιση της χώρας, την εθνική στρατηγική που χρειάζεται η Ελλάδα. Είναι το αφήγημά μας για τη χώρα, ένα σύγχρονο εναλλακτικό, πράσινο αφήγημα που συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της σοσιαλδημοκρατία που βλέπετε ότι κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Αν επιλέξουν κάποιον άλλο τι θα κάνετε;

Δεν ξεκινώ να δώσω μία μάχη με απαισιοδοξία. Είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω στη νίκη. Η βάση της παράταξής μας αναγνωρίζει την προσφορά μου στο χώρο. Αναγνωρίζει τη δυνατότητά μου να ανεβάζω τα ποσοστά, κανείς άλλος δεν το έχει αποδείξει στην πράξη και εγώ μπορώ να πάω την επόμενη φορά θα πάρουμε 20%. Το θέμα είναι ότι στην πράξη έχουμε υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά με μένα πρόεδρο.

Αυτό που έχει σημασία για να ανέβει ένα κόμμα είναι οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που είναι μία βαθιά συντηρητική κυβέρνηση και αποδεικνύει κάθε μέρα ότι φτιάχνει μία Ελλάδα, που έχει εγκαταλείψει τη μεσαία τάξη, που κοροϊδεύει τη νέα γενιά και τους συνταξιούχους, που έχει εγκαταλείψει τις γυναίκες, το ΕΣΥ και στην πραγματικότητα κάνει μπίζνες για λίγους από το Μαξίμου, τώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα ζητήσουν έκφραση.

Αυτή την τάση είμαστε εδώ, έτοιμοι με επεξεργασίες και προτάσεις για να την εκφράσουμε Τώρα είναι η δική μας η ώρα. Θα έλεγα ότι στο αίμα μου κυλάει το ΠΑΣΟΚ. Είναι συνυφασμένο με τη ζωή μου Αυτού του είδους τις ερωτήσεις να τις απευθύνετε στους συνυποψήφιους και όχι σε μένα.

Η νίκη σας θα είναι από πρώτο γύρο στις 5 Δεκεμβρίου;

Είναι πολλοί υποψήφιοι. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να συγκεντρώσει πάνω από το 50%. Και την προηγούμενη φορά πήγαμε στο δεύτερο γύρο. Σημασία έχει να οργανώσουμε μία ανοιχτή, μαζική, δημοκρατική διαδικασία. Να είναι αντικειμενική και διάφανη. Το πετύχαμε το 2017 και το 2015, γιατί όχι και τώρα;

Το σχόλιο σας για τη ΔΕΗ;

Το πρώτο ζήτημα είναι γιατί επιλέχτηκε η συγκεκριμένη στιγμή για την πώληση του ποσοστού της ΔΕΗ. Όταν αυτή την εποχή τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μαστίζονται από ακρίβεια, που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά στην Ελλάδα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει. Μας παρουσίασε ένα πρόγραμμα, με το οποίο θα στηρίξει τις οικογένειες για τις πρώτες 300KW, για τρεις μήνες και όλο αυτό το πρόγραμμα στηρίζεται στο ρόλο της ΔΕΗ. Αναρωτιέμαι γιατί αφού στηρίζονται στο ρόλο της ΔΕΗ για να αντιμετωπίσουν την αισχροκέρδεια και τις ανατιμήσεις, επιλέγουν την ίδια στιγμή να προχωρήσουν στην πώληση του ποσοστού της ΔΕΗ.

Αυτά τα δύο πράγματα δεν προχωρούν μαζί. Το δεύτερο ζήτημα είναι το εξής: Μας λένε ότι χρειάζονται πόροι για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή προχώρησαν στην πώληση του 49% του ΔΕΔΗΕ. Πανηγύρισαν και μας είπαν ότι εισέπραξαν περίπου 2,1 δις ευρώ και μας είπαν ότι το 1,3 δις ευρώ κατευθύνεται για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Άρα είχαν εξασφαλίσει πολύ σημαντικούς πόρους για να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και να λύσουν όποια προβλήματα είχαν. Ποια ήταν η ανάγκη που προέκυψε ενώ είχαν εξασφαλίσει αυτά τα σημαντικά χρήματα για να προχωρήσουν σήμερα στην πώληση του ποσοστού της ΔΕΗ. Σε ποιους θα κατευθυνθεί

σήμερα αυτό το 17%, σε έναν δύο παίκτες της ενέργειας; Αν συμβεί το πρώτο είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα αλλάξει το μάνατζμεντ όπως έκανε η κυβέρνηση με τα ελληνικά πετρέλαια. Το τρίτο ζήτημα είναι αν υπήρξαν παιχνίδια με την μετοχή της ΔΕΗ από κερδοσκοπικά funds που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της Πειραιώς για την οποία έχουμε καταγγείλει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ήταν σκανδαλώδης και έβλαψε συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Πρέπει να σας πω οι πράξεις για παράγωγα της ΔΕΗ ήταν μηδενικές, ενώ δύο ημέρες πριν από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την πώληση της, είχαμε 400 πράξεις. Είχαν πληροφόρηση εσωτερική; Αυτό δείχνει ότι κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση.

Εμείς ζητήσαμε παρέμβαση και θέλουμε απαντήσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είναι προφανές ότι η απόφαση ήταν άκαιρη και δημιουργεί πρόβλημα στα συμφέροντα του δημοσίου και των καταναλωτών. Στο τέλος της ημέρας αν η ΔΕΗ δεν μπορεί να έχει το ρόλο της συγκράτησης των τιμών στην ενέργεια τότε η αισχροκέρδεια θα συνεχιστεί. Θα είμαστε απόλυτα εξαρτώμενοι από εισαγόμενα καύσιμα. Ενώ η Γερμανία έχει καταφέρει και πήρε παρατάσεις, εμείς σταματήσαμε τις λιγνιτικές νωρίτερα. Μην γίνει καμία παρανόηση. Εμείς μιλάμε για πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, αλλά όχι άτσαλα, όχι να εξαρτόμαστε ενεργειακά από εισαγόμενα καύσιμα.

Ένα σχόλιο για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Είμαστε πάντα υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με την Γαλλία και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας. Έχω ερωτηματικά γιατί τον Ιούλιο του 2020 ο Πρωθυπουργός μας κάλεσε στο γραφείο του να μας ενημερώσει ότι αυτή η αγορά των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafal. Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Άμεσα πρέπει ο Πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε. Ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος. Εμείς συμφωνούμε με ότι ζητούν τα επιτελεία, γιατί έχουν το πρώτο λόγο.

Εμείς έχουμε προτείνει από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ένα ποσοστό να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες για να ενδυναμώσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητά τώρα που η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται. Θέλουμε ενημέρωση και απαντήσεις. Να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Καλό είναι να μην την αμφισβητούμε. Είναι σημαντικό να υπάρχουν διμερείς σχέσεις ειδικά με την Γαλλία, αλλά να μην αποδυναμώσουμε την υποχρέωση όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμουν ένα άλλο, αν δεχτεί επίθεση.

Ένα σχόλιο για την πανδημία;

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι το τεράστιο θέμα των εμβολιασμών. Έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υψηλό ποσοστό θανάτων. Δεν οργανώνεις ένα σύστημα εμβολιασμών μόνο για αυτούς που θέλουν να εμβολιαστούν. Χρειάζεται ενημέρωση από ιατρικούς συλλόγους, από την τοπική αυτοδιοίκηση για να πειστούν αυτοί που έχουν προβληματισμούς.

Είναι λάθος που όλους αυτούς τους βάζει η Κυβέρνηση στο ίδιο τσουβάλι. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν απαντήσεις. Εγώ ως γονιός αισθάνθηκα κάποια στιγμή ότι όλο το βάρος πέφτει στον πατέρα και στην μητέρα, ειδικά για τους εφήβους, να πάρουμε την απόφαση για το αν θα πρέπει να εμβολιαστούν. Υπάρχει ατομική ευθύνη, αλλά και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη και επιτέλους ας την αναλάβει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ για τους «Σπαρτιάτες»: Κάποιοι προτιμούν να «ψαρεύουν» ψήφους σε θολά νερά

Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στο κόμμα των «Σπαρτιατών» εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Μετά και τη δήλωση του Βασίλη Στίγκα ότι ο...

Ευρωεκλογές: Ο Άρειος Πάγος ανακοινώνει τα κόμματα που θα συμμετέχουν - Τι θα γίνει με τους Σπαρτιάτες

Την τελική λίστα των κομμάτων που θα δώσουν την μάχη των ευρωεκλογών της Κυριακής 9 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου. Αίτηση συμμετοχής έχου...

Φόρτωση άρθρων...