Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Γεραπετρίτης: «Εθνική υπεκφυγή» το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Πολιτική

Εθνική υπεκφυγή χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για την τροπολογία- μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Σκάι 100,3 και τους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο. Η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε το «παρών», απέχοντας, ουσιαστικά από την ψηφοφορία είπε. Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στα δεδομένα που δημιουργούν οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία λέγοντας ότι αποτελούν καλή αφορμή για να δούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν.

Πριν από τη συνέντευξη ακούστηκε το τραγούδι «Χαιρετίσματα στην εξουσία» που είχε επιλέξει ο κ.Γεραπετρίτης και έδωσε αφορμή στους δημοσιογράφους να ρωτήσουν αν κρύβει κάποιος μήνυμα η συγκεκριμένη επιλογή:

Ο κ.Γεραπετρίτης είπε μεταξύ άλλων:

Η εξουσία είναι εξαιρετική, όχι φυσική κατάσταση του ανθρώπου, πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και δεν πρέπει να ιδρυματοποιείσαι στην εξουσία, θεωρώντας τη δεδομένη. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. 

Πολιτικός ή τεχνοκράτης; Τα «χαιρετίσματα στην εξουσία», το τραγούδι που επιλέξατε,  ποιον αφορά;

Η κυβέρνηση έχει πολλά ακόμη να κάνει. Εχουμε νέο υπόδειγμα στη διακυβέρνηση, σπάσαμε αυγά, λύσαμε χρονίζοντα θέματα, έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν στη χώρα, έχουμε κέφι να τα κάνουμε.

Δεν θα είστε σε πόστο εξουσίας;

Δεν το αποφασίζω και αν το αποφάσιζα δεν θα έβαζα τον εαυτό μου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ψυχοφθόρο έργο. Ο,τι έχω δημιουργήσει το χρωστάω στην πατρίδα μου, χρωστάω για ό,τι έχω γίνει να επιστρέψω. Το πανεπιστήμιο δεν το ξεχνάμε ποτέ. Κάθε φορά που καλούμαι να πάρω μια απόφαση το πρώτο που σκέφτομαι είναι τους φοιτητές μου και τις επόμενες γενιές.

Για τα όσα συμβαίουν στην Τουρκία και μας αφορούν.  Η αλληλεγγύη μπορεί να αποκτήσει πιο στέρεες βάσεις και χαρακτηριστικά;

Πιστεύω πως ναι. Είναι καλή αφορμή να δούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Σε απίστευτες καταστροφές υπάρχει αναθεώρηση. Να δούμε αυτά που δημιουργούν γέφυρες και όχι εκείνα που τις ρίχνουν. Θεμελιώδης η θέση μας για αλληλαγγύη σε όποιον πλήττεται, να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο. Ανατριχιαστικές οι εικόνες των ανθρώπων μας που προσπαθούν να βγάλουν ανθρώπους. Εξι αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για διάσκεψη δωρητών. Είναι η γειτονιά μας, ο ανθρώπινος πόνος να μας ενώνει. Δεν πρέπει να περιμένουμε αυτό, θα πρέπει να βρούμε κοινή ζώνη για Ελλάδα και Τοτυρκία για να προχωρήσουμε ζητήματα που μας χωρ΄θιζουν εδώ και δεκαετία. Δεν είναι του παρόντος να μιλάς τώρα για δημόσια πολ8τική και διπλωματία. Πίσω από τις πολιτικές, είμαστε όλοι άνθρωποι, κανείς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όταν φτάσει η κρίσιμη ώρα, στον ανθρώπινο πόνο.

Ακούμε ότι οι τουρκικές εκλογές μπορεί να να αναβληθούν. Αν αυτό συμβεί θα πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός  και για την Ελλάδα;

Η θέση μου είναι όχι. Εχουμε κατακτήσει να μην ετεροκαθοριζόμαστε στη βάση του τι κάνει ο σύμμαχος ή ο αντίπαλος. Η ελληνική διπλωματία έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Δεν συρόμαστε πίσω από τις εξελίξεις. Παρακολουθούμε, αλλά δεν αλλάζουν πολιτικές.

Απρίλιο ή Ιούλιο εκλογές;

Δεν έχει υπάρξει τέτοια δήλωση για Απρίλιο. 
Δεν παρακολουθείτε τι κάνουμε κάθε μήνα. Τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έχει δρομολογηθεί το ίδιο και η τροπολογία. Όλα γίνονται στη βάση χρονοδιαγράμματος. Ο Απρίλιος δεν είναι δεδομένος. Από Απρίλιο και εντεύθεν είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα, βαδίζουμε προς τη λήξη της θητείας. Οποιαδήποτε δράση αναλαμβάνουμε δεν γίνεται με πολιτική προβολή στις εκλογές, αλλά ούτε και τυχαία. Όλα είναι καταγεγραμμένα. Μεγάλη κατάκτηση να μην υπάρξει πολιτικός αιφνιδιασμός. Υπαινίσσεστε ότι έχουμε ανοίξει τον κουμπαρά. Να είμαι σαφής, καμία δημοσιονομική πολιτική που θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Να διατηρήσουμε τα κεκτημένα, είμαστε ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Σημαντικό να μπορούμε να παρέχουμε στήριξη στην κοινωνία, το έχουμε κάνει. Μολονότι αποδίδουμε κεφάλαια, να μην κλυδωνίζεται η οικονομία.

Δεν θα υπάρξουν άλλες παροχές έως τις εκλογές;

Πρώτον: Οσο παράγεται πρωτογενής πλούτος, από την ανάπτυξη, θα διοχετεύεται στην κοινωνία
Δεύτερον: Εμείς να κλυδωνίζουμε την οικονομία δεν θα το κάνουμε. Δεν θα τάξουμε αν δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Μακριά από μας. Εχουμε κεφάλαιο εμπιστοσύνης που θα συνεχίσουμε. 

Για τις παρακολουθήσεις και την επικείμενη συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο

Δεν είναι τυχαίος ο χρονισμός. Είναι συζήτηση με πολιτική στόχευση. Σε ό,τι αφορά τον κ.Τσίπρα καλό είναι να μην πηγαίνουμε στο εξωτερικό μόνο για να διαβάλουμε τη χώρα. Δυστυχώς, ορισμένοι όπου βρεθούν το μόνο τους μέλημα είναι να επιχειρήσουν να κερδίσουν πολιτικά οφέλη, μιλώντας αρνητικά για τη χώρα. Καλό είναι να λέμε τα πράγματα αντικειμενικά.

Ακόμη δεν εχουμε απάντηση γιατί επρεπε να παρακολουθούνται η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

Πρώτον. Τις άρσεις απορρήτου δεν τις κάνει η κυβέρνηση, δεν γνωρίζει και δεν πρέπει να γνωρίζει. 

Δεύτερον. Τα ονόματα δεν έχουν πιστοποιθηθεί ποτέ. Δεν γνωρίζω.

Υπάρχει το έγγραφο της ΑΔΑΕ

Ποιος γνωρίζει εδώ και μήνες για τα πρόσωπα που παρακολουθούνται; Η αξιοπιστία του καθενός είναι σχετικό. Εμείς λέμε ότι δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να γνωρίζουμε ποιοι είναι σε έρση απορρήτου. Θα φθάσουν σε μας μόνο πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Ο κ.Τσίπρας και οι δημοσιογραφικοί του βραχιόνες γνωρίζουν εδώ και μήνες. Δεν είναι η κυβέρνηση που κάνει τις άρσεις απορρήτου. 

Για τον κ.Πιτσιόρλα και την παρακολούθησή του, η ΝΔ την τότε κυβέρνηση κατήγγειλε

Δεν κατηγορούμε. Ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν έχει παρακολουήσει κανένα πολιτικό πρόσωπο. Μας είπε κάτι ανακριβές και υπάρχει και θέμα συνέπειας. Αυτή τη στιγμή γίνεται συνειδητή προσπάθεια συγχώνευσης ετερόκλητων πραγμάτων. Από τη μια η ΕΥΠ, από την άλλη οι παράνομες παρακολουθήσεις μέσω κακόβουλου λογισμικού. ΘΥα μάθουμε τι συνέβη από τη Δικαιοσύνη που έχει αναλάβει.

Πώς γίνονται οι νόμιμες άρσεις απορρήτου; Από τις αρμόδιες υπηρεσίες και με διατάξεις δύο εισαγγελέων. Μιλάμε για δικαστικές αποφάσεις. Η διαδικασία είναι αυστηρή. Εκσυγχρονίσαμε το πλαίσιο γιατί διαπιστώσαμε πολλά κενά. Ναι, θα μάθουμε όλοι από τη Δικαιοσύνη τι έγινε και για το μέλλον φέραμε πλαίσιο, το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη.

-Για την τροπολογία- μπλόκο στον Κασιδιάρη: Είναι κλείσιμο του ματιού στη Χρυσή Αυγή το παρών του ΣΥΡΙΖΑ

-Τέθηκαν προτάσεις για την τροπολογία. Η πρώτη ήταν η δική μας, στηρίζεται σε υφιστάμενη διάταξη. Επεκτείνουμε και στην πραγματική ηγεσία. Είναι συνταγματική και δίνει δημοκρατική διέξοδο χωρίς να οδηγεί στα άκρα. Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, να μξην ανακυρήσσονται τα κόμματα με ναζιστικά ή ρατσιστικά χαρ/κα. Μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ την απέσυρε. Εφερε άλλη πρόταση στη βουλή. Είχε σοβαρότατο πρόβλημα συνταγματικότητας. με το παρών ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε εθνική υπεκφυγή απέχοντας ουσιαστικά από την ψηφοφορία. Είπε ο κ.Τσίπρας ότι προσδοκούμε τις ψήφους των ακροδεξιών. Εμείς είμαστε εκείνοι που διαχρονικά έχουμε θωρακίσει το πολίτευμα- το κάναμε το 2013 με το μπλόκο στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, δεν θα πάρουμε από αυτή τη δεξαμενή, εμείς σταθήκαμε απέναντι. 
 

Για τα όσα γράφονται περί συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία για το μουντιάλ του 2030

Τίποτα οριστικό.

Για τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών

Υπάρχει σημαντικό έλλειμα πληροφόρησης. Ερχεται ένα ΠΔ που αποτελεί ριζική μεταρρύθμιση. Από 2.500 κλάδους τους κατεβάζουμε στους 500. Με αυτό το ΠΔ δεν υπήρξε καμία υποβάθμιση των σπουδών των υπηρετών των παραστατικών τεχνών. Δεν αφορά εκείνους που θέλουν θέση στο δημόσιο για καλλιτεχνική εργασία. Εάν κάποιθος θέλει να πάει να διράξει υποκριτική θα γίνει εκτός του ΠΔ. Η περίπτωση είναι για διοικητική θέση, δεν έχει σχέση η σπουδή στην καλλιτεχνία, δεν μπορεί να εξισωθεί με άλλους με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. δεν έχει υπάρξει υποβάθμιση για τις σπουδές, αλλά για πρώτη φορά σχεδιάζουμε συγκροτημένα. Μελετάμε ήδη να υπάρξει ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών, υπάρχει διαρκής μέριμνα. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης: Ο Πρωθυπουργός να δεσμευθεί σήμερα ότι η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει τη σύσταση Προανακριτικής

Να απαντήσει σε τρία ερωτήματα, μεταξύ των οποίων και αν θα υπερψηφίσει τη σύσταση προανακριτικής, καλεί τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελά...

Φόρτωση άρθρων...