Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Γεραπετρίτης για F-35: Είναι πάρα πολύ ισχυρό το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας

Πολιτική

Στο «πράσινο φως» που άναψαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για τα F-35 αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για την Τουρκία και τα F-16, ενώ χαρακτήρισε «πάρα πολύ ισχυρό» το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας.

Μιλώντας αρχικά για τα F-35 στην Ελλάδα και παράλληλα την αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στην Κυβέρνηση δεν πανηγυρίζουμε. Με σοβαρότητα, ευθύνη και λογοδοσία, προσπαθούμε πάντα το καλύτερο για το εθνικό συμφέρον».

Ερωτηθείς στον ΑΝΤ1 για το κατά πόσον η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα «άνοιξε τον δρόμο» στην Τουρκία για τα F-16, με προοπτική και για την επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35, ο υπουργός ανέφερε ότι «Δεν θα μπούμε σε λογική ετεροκαθορισμού. Εμείς πράττουμε με συνέπεια το να διασφαλίζουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα όταν τίθεται ζήτημα τέτοιων προμηθειών. 

Είναι σαφής και ο Πρωθυπουργός: δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των ΗΠΑ. Εκείνο που μπορούμε να καθορίσουμε είναι ότι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας».

Όσον αφορά στις λεπτομέρειες για τα προγράμματα των F-35 και F-16, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «Θα είμαι επιφυλακτικός, επειδή ακόμη είναι μια δυναμική διαδικασία, τόσο τα F-35 όσο και τα F-16 είναι σε φάση προσαρμογής, τώρα ξεκινούν οι διαδικασίες, θα τα δούμε. Με την παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα με τον προσήκοντα τρόπο».

Σε ερώτηση για το «άνοιγμα» των ΗΠΑ και στην Τουρκία, παράλληλα με το «πράσινο φως» για τα F-35 στην Ελλάδα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε «Δεν είμαστε επαμφοτερίζοντες, είμαστε προσανατολισμένοι με το διεθνές δίκαιο. Έχω ακούσει από την αντιπολίτευση ότι είμαστε δεδομένοι σύμμαχοι. Μακάρι ως δεδομένοι σύμμαχοι να παίρνουμε όσα πήραμε. Ανατρέξτε στο 2019. Πού ήταν η Ελλάδα και πού ήταν οι άλλες χώρες; Τότε, μετά από μια 10ετία απραξίας ξεκινήσαμε να ζητάμε τα F16 και σήμερα που είμαστε: σε ένα μικρό κλαμπ που μετέχει στα F35 και παίρνουμε δωρεάν τόσους εξοπλισμούς που ισχυροποιούν τις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα των F-35 το 2019, όταν εμείς ζητούσαμε να μπούμε στα F-16. Η Ελλάδα είναι γεωστρατηγικός πόλος. Το διπλωματικό κεφάλαιο που έχει η Ελλάδα, παρότι είναι μικρή χώρα, είναι πάρα πολύ ισχυρό», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «υπάρχει ιστορική ευκαιρία να επιχειρήσουμε να ζήσουμε με την Τουρκία με σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν λέω ότι σίγουρα θα το πετύχουμε, αλλά πρέπει να εξαντλήσουμε την δυνατότητα αυτή», ενώ σημείωσε ότι όπως προκύπτει από τις έρευνες κοινής γνώμης «προϊόντος του χρόνου, η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών μειώνεται σε ότι αφορά τα θέματα των εξωτερικών και της άμυνας».

«Ο Πρωθυπουργός είναι ηγέτης πολύ μεγάλης διεθνούς ακτινοβολίας και θα λάβει στο μέλλον προσκλήσεις πολλές. Όταν ξεκίνησα την θητεία μου στο ΥΠΕΞ δεν είχα καταλάβει κι εγώ πόσο σημαντικό κεφάλαιο διπλωματικά για την χώρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς εάν ο Πρωθυπουργός θα λάβει πρόσκληση για να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο τον Μάιο.

Ακόμα, προσέθεσε ότι «υπάρχει πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρεθεί στον Λευκό Οίκο και τον Μάρτιο, έχει μια σειρά από διεθνή ταξίδια, θα εξαρτηθεί και από το δικό του πρόγραμμα», ενώ παρατήρησε ότι «Ο λόγος της Ελλάδας μετράει γιατί είναι υπεύθυνος και στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο».

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το "πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα" ακρίβειας»

«Στις 9 Ιουνίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε την αλαζονεία και τη διαφθορά του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Αγ...

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Στις 13 Μαϊού αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επι...

Ευρωεκλογές: Με χαρακτήρα εθνικών εκλογών η «μάχη» για την κάλπη – Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση

Στο κόκκινο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών με την κυβέρνηση και τα κόμματα να έχουν δώσει χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης στην εκλογική α...

Φόρτωση άρθρων...