Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Γεραπετρίτης: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο»

«Αντιλαμβάνομαι το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνω», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών παρέδωσε στον Γιώργο Γεραπετρίτη ο Βασίλης Κασκαρέλης. «Έχετε κληθεί να αναλάβετε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια κρίσιμη περίοδο, είμαι βέβαιος ότι με τις ικανότητες σας θα προάγετε τα συμφέροντά μας και θα αναβαθμίσετε τον ρόλο της χώρας», τόνισε ο Βασίλης Κασκαρέλης.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κασκαρέλη για την υποδοχή, είναι ένας από τους σοφότερους διπλωμάτες που διαθέτει η χώρα» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε ότι «θα χρειαστούμε τις υπηρεσίες του και στο μέλλον και ελπίζω πάντοτε να υπολογίζω και στις συμβουλές του και τις ιδέες του».

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε και τον Νίκο Δένδια «για την αδιαμφισβήτητα πετυχημένη θητεία του στο υπουργείο αυτό που είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, της ευημερίας και του διεθνούς κύρους της πατρίδας μας».

Ακόμα, σημείωσε ότι είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, «ένα υπουργείο θεσμό από την ίδρυση του ελληνικού κράτους» και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει.

«Το έργο μας δεν μπορεί να πετύχει αν δεν στηριχθεί από το διπλωματικό σώμα, προσβλέπω στη συνεργασία αυτή. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών που στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Θα θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Γεραπετρίτης: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο»

Όπως ανέφερε «στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού και δύσκολου έργου, έχω την τύχη και τη χαρά να έχω συνοδοιπόρους τρεις εξέχουσες προσωπικότητες: την κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβη της χώρας μας στις ΗΠΑ, με μακρόχρονη θητεία στην ελληνική διπλωματία σε θέσεις εξαιρετικά κρίσιμες, με βαθιά γνώση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, που από σήμερα αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε μια πολύ σημαντική πολιτική που αναπτύσσεται από σήμερα, που είναι «στις κρίσιμες θέσεις που απαιτούν συνέχεια, όπως είναι στο υπουργείο Εξωτερικών ή το υπουργείο Εσωτερικών, να υφίστανται υφυπουργοί εκ της υπηρεσίας, μέσα από σπλάχνα του υπουργείου, έτσι ώστε να εκφράζεται η συνέχεια του κράτους και η συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής».

Γεραπετρίτης: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο»

Ακόμη υποδέχτηκε τον Κώστα Φραγκογιάννη, «τον υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του στο υπουργείο, στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας, έχοντας εργαστεί περισσότερο από 30 χρόνια στο αντικείμενο της διεθνοποιημένης ανάπτυξης του επενδυτικού τομέα». Κατά τη θητεία του, όπως ανέφερε, «έθεσε συγκεκριμένους στόχους αναπτυξιακής και εξωστρεφούς ατζέντας που υλοποίησε στο ακέραιο και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».

Τον υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα, ο οποίος θα έχει το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας διπλωματίας και του απόδημου ελληνισμού. «Ο κ. Κώτσηρας, διδάκτωρ του ευρωπαϊκού δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μαθητής μου και είναι μεγάλη τιμή για τον όποιο δάσκαλο να βλέπει τα δικά του παιδιά να προοδεύουν και σήμερα συνεργάτης μου», επισήμανε.

Όπως υπενθύμισε, ο Γιώργος Κώτσηρας υπηρέτησε ως υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «αναλαμβάνει ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο για τους απανταχού Έλληνες και για την προώθηση των συμφερόντων της ομογένειας, αλλά και για τη δημόσια εικόνα της χώρας. Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπηρετήσει αυτή τη σοβαρή και δύσκολη αποστολή».

«Αυτονοήτως, το έργο το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορεί να πετύχει αν δε στηριχτεί στο διπλωματικό σώμα και στην υπηρεσία», τόνισε επίσης ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Στις 13 Μαϊού αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επι...

Κυβερνητικές πηγές: Ο Κασσελάκης έχει χάσει τον λογαριασμό - Συκοφαντίες, αλαζονεία και απολιτίκ λαϊκισμός

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη αφήνουν κυβερνητικά στελέχη. «Άρρητα ρήματα, συκοφαντίες, αλαζονεία και απολιτίκ λαϊκισμός. Κοινώς, μια από τα ίδια από τον κ. Κασσελακη. Κά...

Δημοσκόπηση «Παραπολιτικών»: Πάνω από 33% η Νέα Δημοκρατία – Προβάδισμα 17,3 μονάδων

Σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στη δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά». Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκε...

Φόρτωση άρθρων...