Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Γεραπετρίτης: Η Κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ακόμη περισσότερων νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία ακόμη περισσότερων νέων, σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, όπως τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για το σχέδιο της Κυβέρνησης για την «άνοιξη» της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πάτρας «MAX FM 93,4», ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «ένα πολύ θετικό επίτευγμα ως κοινωνία, ως Πολιτεία», που δεν είναι άλλο από τη «μείωση, εν μέσω κρίσης, της ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κάτι που επιτεύχθηκε μέσω της «πολύ μεγάλης στήριξης» του χώρου της εργασίας, «με πολλά και καινοτόμα εργαλεία, με τις αναστολές, με τις ενισχύσεις, με τα προγράμματα που έδωσαν κεφάλαιο κίνησης στην αγορά και με τις επιστρεπτέες προκαταβολές -όλο αυτό το μείγμα οδήγησε σε μείωση της ανεργίας».

«Πρέπει να πάμε σε μια επόμενη φάση, τη δημιουργία ακόμη περισσότερων νέων και καλά πληρωμένων αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Αυτό θα γίνει με δύο τρόπους: πρώτον με την ενίσχυση της εργασίας, ήδη από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους έχουν τεθεί σε εφαρμογή οριζόντια μέτρα, με περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών και με το πρόγραμμα "πρώτο ένσημο".

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό ρεύμα, το οποίο, πιστεύουμε, θα μετατραπεί στην πραγματικότητα σε μια εργασιακή αναβάθμιση συνολικά. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει μια αναπτυξιακή τάση στην ελληνική οικονομία, από όπου θα παραχθούν καινούριες και σταθερές θέσεις εργασίας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.


Αύξηση κατώτατου μισθού

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην «αρκετά σημαντική» 2η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, αλλά και στις φοροελαφρύνσεις, είτε από το προηγούμενο έτος είτε νέες, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω των οποίων «έχουμε αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

Το συνθετικό μείγμα, αύξηση μισθών και μείωση φορολογίας, θα οδηγήσει σε μια πολύ καλύτερη και βιώσιμη οικονομική κατάσταση όλων των πολιτών».

Μιλώντας για την ακρίβεια διαβεβαίωσε πως «σε ό,τι χρειαστεί θα είμαστε εδώ».

Ακόμα, πρόσθεσε, «οριζόντια μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε διακινδύνευση τη δημοσιονομική σταθερότητα δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό για μας να έχουμε στοχευμένη ενίσχυση σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας».
 


Υπομονή για τα μέτρα κατά της πανδημίας

Όσον αφορά στα μέτρα της πανδημίας, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε «να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, μολονότι όλα δείχνουν ότι υπάρχει μια σχετική επιπέδωση των κρουσμάτων της μετάλλαξης "Όμικρον"». Και τούτο, γιατί, όπως εξήγησε, «χρειαζόμαστε κάποιο καιρό ακόμη για να μπορέσουμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση κανονικότητας, πρέπει να μην εφησυχάζουμε θα πρέπει για λίγο ακόμη να κάνουμε υπομονή».

«Θα ακούσουμε την άποψη των ειδικών, που σήμερα θα εισηγηθούν τα σχετικά μέτρα. Αίσθησή μου είναι ότι πηγαίνουμε προς μια πιο ήπια κατάσταση, μολονότι ακόμη υπάρχουν τα υπόλοιπα της μετάλλαξης "Δέλτα" που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και εξ αυτής της επιβάρυνσης ίσως θα πρέπει λιγάκι ακόμη να περιμένουμε», υπογράμμισε.

Ο χώρος της Υγείας

Ο υπουργός δήλωσε ότι «έχει υπάρξει πολύ μεγάλη επαύξηση της ικανότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι αντικειμενικά τα δεδομένα. 557 κλίνες ΜΕΘ παραλάβαμε, είμαστε στις 1.300. Η πραγματικότητα είναι μία: 557 υπήρχαν το 2015 που ανέλαβε η προηγούμενη διακυβέρνηση, 557 παρέδωσε».

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι «είχαμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο για πολλά χρόνια είχε παραμείνει πίσω από άποψη υποδομών και προσωπικού.

Προσπαθούμε εν μέσω της κρίσης να το αναβαθμίσουμε σημαντικά και σε κάποιο βαθμό έχει γίνει αυτό», κατέληξε.

Με αφορμή ποινικές υποθέσεις που βρίσκονται στην επικαιρότητα τελευταία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «με την τελευταία αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα διορθώθηκαν κάποιες αστοχίες που είχαν υπάρξει με την προηγούμενη τροποποίηση του 2019. Υπήρξε αναβάθμιση ποινών για ορισμένα αδικήματα τα οποία είναι, δυστυχώς, στην επικαιρότητα και απειλούν ιδιαιτέρως την κοινωνική συνοχή, όπως είναι η περίπτωση του ομαδικού βιασμού, του βιασμού ανηλίκου, αλλά και ο σκόπιμος εμπρησμός, η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Σε όλα αυτά τα αδικήματα προβλέπεται πλέον αυξημένη ποινή, η ποινή των ισοβίων και η κοινωνία στέκεται αρωγός σε αυτό». Κάλεσε δε «να αφήσουμε την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Εμείς, ως Πολιτεία οφείλουμε να παρέχουμε ένα πλαίσιο κυρώσεων το οποίο θα είναι αναλογικό και θα ανταποκρίνεται συνολικά στην απαξία των αδικημάτων αυτών απέναντι στην κοινωνία».

Στο θέμα της εκλογολογίας, αφού διέψευσε ενδεχόμενο παράτασης των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε: «Θα πορευθούμε κανονικά με όσα προβλέπει η συνταγματική μας τάξη και στο κομμάτι των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο κομμάτι των εθνικών εκλογών.

Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ανακοπεί η
αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έγινε αναφορά και στα «πολλά έργα στη Δυτική Ελλάδα, τα οποία έχουν ενταχθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ», με ειδική μνεία στον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου που ήταν «από τις υψηλότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για το έργο αυτό, συνέχισε, «δόθηκε μια μάχη - και το λέω μετά λόγου γνώσεως - κυρίως από το Υπουργείο Μεταφορών, αλλά και από τον πρωθυπουργό τον ίδιο, για να μπορέσουμε να πάρουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τρεις διαφορετικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έτσι ώστε να μπορέσει το έργο να απεμπλακεί από τις αμαρτίες του παρελθόντος και να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα παραχωρήσεων, το οποίο θα κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, αυτό το momentum θα συνεχισθεί, υπάρχει και ο μοχλός του Πανεπιστημίου ο οποίος λειτουργεί πάντοτε πολύ αναπτυξιακά στην πόλη. Η Δυτική Ελλάδα, και ιδίως η Αχαΐα, έχουν λόγο να είναι αισιόδοξοι», συμπλήρωσε ο υπουργός.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Να σταματήσει η τυμβωρυχία για τα Τέμπη - Ο Παππάς αποκάλυψε ότι υπήρχε προσυνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Να σταματήσει την τυμβωρυχία για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ζήτησε από την Aντιπολίτευση ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στη Βουλή επί της Πρότασης Δυσπιστίας της Αντιπολίτευσης...

Γεωργιάδης σε Κωνσταντοπούλου: «Μυθεύματα όσα είπατε για τον μηχανοδηγό - Με πήρε τηλέφωνο ο πατέρας του»

«Πυρά» κατά της προέδρου της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωής Κωνσταντοπούλου, εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης...

Φόρτωση άρθρων...