Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Γεραπετρίτης: Θετικό βήμα η παραδοχή Ράμα για την εκλογή Μπελέρη

Με την απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου και τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού έγινε ένα βήμα για την αποδοχή της εκλογής του Φρέντι Μπελέρη, αλλά απαιτείται ακόμη ένα βήμα, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Παράλληλα, θέλησε να επαναλάβει το μήνυμα στην Αλβανία: «Καμία παραχώρηση σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, τα πολιτικά δικαιώματα, το τεκμήριο αθωότητας του Φρέντι Μπελέρη, καμία παραχώρηση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας». Επιπροσθέτως, σημείωσε πως η Ελλάδα σέβεται την αλβανική δικαιοσύνη, πλην όμως θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση έτσι ώστε να αναλάβει τα καθήκοντά του ο Φρέντι Μπελέρης.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε θετικό βήμα το γεγονός ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός απεδέχθη ότι ο Φρέντι Μπελέρης είναι εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας. «Πράγματι, υπήρξε ένα θετικό βήμα εκ μέρους του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος αποδέχθηκε επί της αρχής ότι έχουμε ένα νέο δήμαρχο και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποχωρήσει από την άσκηση των καθηκόντων ο πρώην δήμαρχος Γκόρο. Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε κατά πόσο οι επόμενες ενέργειες είναι συμβατές με εκείνα τα οποία έχουμε θέσει ως όρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Σχολιάζοντας την ανάρτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως για πρώτη φορά ο Έντι Ράμα απεδέχθη το αποτέλεσμα των εκλογών και απεκάλεσε ρητά τον Φρέντι Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο. Προσέθεσε πως ο Αλβανός πρωθυπουργός απεδέχθη ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να ασκεί καθήκοντα ο πρώην δήμαρχος και υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να αντικατασταθεί αμέσως ο ασκών τη δημαρχία, κ. Γκόρο».

Αναφερθείς στην απόφαση του δικαστηρίου της Αλβανίας για θέματα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, επισήμανε ότι διέλαβε διάφορες σκέψεις, μεταξύ των οποίων ότι ο Φρέντι Μπελέρης είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας και ότι αυτή τη στιγμή ο περιορισμός του σε καθεστώς προσωρινής κράτησης τον εμποδίζει να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα, και ότι δεν μπορεί να ασκεί καθήκοντα δημάρχου ο πρώην δήμαρχος Γκόρο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...