Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Γεραπετρίτης: Τη Δευτέρα αρχίζει η εκπαίδευση των πρώτων 400 αστυνομικών για τα πανεπιστήμια

Τη Δευτέρα εκκινεί η εκπαίδευση για τους πρώτους 400 πανεπιστημιακούς αστυνομικούς, οι οποίοι εν συνεχεία σταδιακά θα ενταχθούν στα Πανεπιστήμια: αυτό δήλωσε μιλώντας στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στέλνοντας ταυτοχρόνως το μήνυμα, «για εμάς το πολιτικό κόστος δεν προσμετράται όταν πρόκειται να λάβουμε μία απόφαση που είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος».

Στο θέμα της πανδημίας και των διαφορετικών απόψεων που έχουν διατυπωθεί, ο υπουργός Επικρατείας παρενέβη ξεκαθαρίζοντας: «Η κυβέρνηση εκφράζεται δια του κυβερνητικού εκπροσώπου», επιπλέον «ουδέποτε τέθηκε θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα και ουδέποτε τέθηκε θέμα παράτασης».

Αναλυτικά και ξεκινώντας από το θέμα της σημερινής επικαιρότητας, «τα φαινόμενα βίας που εμφανίζονται στα Πανεπιστήμια, και εμφανίζονται δυστυχώς διαχρονικά, είναι μια βαθύτατη παθολογία του ακαδημαϊκού χώρου, την οποία η παρούσα διακυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη μέρα να  μπορέσει να περιορίσει σταδιακώς», παρατήρησε εισαγωγικώς ο υπουργός εξειδικεύοντας στη συνέχεια.

«Έγιναν πολλές και σημαντικές δράσεις: η πρώτη και βασική, ήταν η κατάργηση αυτού του κακώς εννοούμενου ασύλου, το οποίο δεν διασφάλιζε καμία ελευθερία έκφρασης, αλλά, αντίθετα, αποτελούσε ουσιαστικά έναν άτυπο θεσμικό υποδοχέα για την οποιαδήποτε μορφή βιαιοπραγίας. Καταργήθηκε, εφαρμόσθηκε (…) Βεβαίως απαιτείται και η σύμπραξη των πρυτανικών αρχών, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνέργεια Πολιτείας και Πανεπιστημίων. Με τη σύμπραξη των πρυτανικών αρχών χρονίζοντα ζητήματα βλέπουμε να επιλύονται δραστικά».

Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε μάλιστα το «χαρακτηριστικό» παράδειγμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου «είχαμε καταλήψεις επί δεκαετίες, οι οποίες τώρα πλέον παύουν να υφίστανται. Είναι πολύ σημαντικό να αποδίδεται ο πανεπιστημιακός χώρος στους φυσικούς κατόχους που είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό και κυρίως οι φοιτητές».

Επόμενη δράση ήταν η «σημαντική νομοθεσία που έθετε το πλαίσιο της ασφάλειας εντός των Πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό αναλήφθηκαν δράσεις, οι οποίες απαιτούν και μια δράση εκ μέρους των πανεπιστημιακών αρχών όπως είναι κατεξοχήν τα σχέδια ασφαλείας που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε Πανεπιστήμιο, και βεβαίως η πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία έχει ψηφιστεί».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει τη Μεγάλη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Αναλυτικά τα θέματα στην ατζέντα

Στις 11:00, αύριο Δευτέρα, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι: -Παρουσία...

Λοβέρδος: Οι «Δημοκράτες» καλύπτουμε το πολιτικό κέντρο - Δεν θα ψήφιζα το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην ευρωβουλή

Για τις θέσεις των «Δημοκρατών» που διεκδικούν την είσοδό τους στην ευρωβουλή μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ. «Θέλουμ...

Ν. Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το "πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα" ακρίβειας»

«Στις 9 Ιουνίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε την αλαζονεία και τη διαφθορά του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Αγ...

Φόρτωση άρθρων...