Δευτέρα
25 Σεπτεμβρίου 2023

Γερμανικά ΜΜΕ: «Ο Μητσοτάκης αντέδρασε πρώτος» μετά τον σεισμό στην Τουρκία

H Ελληνική Κυβέρνηση αντέδρασε γρηγορότερα από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Στη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία έπειτα από τον φονικό σεισμό ασχολούνται πολλά γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία υπενθυμίζουν τη «διπλωματία των σεισμών».

Το Δίκτυο RND σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αντέδρασε ιδιαιτέρως νωρίς, γρηγορότερα από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δηλώνει ότι «η Ελλάδα θα βοηθήσει αμέσως».

Ακόμα, επισημαίνεται ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική μίσους του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος ενόψει των Προεδρικών Εκλογών υποδαυλίζει τον εθνικισμό. «Ο σεισμός μετατόπισε εν μια νυκτί τις πολιτικές προτεραιότητες. Κανείς δεν φοβάται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ότι θα έρθουν οι Τούρκοι, αντιθέτως, πολλοί Τούρκοι ελπίζουν ότι θα έρθουν οι Έλληνες, προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στην άμεση απόφαση της Ελλάδας να συμπαρασταθεί έμπρακτα στους πληγέντες από τον σεισμό αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε άρθρο υπό τον τίτλο: «Ενωμένοι στην καταστροφή;» και υπότιτλο: «Η Αθήνα βοηθά την ευρισκόμενη σε κατάσταση ανάγκης Άγκυρα. Και δεν είναι η πρώτη φορά». Ο αρθρογράφος ανατρέχει στη «διπλωματία των σεισμών» που ξεκίνησε το 1999.

Ακόμα, η FAZ τονίζει ότι «είναι αξιοσημείωτο και μόνο το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν», αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Καταστροφή στην Τουρκία: Θα φέρει ξανά κοντά ο σεισμός τους δύο αντιπάλους Ελλάδα και Τουρκία;» και υπότιτλο «Η Ελλάδα βοηθά την Τουρκία να αντιμετωπίσει τον σεισμό. Η καταστροφή θα μπορούσε να αποδείξει για ακόμα μια φορά ότι η Αθήνα και η 'Αγκυρα μπορούν να είναι καλοί γείτονες, όταν αυτό χρειάζεται». Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πάντως ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς «κατά πόσον οι εχθρικά διακείμενοι γείτονες θα συμφιλιωθούν και αυτή τη φορά, όπως είχε συμβεί το 1999», λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων που επίκεινται και στις δύο χώρες.

Η Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύει ανταπόκριση με τίτλο «Η Ελλάδα θα βοηθήσει άμεσα» και υπότιτλο «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντέδρασε πρώτος. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι εχθρικοί γείτονες πάντα βοηθούν ο ένας τον άλλον σε καταστροφές. Έτσι ήταν το 2020 με τον σεισμό στη Σμύρνη».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...