Τρίτη
01 Σεπτεμβρίου 2026

Γιαννούλης: «Η πλειοψηφία δεν μπορεί να καταργεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας»

Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στην εκλογή της Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής άσκησε ο Χρήστος Γιαννούλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν αφορά προσωπικά την Έλενα Ακρίτα, αλλά τον σεβασμό στον Κανονισμό της Βουλής και στα δικαιώματα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας.

Στη θεσμική διάσταση της αντιπαράθεσης για την εκλογή της Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής επικέντρωσε την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, ασκώντας κριτική στην κυβερνητική πλειοψηφία για την άρνησή της να υπερψηφίσει την πρόταση του κόμματος.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννούλη, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προσωπικό ζήτημα που αφορά την Έλενα Ακρίτα, αλλά ως θέμα που συνδέεται με τη λειτουργία της Βουλής, την τήρηση του Κανονισμού και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης.

«Δεν αφορά προσωπικά την Έλενα Ακρίτα»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας συνιστά ένα ακόμη βήμα υποβάθμισης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Όπως τόνισε, «η επιλογή αυτή δεν αφορά την Έλενα Ακρίτα προσωπικά», αλλά τον σεβασμό στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και ειδικότερα στις προβλέψεις για τη συμμετοχή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας στο Προεδρείο της Βουλής.

Η αιχμή για τη Διάσκεψη των Προέδρων

Ο Χρήστος Γιαννούλης συνέδεσε παράλληλα τη συγκεκριμένη επιλογή με τους συσχετισμούς στη Διάσκεψη των Προέδρων, αφήνοντας αιχμές ότι πίσω από την κυβερνητική στάση μπορεί να βρίσκεται η επιδίωξη για μεγαλύτερο έλεγχο του συγκεκριμένου θεσμικού οργάνου.

Κατά τον ίδιο, μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει κυρίως θεσμικό χαρακτήρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε πεδίο κομματικών συσχετισμών.

«Η Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία κάνει ό,τι θέλει»

Το βασικό μήνυμα της παρέμβασής του ήταν ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανεξάρτητα από τη δύναμή της, έχει υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

«Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία κάνει ό,τι θέλει. Σημαίνει ότι ακριβώς η πλειοψηφία οφείλει να σέβεται και να προστατεύει και τα δικαιώματα της μειοψηφίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί ως «μηχανισμός διεκπεραίωσης κομματικών αποφάσεων», επιμένοντας στην ανάγκη διατήρησης των κοινοβουλευτικών ισορροπιών.

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιλέγει τον βουλευτή της αντιπολίτευσης»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε επίσης την πρακτική κατά την οποία, όπως υποστηρίζει, η κυβερνητική πλειοψηφία καλείται ουσιαστικά να κρίνει ποιο πρόσωπο της αντιπολίτευσης είναι αποδεκτό για μια θεσμική θέση.

Κατά τον ίδιο, όταν η κυβέρνηση επιχειρεί να καθορίσει ποιον βουλευτή της αντιπολίτευσης θα αποδεχθεί σε θέση του Προεδρείου, δημιουργείται ζήτημα σεβασμού μιας πάγιας κοινοβουλευτικής παράδοσης.

Η αντιπαράθεση για την Ε΄ Αντιπροεδρία της Βουλής αποκτά έτσι ευρύτερη πολιτική διάσταση, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να μεταφέρουν τη συζήτηση από το πρόσωπο της υποψήφιας στους κανόνες λειτουργίας του Κοινοβουλίου και στη σχέση πλειοψηφίας και μειοψηφίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καρατζαφέρης «απασφαλίζει» κατά Σαμαρά: «Δεν έχει μπέσα, όλα τα κάνει από γινάτι» – «Στο τέλος θα κάνει κόμμα»

Προσωπική επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός «δεν έχει μπέσα» και αποδίδοντας τις σημερινές κινήσεις του σε «γινάτ...

Συγχαρητήρια Γεωργιάδη σε Δένδια για την Ασπίδα του Αχιλλέα: Eξασφαλίζει την ελευθερία του κράτους

Ως «εξαιρετικά σημαντική ημέρα» για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ελληνική εξωτερική πολιτική και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας, χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης την συμφωνία Ελ...

Φόρτωση άρθρων...