Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

H σημασία των επισκέψεων του Μητσοτάκη στις χώρες της Βαλτικής και στη Γερμανία

Μεγάλη βαρύτητα συνεχίζει να δίνει στις διεθνείς σχέσεις η Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα επίσκεψη στη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Γερμανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα επισκεφτεί τη Λιθουανία και αύριο την Εσθονία. Τον Ιούλιο, η Πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ίνγκριντ Σιμονίτε, είχε έρθει στην Αθήνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταποδίδει σήμερα την επίσκεψη. Και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, έχει βρεθεί στο Ταλίν της Εσθονίας τον περασμένο Μάιο και στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούνιο.

Στην ατζέντα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις Ίνγκριντ Σιμονίτε και την Πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ενόψει του δύσκολου χειμώνα. 

Η Λιθουανία τάχθηκε υπέρ της ελληνικής πρότασης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και άμεσου σχεδιασμού και υλοποίησης των συμφωνηθέντων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε στις 20 και 21 Οκτωβρίου. 

Επίσης, η Αθήνα και το Βίλνιους είναι στην ίδια γραμμή και για το μεταναστευτικό, με φόντο την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Λιθουανία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. 

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αμφισβητεί ελληνική κυριαρχία, σε μια κρίσιμη συγκυρία και ενώ ολόκληρη η Δύση έχει καταδικάσει  τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον αναθεωρητισμό. 

Στην Εσθονία, ψηλά στην ατζέντα των επαφών θα είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, καθώς η χώρα μας έχει υπογράψει με τη χώρα που θεωρείται πρότυπο σε αυτόν τον τομέα μνημόνιο συνεργασίας για την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης τον Ιούλιο του 2021.

Μετά την επιστροφή του από την Εσθονία την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα πάει στο Βερολίνο την Πέμπτη για τη Διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργανώνει η γερμανική κυβέρνηση. 

Για ακόμη μία φορά θα συνομιλήσει με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος είχε έρθει την Πέμπτη στην Αθήνα. 

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις 6-7 Νοεμβρίου στη Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την κλιματική αλλαγή που διοργανώνεται φέτος στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. 

Εκεί, βεβαίως, θα βρίσκεται η ευρωπαϊκή ηγεσία, ενώ ενδέχεται να έχει τετ α τετ με τον οικοδεσπότη της Συνόδου, Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, με φόντο και τις εξελίξεις στο Τουρκολιβυκό μέτωπο και την προοπτική επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη εντός του Νοεμβρίου.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Στις 13 Μαϊού αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επι...

Συνεδριάζει τη Μεγάλη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Αναλυτικά τα θέματα στην ατζέντα

Στις 11:00, αύριο Δευτέρα, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι: -Παρουσία...

Φόρτωση άρθρων...