Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ έθεσε θέμα «περιουσιών των Τσάμηδων» στην Ελλάδα - Η απάντηση Δένδια

Πολιτική

Θέμα «περιουσιών των Τσάμηδων» στην Ελλάδα έθεσε κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον κ. Δένδια, η Όλτα Τζάσκα έθιξε ένα θέμα που εγείρει τα τελευταία χρόνια η αλβανική πλευρά, για να λάβει την απάντηση του κ. Δένδια πως η Ελλάδα συζητά ειλικρινά «επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται».

Μάλιστα, στη δήλωση της κυρίας Τζάσκα έγινε και αναφορά για τη διατήρηση του «νόμου περί εμπολέμου», με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να απαντά ότι αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. «Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δένδιας: Η αναφορά της Αλβανίδας ΥΠΕΞ που έφερε την απάντησή του

Συγκεκριμένα, η Όλτα Τζάσκα, λίγο πριν από το τέλος της ομιλίας της, η Αλβανίδα ΥΠΕΞ έθεσε ζήτημα «άρσης εμπολέμου» μεταξύ των δύο χωρών, ενώ μίλησε και για «περιουσίες των Τσάμηδων» στην Ελλάδα, χωρίς να κατονομάζει τη χώρα μας.

«Υπάρχει καλή θέληση για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για την κατάργηση του "νόμου περί εμπολέμου", ή του περιουσιακού ζητήματος της κοινότητας των Τσάμηδων» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τζάσκα, κλείνοντας την ομιλία της.

Η απάντηση του Νίκου Δένδια ήταν ξεκάθαρη, καθώς συμφώνησε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που η διατήρηση του «νόμου περί εμπολέμου» αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί, και συμπλήρωσε: «Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό».

Βεβαίως, επισήμανε, «αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται» και προσέθεσε: «Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία. Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η ελληνική εθνική μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι' αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά και την αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σκέρτσος: «Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια ή με τα λαϊκά δικαστήρια»

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ του Άκη Σκέρτσου και του Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή. O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε «εάν οι δύο υπουργοί Επικρατείας, ήταν ...

Δένδιας: «Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας»

Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια, υπογράμμ...

Φόρτωση άρθρων...