Συνέχεια δίνει μέσω διαρροών η Ντάουνινγκ Στριτ στο «διπλωματικό φάουλ» του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε άκομψα τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από τις δηλώσεις του δεύτερου για την ανάγκη επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η βρετανική κυβέρνηση για να δικαιολογηθεί η ακύρωση του ραντεβού των Πρωθυπουργών Βρετανίας και Ελλάδας είναι ότι δήθεν η συνάντηση είχε συμφωνηθεί με την «αντίληψη» ότι η ελληνική πλευρά δεν θα έθετε δημοσίως τις πάγιες θέσεις της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης διαψεύδουν τους ισχυρισμούς αυτούς και τονίζουν ότι «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» και ότι γνώριζαν πολύ καλά ότι το θέμα των Γλυπτών είναι παγίως στην ατζέντα των ελληνοβρετανικών επαφών. Συνεπώς, αυτές οι διαρροές είναι αβάσιμες.

«Ήμασταν ξεκάθαροι ότι το θέμα των γλυπτών θα τεθεί»

Η Ντάουνινγκ Στριτ πίστευε ότι είχε διαβεβαιώσεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε δημοσίως για τα Γλυπτά κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ελληνική πηγή το διέψευσε αυτό, σύμφωνα με το BBC.

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει τον επαναπατρισμό των γλυπτών ως κυβερνητική προτεραιότητα, δεν θα έθετε το θέμα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, στο MEGA.

«Ο Πρωθυπουργός θέτει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών σε κάθε ευκαιρία, το έχει θέσει στο παρελθόν και το έθεσε και την Κυριακή … είναι μια γνωστή ελληνική θέση την οποία έχει εκφράσει με μεγάλη σαφήνεια … ήμασταν ξεκάθαροι ότι το θέμα των γλυπτών θα τεθεί (σ.σ στις συνομιλίες με τον Σουνάκ)».

Η Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία αντέδρασε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ξεκαθαρίσει ότι ο Σούνακ θα απέρριπτε τις εκκλήσεις για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών αντικειμένων, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Ερωτηθείσα σχετικά με τους ισχυρισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού περί ακύρωσης την τελευταία στιγμή χθες, εκπρόσωπος Ντάουνινγκ Στριτ αρκέστηκε να πει ότι «η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική».