Πέμπτη
09 Μαΐου 2024

Η εκλογική συντριβή της Αριστεράς στη Γερμανία τρομάζει τον Τσίπρα

Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα για το που μπορεί να οδηγήσει εκλογικά ένα κόμμα η εμμονή σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις συνιστά η περίπτωση της Αριστεράς στη Γερμανία

Πολιτική

Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα για το που μπορεί να οδηγήσει εκλογικά ένα κόμμα η εμμονή σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις, ανέξοδες υποσχέσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις συνιστά η περίπτωση της Αριστεράς στη Γερμανία, μετά τη χθεσινή εκλογική της συντριβή που τη θέτει πλέον στο πολιτικό περιθώριο.

Τα όσα συνέβησαν χθες στο Βερολίνο προκαλούν πανικό στην Κουμουνδούρου, με τα στελέχη της να βλέπουν ένα ένα τα αδελφά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη να καταποντίζονται και χάνουν τα ερείσματα τους στις τοπικές κοινωνίες μετά από μία μακρά περίοδο έξαρσης του λαϊκισμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω των σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων.

Στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρακολουθούν εμβρόντητοι την αριθμητική αποδόμηση των συντρόφων τους σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στο πως θα αντιδράσουν ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του χθες αδυνατώντας να παρακολουθήσουν με επάρκεια τα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής.

Παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το νικητή των γερμανικών εκλογών, εντούτοις δείχνει ανήμπορος να κάνει αποφασιστικά βήματα προς το κέντρο, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα, με την παλιά φρουρά και την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που ανά περιόδους λειτουργούν ως άτυπη εσωκομματική αντιπολίτευση να του έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθούν μετατόπιση σε θέσεις που είναι μακριά από την παραδοσιακή πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.

Είναι σαφές ότι το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον, όταν μάλιστα ο ηγέτης της δεν διαθέτει το πολιτικό τσαγανό να συγκρουστεί ακόμη και με τον ίδιο του τον εαυτό, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πολιτικό προϊόν που θα ήταν ελκυστικό σε ευρύτερες κοινωνικές μάζες.  

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο δρόμος της αποτυχίας είναι πλέον προδιαγεγραμμένος για τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος βαδίζει βήμα βήμα ακολουθώντας τα ίχνη του κ. Ιγκλέσιας, με το κόμμα του να έχει αναπόφευκτα την τύχη του Die Linke.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πιερρακάκης στο Βατικανό: Απαράδεκτη απόφαση η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί (Photos)

Την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Βατικανό πραγματοποίησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο υπουργός Παιδείας έγινε δεκτός από τ...

Φόρτωση άρθρων...