Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Η Ελλάδα απαντά στην τουρκική Navtex με Ρηματική Διακοίνωση και επιστολές διαμαρτυρίας στην Άγκυρα

Πολιτική

Την αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσε η Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, εξαιτίας ελληνικής αεροναυτικής άσκησης νοτιοανατολικά της Καρπάθου που πραγματοποιείται σήμερα. Η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι η περιοχή είναι σε χώρο ...τουρκικής δικαιοδοσίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχει ήδη επιδοθεί σχετική Ρηματική Διακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά.

Ακόμα, έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στην αρμόδια υπηρεσία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IΜΟ) και στον Ισπανό συντονιστή Navtex των περιοχών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Όπως επισημαίνεται, σε όλα τα κείμενα απορρίπτονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται η νομική ορθότητα των ελληνικών θέσεων.

Η Τουρκία σε αντι-Navtex που εξέδωσε το μεσημέρι , αντιδρώντας σε ελληνική αεροναυτική άσκηση νοτιοανατολικά της Καρπάθου που πραγματοποιείται σήμερα, ισχυρίζεται ότι η περιοχή είναι σε χώρο ...τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμετέδωσε τις συντεταγμένες προκειμένου να δείξει προς τα έξω ότι αυτή κάνει «κουμάντο» στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Βέβαια δεν έπραξε κάτι αντίστοιχο για ελληνική Navtex που έχει να κάνει με άσκηση πυρών του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού την ίδια ημέρα ανατολικότερα.

Λόγω της προγραμματισμένης εκτέλεσης πυρών επί στόχου στη θάλασσα στην Ικαρία, επίσης για σήμερα 20 Φεβρουαρίου, όπως γράφει η εφημερίδα η Τουρκία εξέδωσε μία ακόμα Navtex θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από Θάσο μέχρι και Καστελλόριζο. 

Επίσης, η Τουρκία αντιδρώντας σε ελληνική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Ψαρά και Λέσβο για αεροναυτική άσκηση από τις 20 έως και τις 22 Φεβρουαρίου, προχώρησε στην έκδοση αντι-ΝΟΤΑΜ στην οποία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης Λέσβου, Λήμνου και Αη Στράτη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βορίδης για Ευρωεκλογές: Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις, αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 33%

«Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις αν δεν πιάσουμε το 33%», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο MEGA, αναφερόμενος στον εκλογικό στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτά...

Φόρτωση άρθρων...