Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Γεραπετρίτης σε Κροάτη ΥΠΕΞ: Η ελληνική δικαιοσύνη θα κρίνει αντικειμενικά και αμερόληπτα

Τι ειπώθηκε μεταξύ Γιώργου Γεραπετρίτη και Γκόρνταν Γκρίλιτς-Ράντμαν για την υπόθεση των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια, λίγες ώρες πριν από τη μεταγωγή των παδών στις φυλακές. Ποιο το σκεπτικό της απόφασης και ποιο το αίτημα της οικογένειας Κατσουρή

Από τη Δευτέρα (14/8) άρχισε η μεταγωγή των προφυλακισθέντων οπαδών που συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια παραμονές του αγώνα της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τραγική κατάληξη τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Ως γνωστόν οι Κροάτες χούλιγκανς θα κρατηθούν σε 16 διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα ανά την επικράτεια και θα είναι χωρισμένοι μάξιμουμ σε γκρουπ των τριών ατόμων. Στις φυλακές Κορυδαλλού θα μεταφερθούν μόνο οι οκτώ εξ αυτών, ενώ δύο λιγότεροι θα βρεθούν στις φυλακές Αυλώνα.

Επαφή Γεραπετρίτη με Γκρίλιτς-Ράντμαν

Δεδομένης της εξέλιξης κι αφού πρώτα κηρύχθηκε η προφυλάκιση όλων των εμπλεκόμενων, υπήρξε επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κροατίας.

Από διπλωματικές πηγές προέκυψε πως ο Γκόρνταν Γκρίλιτς-Ράντμαν εξέφρασε στον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη τη λύπη του για τον χαμό του Έλληνα φιλάθλου, καταδικάζοντας τη συμμετοχή των Κροατών στα επεισόδια.

Ο ίδιος εξέφρασε παράλληλα την πίστη του ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εξετάσει αντικειμενικά τα γεγονότα, ευχαριστώντας τις σωφρονιστικές αρχές όσο και την Ελληνική Πολιτεία για τη συνεργασία.

«Αντικειμενικά και αμερόληπτα»

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, μετέφερε στον Κροάτη ομόλογό του την πεποίθησή του ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αντικειμενικά, αμερόληπτα και επί τη βάσει σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφυλακισθέντων.

Το σκεπτικό της προφυλάκισης

Ούτως ή άλλως για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, την απόφαση της προφυλάκισης δηλαδή, ανακριτές και εισαγγελέας συμφώνησαν με βάση τη βαρύτητα των αδικημάτων που είχαν τελεστεί, αλλά και το γεγονός πως πρόκειται για ξένους υπηκόους.

Μετά το τέλος της πρώτης φάσης της διαδικασίας, βασικός στόχος των διωκτικών Αρχών είναι η ταυτοποίηση του δράστη ή δραστών της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, ο οποίος έχασε τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία στο χέρι.

Μέχρι τώρα η η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση δεν έχει προσωποποιηθεί και σε αυτό πάνω εστιάζουν όσοι έχουν αναλάβει την εξέταση των ευρημάτων.

Το αίτημα της οικογένειας Κατσουρή και το υλικό από τις κάμερες σε σύνορα και σταθμούς

Η οικογένεια του αδικοχαμένου νέου έχει ζητήσει συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η άρση του απορρήτου τηλεφώνων, για να φανεί αν υπήρχε επικοινωνία με Έλληνες υπηκόους, η κλήση επιπλέον μαρτύρων, κυρίως αστυνομικών, και να ληφθεί όλο το βιντεοληπτικό υλικό από σύνορα, διόδια και σταθμούς που θα απεικονίσει τη δράση των εμπλεκόμενων.

Είναι κάτι που στην Αστυνομία έχουν ήδη υπ’ όψιν, διότι ούτως ή άλλως δεν αποκλείεται κάποιοι από τους συμμετέχοντες στα επεισόδια να έχουν διαφύγει της σύλληψης, είτε γιατί βρίσκονται ήδη εκτός χώρας είτε γιατί κρύβονται καλά.

Πληροφορίες φυσικά για άλλους εμπλεκόμενους ή τι συνέβη δεν έχει δώσει κανείς εκ των προφυλακισμένων οπαδών. Άπαντες αρνούνται τη συμμετοχή τους σε αυτή, κρατώντας μια μόνιμα αρνητική στάση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Να προσφέρουμε στους νέους περισσότερες, σταθερές και καλοπληρωμένες δουλειές (Photos)

Σημαντικός ο ρόλος της ΔΥΠΑ με τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Η ανεργία στη χώρα μας μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται». «Σημαντική η ευ...

Βορίδης για Ευρωεκλογές: Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις, αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 33%

«Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις αν δεν πιάσουμε το 33%», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο MEGA, αναφερόμενος στον εκλογικό στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτά...

Φόρτωση άρθρων...