Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Η κυβέρνηση πατάει γκάζι στις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Οι διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα με Χρυσοχοΐδη, Γεωργιάδη, Μιχαηλίδου σε τρία υπουργεία αιχμής κλείνουν τη συζήτηση περί ριζικού ή δομικού ανασχηματισμού, ο οποίος μάλλον θα γίνει αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη.

Ο Μητσοτάκης καλείται να βάλει στις... ράγες το κυβερνητικό "τρένο", επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις και ενισχύοντας το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα. Το 2024 αποτελεί έτος-σταθμό για το κυβερνητικό έργο.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Έως τις Ευρωεκλογές πρέπει να έχουν ψηφιστεί κρίσιμα νομοσχέδια που σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αναμένουν οι αγορές και οι οποίες δεν θα έχουν κάποιο ιδιαίτερο πολιτικό κόστος. Μετά τις Ευρωεκλογές θα εφαρμοστούν αυτές που θα είναι σε... αναμονή και παρουσιάζουν ένα σχετικό βαθμό δυσκολίας. Αυτό το τελευταίο, μπορεί να συνδυαστεί με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο Μητσοτάκης, έχει την αίσθηση του timing στις παρεμβάσεις του και δεν θέλει επ΄ ουδενί λόγω να εφησυχάζει, λόγω της μεγάλης διαφοράς με την οποία προηγείται η Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο κόμμα, που αυτή τη στιγμή, είναι το ΠΑΣΟΚ.

Όμως, ο Μητσοτάκης θέλει να κλείσει από τώρα σημαντικές εκκρεμότητες και μάλιστα πολλές από αυτές που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο φόβος ανατροπών, με ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, προκαλεί συναγερμό σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν στο σπίτι του Κυριάκου στα Χανιά, δείχνει ότι τα θέματα της Ελλάδας είναι στην πρώτη γραμμή και έχουμε κάθε συμφέρον να "κλειδώσουν" οι αποφάσεις τώρα με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί τους προσεχείς μήνες στη γεωπολιτική σκακιέρα και κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί στις αμερικανικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Είναι τα δύο κορυφαία θέματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τους πολυεπίπεδους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση πρέπει να "γκαζώσει" στο κεφάλαιο της υλοποίησης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, πρέπει να ολοκληρώσει κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και γενικώς μέσα στο 2024, πρέπει να επιτύχουμε στόχους που άπτονται των μεσομακροπρόθεσμων στρατηγικών επιλογών μας.

Το πρόσφατο παρελθόν μας έχει διδάξει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και το έκτακτο καραδοκεί. Επιπλέον, των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Το ίδιο πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του φέτος, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στην Κέρκυρα για το Πάσχα ο Κασσελάκης (Video&Photos)

Στην Κέρκυρα έφτασε ο Στέφανος Κασσελάκης, για να περάσει τις ημέρες του Πάσχα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και πολιτική δραστηριότητα καθώς αύριο θα συναντηθεί με ...

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Αντί να σιωπήσει για τις παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ, εργαλειοποιεί την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη αφήνει ο Παύλος Μαρινάκης με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»,...

Φόρτωση άρθρων...