Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Η σημαντική επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα: Ποια η ατζέντα των συζητήσεων

Στην Αθήνα αναμένεται να φτάσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα γίνεται στο πλαίσιο της περιοδείας του που ξεκίνησε από τη Γερμανία και συνεχίστηκε στην Τουρκία και θα ολοκληρωθεί στη χώρα.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Μπλίνκεν, θα βρεθούν η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προάσπιση της δημοκρατίας.

Στις 19:30, θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και λίγο αργότερα, γύρω στις 21:00 υπολογίζεται ότι θα γίνει το δείπνο προς τιμήν του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στο δείπνο θα παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Για αύριο, Τρίτη, στις 8.30 π.μ. είναι προγραμματισμένη η έναρξη του τέταρτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι που έχει εγκαινιάσει ο Νίκος Δένδιας. Οι άνδρες είχαν συναντηθεί πέρυσι και είχαν υπογράψει τη σχετική συμφωνία στην Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια αναμένονται κοινές δηλώσεις.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα κυριαρχήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στον απόηχο της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία.
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς υπάρχει και το αίτημα των ΗΠΑ η Ελλάδα να συνδράμει με επιπλέον οπλικά συστήματα.
  • Η Αλεξανδρούπολη, καθώς οι ΗΠΑ δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην «Σούδα του Βορρά». Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται εκεί και υπάρχει συνεκπαίδευση στη Θράκη, στο πλαίσιο της «Thracian Cooperation» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, και ιδιαίτερα η αμυντική συνεργασία, η εμβάθυνση της οποίας συζητείται, είναι κάτι που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στις συναντήσεις.

Ακόμα, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Τι περιμένει η Αθήνα

Η Αθήνα περιμένει να ακούσει τις δηλώσεις που θα κάνουν Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου την Τρίτη στην Άγκυρα, διότι θα διαμορφώσουν μέχρι ενός σημείου και το κλίμα που θα επικρατήσει στις συνομιλίες που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην Ελλάδα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες κρίσιμο είναι αν ο Μπλίνκεν θα θέσει το θέμα των F-16, ζήτημα που για την Τουρκία σε αυτή τη φάση έχει πάει σε δεύτερο πλάνο, καθώς αυτό που “καίει” τον Ερντογάν είναι η οικονομική βοήθεια και η στήριξη της χώρας. Πάντως, μια λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της είναι το γεγονός πως στην υποδοχή του Άντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο, δίπλα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα, στον οποίο ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε επιτεθεί λίγες μέρες πριν από τον σεισμό.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, είχε υποστηρίξει ότι κάθε Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα «έχει την αγωνία πώς θα κάνει πραξικόπημα ή θα βάλει κάποιους να κάνουν πραξικόπημα. Αυτή είναι βασική ατυχία της Τουρκίας».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...