Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Η σημαντικότητα του ταξιδιού του Μητσοτάκη στην Ιαπωνία – Μπαράζ επαφών (Photos)

Πολιτική

Την αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Ιαπωνίας, που έφταναν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από την οικονομική κρίση έχει στόχο η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο, συνοδεία 20μελούς ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών.Κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Ιαπωνίας

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να υπογράψει με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε  σειρά επαφών πολιτικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η συμφωνία εκτιμάται από ελληνικής πλευράς ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επανενεργοποιεί τις διμερείς σχέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ημέρα του με συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας, Χιριγιουκι Χοσόντα.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου Αλέξη Πατέλη είχαν συνάντηση στα γραφεία του ιαπωνικού συνδέσμου βιομηχανιών (Keidanren).

Η σημαντικότητα του ταξιδιού του Μητσοτάκη στην Ιαπωνία

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η Ελληνική Οικονομία και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Ακόμα, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τη συνεργασία της Ιαπωνίας με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Η σημαντικότητα του ταξιδιού του Μητσοτάκη στην Ιαπωνία

Υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή των συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Αναφερόμενος δε στις τουρκικές προκλήσεις, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.

Ο Πρωθυπουργός μετέφερε στον Χοσόντα πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η σημαντικότητα του ταξιδιού του Μητσοτάκη στην Ιαπωνία – Μπαράζ επαφών

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Ιαπωνίας στην Ελλάδα πριν από τη δημοσιονομική κρίση ήταν πολύ σημαντικό και έφτανε έως και τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε αγορές ελληνικών χρεογράφων, επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, που σχεδίασαν το συγκεκριμένο ταξίδι για να ενισχύσουν περαιτέρω τις προσπάθειες εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Αμέσως όμως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2010 και την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας, οι Ιάπωνες επενδυτές, όπως και πολλοί άλλοι, εγκατέλειψαν τη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι τοποθετήσεις τους σε ελληνικά χρεόγραφα να φτάσουν στο ναδίρ.

Πλέον, έχοντας ως προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα επιτευχθεί μέσα στους προσεχείς μήνες και υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει να απολαμβάνει και μετά τις εκλογές συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, συνεργάτες του εκτιμούν ότι η επίσκεψη στο Τόκιο «μπορεί να προλειάνει το έδαφος για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από την ιαπωνική πλευρά σε επενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους».

Μάλιστα, επειδή μάλιστα τα τελευταία 17 χρόνια, δηλαδή από το 2005 που ταξίδεψε στο Τόκιο ο τότε Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δεν έχει υπάρξει άλλη επαφή κορυφής ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει με την επίσκεψή του να σηματοδοτήσει τη συνολική επανεκκίνηση των σχέσεων με την Ιαπωνία, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Άπω Ανατολής και ταυτόχρονα είναι μια ισχυρή οικονομία, μέλος του G7, του συνδέσμου των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη.

Από ιαπωνικής πλευράς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών που θα την καταστήσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό έργο το FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε πρότζεκτ όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, το οποίο μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Η σημαντικότητα του ταξιδιού του Μητσοτάκη στην Ιαπωνία – Μπαράζ επαφών

Επίσης, υπάρχει προοπτική επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα. Μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Πατέλη, ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα με δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών:

  • Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας πραγματοποιήθηκε με την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN), εκπρόσωποι της οποίας είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο όταν και είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.
  • Η δεύτερη παρουσίαση θα γίνει στον Ιαπωνικό Οργανισμό Εξαγωγικού Εμπορίου (Japan External Trade Organization - JETRO), στον οποίο είναι ενταγμένες περί τις 5.000 ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Επίσης, αναμένεται να υπογράψει με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Φουμίο Κισίντα, ο Πρωθυπουργός θα έχει χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (Japan Bank for International Cooperation - JBIC). Ακόμη, κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του, την Τρίτη, θα δώσει στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο διάλεξη με τίτλο «Ελλάδα 2.0: Ενας ανθεκτικός και σταθερός εταίρος σε ένα απαιτητικό περιβάλλον». 

Η σημαντικότητα του ταξιδιού του Μητσοτάκη στην Ιαπωνία – Μπαράζ επαφών

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κώστας Καραμανλής: Δεν κρύβομαι, δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία

«Δεν κρύβομαι, δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε...

Χρυσοχοΐδης: Η αντιπολιτευτική πρωτοβουλία της πρότασης δυσπιστίας είναι προσχηματική, δεν προσφέρει τίποτα

«Η αντιπολιτευτική πρωτοβουλία της πρότασης μομφής είναι προσχηματική, δεν προσφέρει τίποτα», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη...

Φόρτωση άρθρων...