Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δεν αλλάζω τον εκλογικό νόμο, εκτός και αν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (Δείτε LIVE)

Πολιτική

Αναλυτική παρουσίαση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας και απαντήσεις σε όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία, χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και τις προθέσεις του.

Είπε ότι έχει δεχτεί εισηγήσεις για την αλλαγή του, αλλά ξεκαθάρισε: «Δεν είμαι κωλοτούμπας». «Θα πορευτούμε με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο,. επειδή χαμηλώνει τον πήχη της αυτοδυναμίας. «Η μόνη περίπτωση ν' αλλάξει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συμφωνήσουμε από κοινού ν' αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, για ν' αποφύγουμε την αχρείαστη κάλπη της απλής αναλογικής».

Αναλυτικότερα απαντώντας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε:

«Έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Ο ψηφισμένος νόμος δίνει το μπόνους και βάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 37% - 38%. Προτιμώ να αναλώσω την ενέργειά μου στο να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει η χώρα να πετύχει ισχυρή κυβέρνηση με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Δεν τίθεται θέμα εκτός από μια περίπτωση, αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα και συμφωνήσουμε από κοινού εκλογικό νόμο. Επειδή αυτό δεν θα συμβεί όμως, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευθούμε στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο. Έχω χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση που έχω με τους πολίτες δεν θα την υποθηκεύσω για κανέναν».

Απαντώντας σε ερώτηση για την επισύνδεση Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ασφαλώς και δεν είναι σωτό να παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος. Εξήγησε, ωστόσο, ότι η παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν και νομιμη και τεκμηριωμένη, αλλά είπε ότι θα περίμενε περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Απαντώντας, δε, στο αν αυτή η υπόθεση «τορπιλίζει» μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, σχολίασε ότι η υπόθεση της επισύνδεσης ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του κ. Ανδρουλάκη, προκειμένου να εφαρμόσει μια πολιτική ρήξης με τη Νέα Δημοκρατία, την οποία είχε ήδη αποφασίσει.

Σημείωσε μάλιστα ότι, από την στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επεδίωξε δύο φορές να τον συναντήσει, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

«Πολιτική τερατογένεση» μια κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία της πρώτης κάλπης, λέγοντας ότι θα είναι «πολιτική τερατογένεση» εάν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς το πρώτο κόμμα -από Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζήτησε, μάλιστα, ουσιαστικά, η πρώτη κάλπη να στείλει μήνυμα, ώστε στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία. Χαρακτήρισε «καταστροφική» την απλή αναλογική και συμπλήρωσε πως η εκτίμησή του ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά.

Αύριο η εξειδίκευση των μέτρων - Διπλή παρέμβαση για το φυσικό αέριο

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, θα εξειδικευθούν αύριο. «Εξετάζουμε τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να δίνει κίνητρα στους πολίτες, για να εξοικονομούν ενέργεια. Θέλουμε και να χαμηλώσουμε την κατανάλωση, όχι μόνο τις τιμές. Κάθε νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη, ασχέτως κατανάλωσης» υπογράμμισε, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη. «Υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, κάτι που αποτελεί ψέμα» ξεκαθάρισε.

Για το φυσικό αέριο, είπε ότι θα υπάρξει διπλή παρέμβαση, εκεί όπου οι τιμές είναι δέκα φορές πάνω, ενώ θα υπάρχει και γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. «Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις» είπε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εισηγήθηκε πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Δεν είπα εγώ Ερντογάν γιοκ»

Σχολιάζοντας το κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα ενισχύεται και θωρακίζεται αμυντικά, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. «Δεν είπα εγώ Ερντογάν γιοκ» ανέφερε, ενώ τόνισε ότι ήταν ο Τούρκος πρόεδρος που «ανατίναξε» τις γέφυρες επικοινωνίας με την Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο»

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης, κληθείς να εξηγήσει ποιες δυνάμεις υπονομεύουν την σταθερότητα της χώρας, έκανε λόγο για εργαλειοποίηση της παροχής του φυσικού αερίου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί ρωσική στρατηγική. «Η Ρωσία θα υποστηρίξει φιλικές προς αυτή δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, αυτό είναι κάτι αυτονόητο. Δεν θα επιτρέψουμε εσωτερικές παρεμβάσεις. Έχουμε ήδη στοιχεία για παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το 2016, για τη διοχέτευση ποσών σε Έλληνες δημοσιογράφους για τη δημιουργία ενός φιλορωσικού καναλιού».

Για την Τουρκία, επανέλαβε πως ο ελληνικός λαός αποφασίζει ποιος είναι πρωθυπουργός της χώρας και όχι ο Ερντογάν.

Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο, εγκαλώντας για ανευθυνότητα την αντιπολίτευση, η οποία, όπως είπε, έχει βαλθεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Σχολίασε, δε, ότι δεν σκοπεύει να αφήσει τη χώρα στα χέρια υπηρεσιακής κυβέρνησης εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και του δύσκολου χειμώνα για την κοινωνία.

Απαντώντας και σε νέα ερώτηση για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, τυπικά, η Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις της Συμμαχίας και προμηθεύεται όπλα από τη Ρωσία, υιοθετώντας νεοεπεκτατική και νεοαυτοκρατορική ρητορική, ξένη με τις αξίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Δύσης. «Το ΝΑΤΟ σε όλη την ιστορία του έχει επιλέξει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, που τον έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές» εξήγησε.

Για το δημογραφικό

Είναι πολύ σοβαρή πρόκληση για τη χώρα, ίσως η πιο σοβαρή, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, παρατηρώντας ότι το πρόβλημα έχει εθνικά χαρακτηριστικά. «Η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Προσπαθούμε συνέχεια να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το δημογραφικό δεν έχει μία και μόνο αντιμετώπιση. Θα άξιζε τον κόπο να υπηρετήσουμε μία μακροχρόνια πολιτική με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

«Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ»

Θέλω να γνωρίζουν ότι Ελληνες ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση Τσίπρα με στήριξη ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Φανταστείτε το. Απηχεί τη βούληση του ελληνικού λαού. Η πρώτη κάλπη έχει σημαντικά χαρακτηριστικά. Μαθηματικά υπάρχει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Σέβομαι τον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Η ερμηνεία που έδωσε για τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτικών δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αλλά αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ο κ. Βενιζέλος κρεμάστηκε στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκευωρία Novartis» απάντησε σε άλλη ερώτηση.

Για συναντήσεις με Μακρόν και Ερντογάν

«Με τον κ. Μακρόν θα συζητήσουμε και τα ελληνοτουρκικά, προφανώς» σημείωσε. «Θα επιβεβαιώσουμε τη στρατηγική μας συμμαχία. Τον Ερντογάν δεν μπορώ να τον πιάσω από τον λαιμό και να τον πείσω. Αλλά είμαι πάντα ανοιχτός, το έχω πει και το ξαναλέω. Αν το κάνουμε, θα μιλήσουμε ανοιχτά, θα αναλύσω γιατί η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: «Παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές»

«Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση. Η Ελλάδα θα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, o οποίο...

Μητσοτάκης από Κατερίνη: Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια

«Η μόνη υπεύθυνη πατριωτική δύναμη, που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην Κατερίνη.

Φόρτωση άρθρων...