Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις - Οι συνεχείς απειλές και η απάντηση της Αθήνας

Πολιτική

Αψηφώντας τα ξεκάθαρα μηνύματα της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να στείλουν το πλωτό γεωτρύπανο Abdulamid Han για έρευνες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ συνεχίζουν τις απειλές, με τον υπουργό Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ να φτάνει σε σημείο να ισχυριστεί πως η χώρα του έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας στο Αιγαίο.

Οι απειλές Ακάρ

Αρχικά ο Ακάρ είπε αναφορικά με την αναβάθμιση και προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ: «Ένας πρωθυπουργός ασκεί πιέσεις για τη χώρα του, κάνει συναντήσεις, κάνει επαφές. Εδώ, με έναν ακατανόητο τρόπο, έκαναν μια προσπάθεια λέγοντας "Μην το δώσετε σε άλλη χώρα. Δεν υπάρχει καμία αποδεκτή πλευρά σε αυτό. Αυτή ήταν πραγματικά μια εξαιρετικά, εξαιρετικά, για να το πω ήπια, ατυχής πρωτοβουλία, και ως αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών, ένα νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Κογκρέσο με ορισμένους όρους. Τώρα υπάρχει η Γερουσία, ο Λευκός Οίκος και η προεδρική έγκριση», είπε.

Αναφέροντας ότι μια αντιπροσωπεία ταξίδεψε στις ΗΠΑ και πραγματοποίησε επαφές στο Κογκρέσο κατόπιν εντολής του Προέδρου Ερντογάν, ο Ακάρ δήλωσε: «Επέστρεψαν με πολύ θετικές εντυπώσεις. Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη μέθοδο από εδώ και στο εξής. Θα το παρακολουθήσουμε αυτό, το κάνουμε. Τόσο στη Γερουσία όσο και στον Λευκό Οίκο, περιμένουμε ένα θετικό βήμα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την αφαίρεση των χαρτονομισμάτων από εκεί και για να δώσουμε στην Τουρκία τα αεροπλάνα που αγοράσαμε ως αντάλλαγμα για τα χρήματα χωρίς όρους».

«Συνεχίζουν αδιαλείπτως κάθε είδους προκλητικές ενέργειες και ομιλίες»

«Παρ' όλες τις καλοπροαίρετες προσπάθειες του Προέδρου μας για το θέμα αυτό, ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι γνωστοί. Σπαταλούν πραγματικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, φιλοδοξίες και λογαριασμούς. Συνεχίζουν αδιάκοπα κάθε είδους προκλητικές δράσεις και συζητήσεις. Είναι σαν να σηκώνονται κάθε πρωί, "Τι μπορώ να πω εναντίον της Τουρκίας, τι μπορώ να κάνω εναντίον της Τουρκίας;", αυτή είναι η ατζέντα τους», είπε σε προκλητικό τόνο ο Ακάρ και συνέχισε:

«Δυστυχώς, υπάρχει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα από αυτή την άποψη. Κάθε φορά που τους καλούμε στο τραπέζι, τους λέμε "Ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε", δεν έρχονται. Δεν θέλουμε ποτέ τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να γίνουν προβλήματα Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-Ευρώπης, Τουρκίας-ΝΑΤΟ και Τουρκίας-Αμερικής. Τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αλλά εδώ, δυστυχώς, ειδικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αλλάζουν δυστυχώς τη θετική ατμόσφαιρα, την εποικοδομητική ατμόσφαιρα, την ατμόσφαιρα διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών με εξαιρετικά επιθετικές ενέργειες και συζητήσεις».

Ο ίδιος κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά της χώρας μας υπογράμμισε: «Ως εκ τούτου, κάνουν αβάσιμες δηλώσεις. Τώρα έχουν κάτι στη γλώσσα τους "νεοοθωμανισμό". Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πραγματικά κάτι τέτοιο στα αιτήματά μας, στις ομιλίες και στις διαπραγματεύσεις που έχουμε κάνει εδώ μέχρι σήμερα. Λέμε διεθνές δίκαιο, λέμε Λωζάνη. Λέμε τη Συνθήκη των Παρισίων. Λέμε αυτά τα πράγματα. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας που σχετίζονται με αυτά και λέμε, "Ας μιλήσουμε παρά όλες αυτές τις αδικίες, παρά τις πολύ σαφείς και ξεκάθαρες παραβιάσεις αυτών των συμφωνιών". Θα έρθετε κάτω από τη μύτη μας με 3 χιλιάδες νησιά στο Αιγαίο και θα δείτε την Τουρκία ως επεκτατική. Θέλω να πω, αυτό είναι κάτι πραγματικά απίστευτο. Θέλουμε ιδιαίτερα να το βλέπουν, να το καταλαβαίνουν και να το γνωρίζουν οι τρίτοι. (…). Παρεμπιπτόντως, υπάρχει μια διαδικασία που αρχίζει από το 1832 και συνεχίζεται, όπως μπορείτε να δείτε, καλύπτεται όλο το Αιγαίο. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Θέλω να πω, το μάτι το βλέπει πραγματικά διανοητικά και λογικά. Θέλω να πω, ακόμη και ένας μαθητής λυκείου μπορεί να καταλάβει ποιος είναι επεκτατικός και μιλάμε για μια χώρα που έχει αναπτυχθεί 3 φορές, 5 φορές, 7 φορές από την ίδρυσή της, εις βάρος της Τουρκίας».

Κλιμάκωση των προκλήσεων

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «οι αδικίες πρέπει να φαίνονται" και είπε: «Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα νησί, το Καστελόριζο, 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα. (…) Βρίσκεται σε μια απόσταση όπου οι μαθητές μπορούν να κολυμπήσουν, και εδώ, φυσικά, είναι τόσο κοντά στην ηπειρωτική χώρα, 580-600 χιλιόμετρα κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ένα τέτοιο νησί έχει έκταση 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και για αυτό ζητείται δικαιοδοσία 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μπορεί αυτό να εξηγηθεί με τη λογική και τη λογική, δηλαδή με το νόμο; Όχι».

Ο Ακάρ δήλωσε ότι προτάθηκε η δημιουργία διπλωματικών μηχανισμών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά «η Ελλάδα δεν συμφώνησε με αυτό» και είπε: «Είπαμε ότι αυτά τα ζητήματα είναι ζητήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, όχι προβλήματα που μπορούν να λυθούν σε λίγες ώρες, προβλήματα που απαιτούν εμπειρογνωμοσύνη. Επομένως, καθορίστε 15-20 άτομα. Χερσαίοι, ναυτικοί, εναέριοι, πολιτικοί, διπλωμάτες, ειδικοί σε αυτόν τον τομέα- ας τους καθορίσουμε και αυτούς. Αφήστε τους να καθίσουν. Αφήστε τους να το συζητήσουν για ώρες, μέρες, και να παράγουν λύσεις. Το αποδέχθηκαν αυτό. Τους στείλαμε στην Αθήνα δύο φορές, ήρθαν στην Τουρκία μία φορά. Τώρα είναι η σειρά τους, πρέπει να έρθουν. Πόσο καιρό περιμένουμε; Περιμένουμε εδώ και 2 χρόνια, και κάθε φορά που συναντάμε τον συνομιλητή μας, κ. Υπουργέ, μας λένε "Περιμένουμε", "Περιμένετε λίγο ακόμα", και περιμένουμε λίγο ακόμα. Επομένως, είμαστε υπέρ της συζήτησης, λέμε ας μιλήσουμε. Δυστυχώς, έχουμε σοβαρά προβλήματα σε αυτά τα θέματα».

Ο Ακάρ επανέλαβε την αβάσιμη αιτίαση της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών: «Το GASA (νησί με μη στρατιωτικό καθεστώς) είναι ένα από τα προβλήματα. Τώρα στο GASA, το άρθρο 12 της Λωζάνης, το άρθρο 14 του Παρισιού είναι πολύ σαφές και ξεκάθαρο. Με κάποιο τρόπο αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα. Δόθηκαν με τον όρο του αφοπλισμού. Υπάρχουν 26 νησιά σε μη στρατιωτικό καθεστώς. Εδώ, ο συνομιλητής όπλισε 16 από αυτά. Όταν λέμε: "Τα νησιά σας δόθηκαν με την υπόσχεση ότι θα είναι άοπλα", οι απαντήσεις τους δεν είναι ικανοποιητικές, δεν υπάρχει σοβαρή απάντηση. Ακολουθούν τα άρθρα των συμφωνιών τους. Αλλά παρά ταύτα, δυστυχώς, συνεχίζουν αυτή τη στάση», είπε.

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «μόνο περιορισμένες και αναλογικές δυνάμεις επιβολής του νόμου μπορούν να βρεθούν σε αυτά τα νησιά (σ.σ. τα νησιά που η Τουρκία ισχυρίζεται πως πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν)» και δήλωσε τα εξής: «Αλλά τώρα έχουν βάλει εκεί αεροδρόμια, τανκς, κανόνια, τα πάντα. Αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα; Δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία η ανάπτυξη αυτών των όπλων εκεί, τα οποία βρίσκονται ακριβώς μπροστά στην πόρτα μας; Τι θα συμβεί αν αντιδράσουμε ενάντια σε αυτό; Επομένως, δεν καθίσταται αμφισβητήσιμη η κυριαρχία των νησιών λόγω του ότι ενεργούν κατά της συμφωνίας αυτής; Υπάρχει μια συμφωνία μαζί σας. "Το άρθρο αυτής της συμφωνίας δεν είναι έτσι για μένα. Δεν το θέλω, δεν το δέχομαι". Τότε τι θα συμβεί αν εγώ και το άλλο μέρος πούμε, "Όχι, αποδέχομαι αυτό το άρθρο"; Η συμφωνία θα πέσει, τότε η κυριαρχία σας εκεί θα γίνει επίσης αμφιλεγόμενη, και γι' αυτό συζητήσαμε, συζητήσαμε και συζητήσαμε μαζί τους και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε ένα σημείο σε αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα εδώ».

Τι είχε πει ο Καλίν

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε χθες και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ενόψει των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως δήλωσε, «Κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων φίλων μας, δεν πρέπει να φοβάται το Αμπντουλχαμίτ Χαν. Η Τουρκία διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα χωρικά της ύδατα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Όπως το Oruc Reis και τα άλλα πλοία μας έχουν πραγματοποιήσει εξερευνήσεις στο παρελθόν, το ίδιο θα κάνει και το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν. Πραγματοποιούμε ερευνητικές δραστηριότητες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤΔΒΚ. Έχουμε ήδη το δικαίωμα στα δικά μας χωρικά ύδατα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, μιλώντας στο Haber 7.

Σε ετοιμότητα Αθήνα και Λευκωσία

Παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία -σε στρατιωτικό επίπεδο- παρακολουθούν όλες τις κινήσεις στο πεδίο και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η Άγκυρα δεν έχει εκδώσει Navtex για να δεσμεύσει περιοχή ερευνών ή πιθανών γεωτρήσεων, όμως, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η έναρξη των γεωτρήσεων θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο στις 9 Αυγούστου σε μία πανηγυρική τελετή.

Οικονόμου: Ψύχραιμα και αποφασιστικά η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που επιβάλλεται

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στη σημερινή ενημέρωση ανέφερε σχετικά πως «Παρακολουθούμε, όπως είναι φυσικό, πολύ προσεκτικά όλα όσα σχετίζονται με το τουρκικό πλοίο και σε ό,τι αφορά τη διαδρομή του και τις δηλώσεις».

«Ψύχραιμα αλλά και αποφασιστικά η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που επιβάλλεται για να έχουμε σταθερότητα, για να μην έχουμε εντάσεις, για να έχουμε ειρήνη και βέβαια ανυποχώρητα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των εθνικών μας δικαιωμάτων», τόνισε στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...