Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Κάπα Research: Τα 10 πιο σημαντικά ευρήματα του 2022 - Τι ανησυχεί τους πολίτες - Οι φόβοι και οι ελπίδες

Το 2022 φτάνει στο τέλος του έχοντας αφήσει πίσω του έντονη αβεβαιότητα παγκοσμίως αλλά και πολλά άλυτα μέχρι στιγμής προβλήματα στην εσωτερική πραγματικότητα.

Πολιτική

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, οι φόβοι για ένταση στο Αιγαίο και οι επερχόμενες εκλογές ήταν στο επίκεντρο των δημοσκοπήσεων της Κάπα Research για τη χρονιά που εκπνέει.

Η εταιρεία ερευνών συγκέντρωσε τα σημαντικότερα ευρήματα που προέκυψαν κατά το 2022 από τις μετρήσεις που διεξήγαγε στην κοινή γνώμη.

Η δραματική αλλαγή στη διεθνή σκακιέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδότησε τους φόβους για μια ταραχώδη εποχή.

Το 83% πιστεύει ότι ζούμε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, ενώ η ανησυχία για το πώς εξελίσσεται ο κόσμος, «χτυπά κόκκινο» καθώς εκτοξεύεται στο 91%.

kapa 1

Η ενεργειακή κρίση προφανώς έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των πολιτών, το 93% των οποίων ανησυχεί σφόδρα.

kapa 4

Παράλληλα, η αστάθεια στον διεθνή περίγυρο πυροδοτεί επίσης ανησυχία στους πολίτες για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Σχεδόν έξι στους δέκα (ποσοστό 59%) ανησυχεί για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ενώ οι μισοί (49%) φοβάται το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης. Ταυτόχρονα ωστόσο, το 81% έχει εμπιστοσύνη σος ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

kapa 2

Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα της Κάπα Research είναι η στροφή των Ελλήνων στην «ασφάλεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με διεθνείς κρίσεις ενώ γειτνιάζει με περιοχές αστάθειας και συγκρούσεων.

Έτσι, από το απογοητευτικό 24% το 2008, φτάσαμε το 2022 το 74% να πιστεύει ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ενώ το 77% απαντά πως σε δύσκολες περιόδους είναι καλό για μια χώρα να είναι μέλος της ΕΕ. Τέλος, το 71% απαντά ότι το μέλλον της χώρας μας διαγράφεται καλύτερο εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

kapa 3

Στην εσωτερική πραγματικότητα, η ακρίβεια είναι μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, σε ποσοστό 67%, εκθρονίζοντας την πανδημία του Covid-19 που κινείται μόλις στο 8%.

Παράλληλα το 63% είδε έκπτωση στον λογαριασμό ηλεκτρικού από τις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις των νοικοκυριών. Υπό αυτό το πρίσμα είναι λογικό το γεγονός ότι σχεδόν 7 στους 10 (ποσοστό 68%) πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των επιδομάτων.

kapa 5

Εν όψει των εκλογών του 2023, ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της κοινής γνώμης για τα πολιτικά.

Οι πολίτες επιβεβαιώνουν την αρχηγοκεντρική δομή των κομμάτων. Και στα τρία κομματικά συνέδρια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που έγιναν μέσα στο εκπνέον έτος, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ενισχύθηκε ο αρχηγός του εκάστοτε κόμματος.

kapa 6

Τέλος, στις μετρήσεις της Κάπα Research επιβεβαιώνεται ότι σε ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών θα διλήμματα και η πόλωση θα ενισχυθούν σε σχέση με τις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα μηνύματα από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη: Ο πήχης του 33% και οι «γιαλαντζί πατριώτες»

Πιο συγκεκριμένος ως προς τον εκλογικό πήχη για τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες ευρωεκλογές έγινε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, δια...

Στα δικαστήρια ο Βασίλης Γραμμένος μετά το επεισόδιο με τον Φλώρο: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη»

Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων προσήλθε σήμερα ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, προκειμένου να δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην α...

Φόρτωση άρθρων...