Πέμπτη
28 Σεπτεμβρίου 2023

Κάπα Research: Τα 10 πιο σημαντικά ευρήματα του 2022 - Τι ανησυχεί τους πολίτες - Οι φόβοι και οι ελπίδες

Το 2022 φτάνει στο τέλος του έχοντας αφήσει πίσω του έντονη αβεβαιότητα παγκοσμίως αλλά και πολλά άλυτα μέχρι στιγμής προβλήματα στην εσωτερική πραγματικότητα.

Πολιτική

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, οι φόβοι για ένταση στο Αιγαίο και οι επερχόμενες εκλογές ήταν στο επίκεντρο των δημοσκοπήσεων της Κάπα Research για τη χρονιά που εκπνέει.

Η εταιρεία ερευνών συγκέντρωσε τα σημαντικότερα ευρήματα που προέκυψαν κατά το 2022 από τις μετρήσεις που διεξήγαγε στην κοινή γνώμη.

Η δραματική αλλαγή στη διεθνή σκακιέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδότησε τους φόβους για μια ταραχώδη εποχή.

Το 83% πιστεύει ότι ζούμε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, ενώ η ανησυχία για το πώς εξελίσσεται ο κόσμος, «χτυπά κόκκινο» καθώς εκτοξεύεται στο 91%.

kapa 1

Η ενεργειακή κρίση προφανώς έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των πολιτών, το 93% των οποίων ανησυχεί σφόδρα.

kapa 4

Παράλληλα, η αστάθεια στον διεθνή περίγυρο πυροδοτεί επίσης ανησυχία στους πολίτες για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Σχεδόν έξι στους δέκα (ποσοστό 59%) ανησυχεί για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ενώ οι μισοί (49%) φοβάται το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης. Ταυτόχρονα ωστόσο, το 81% έχει εμπιστοσύνη σος ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

kapa 2

Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα της Κάπα Research είναι η στροφή των Ελλήνων στην «ασφάλεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με διεθνείς κρίσεις ενώ γειτνιάζει με περιοχές αστάθειας και συγκρούσεων.

Έτσι, από το απογοητευτικό 24% το 2008, φτάσαμε το 2022 το 74% να πιστεύει ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ενώ το 77% απαντά πως σε δύσκολες περιόδους είναι καλό για μια χώρα να είναι μέλος της ΕΕ. Τέλος, το 71% απαντά ότι το μέλλον της χώρας μας διαγράφεται καλύτερο εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

kapa 3

Στην εσωτερική πραγματικότητα, η ακρίβεια είναι μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, σε ποσοστό 67%, εκθρονίζοντας την πανδημία του Covid-19 που κινείται μόλις στο 8%.

Παράλληλα το 63% είδε έκπτωση στον λογαριασμό ηλεκτρικού από τις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις των νοικοκυριών. Υπό αυτό το πρίσμα είναι λογικό το γεγονός ότι σχεδόν 7 στους 10 (ποσοστό 68%) πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των επιδομάτων.

kapa 5

Εν όψει των εκλογών του 2023, ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της κοινής γνώμης για τα πολιτικά.

Οι πολίτες επιβεβαιώνουν την αρχηγοκεντρική δομή των κομμάτων. Και στα τρία κομματικά συνέδρια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που έγιναν μέσα στο εκπνέον έτος, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ενισχύθηκε ο αρχηγός του εκάστοτε κόμματος.

kapa 6

Τέλος, στις μετρήσεις της Κάπα Research επιβεβαιώνεται ότι σε ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών θα διλήμματα και η πόλωση θα ενισχυθούν σε σχέση με τις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Διαχειριζόμαστε τις κρίσεις, προχωράμε τις αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών

Με εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρωταρχικός σκοπός...

Μέτσολα: Είμαι απολύτως σύμφωνη με τον Μητσοτάκη για φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα

Τη βεβαιότητα ότι το φιλοευρωπαϊκό κέντρο θα παραμείνει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές της 6ης και 9ης Ιουνίου, εξέφρασε η πρόεδρος του, Ρομπέρτα Μέτσολα...

Με... γαλλικό αέρα και 45 λεπτά καθυστέρηση στη Βουλή ο Κασσελάκης – «Bonjour comment ca va?», είπε στους δημοσιογράφους

Με γαλλικό αέρα και 45 λεπτά καθυστέρηση έφτασε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Ο Στέφανος Κασσελάκης, αυτήν την ώρα βρίσκεται στο γραφείο του μαζί με τον ...

Φόρτωση άρθρων...