Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Κασσελάκης: Στόχος να ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές

Πολιτική

Εφ'όλης της ύλης συνέντευξη από την Αστυπάλαια, όπου και βρίσκεται κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ενόψει των Ευρωεκλογών, έδωσε στο OPEN ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Σε ερώτηση για τα βασικά προβλήματα των νησιωτών, ανέφερε πως είναι «η υγεία, οι συγκοινωνίες και η παιδεία. Πέρα από αυτά έχουμε και μεγάλο θέμα με τα απορρίμματα και ζητήματα με την πολεοδομία, την ανάπτυξη». «Το πολύ βασικό ζήτημα είναι η υγεία, το οποίο είναι ζήτημα όλης της χώρας, αλλά εδώ είναι πιο οξύ, λόγω της υποστελέχωσης», ενώ έκανε λόγο για ένα de facto ιδιωτικό ΕΣΥ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση δίνει ελάχιστα χρήματα για την υγεία, δεν θα την αφήσουμε να είναι παρακλάδι του καπιταλισμού - Θα καταργήσουμε τα απογευματινά χειρουργεία»

Εμείς φέραμε τροπολογία πριν δύο εβδομάδες με bonus 1000 ευρώ για τους γιατρούς στα νησιά, ζητώντας να υπάρξει εξομοίωση με προσωπικό των ΕΔ, βοήθεια στην αγορά του σπιτιού, εφόσον μείνουν 5 χρόνια, αλλά και κίνητρο για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Η τροπολογία κοστίζει 35 εκ. ευρώ, δηλαδή 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά τουρίστα, αλλά η ΝΔ είναι δογματική και το απορρίπτει.

«Η κυβέρνηση δίνει ελάχιστα χρήματα. Πώς θα πληρώσει κάποιος το ενοίκιό του στην Πάρο ή στη Μύκονο;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας πως «πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα στέγασης, μια μόνιμη λύση και ένα γενναίο πρόγραμμα στελέχωσης των νοσοκομείων»

Στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε τη θέλησή του να ευχαριστήσει το προσωπικό των νοσοκομείων για το φιλότιμο που δείχνουν για να κρατήσουν τους πολίτες εν ζωή.

«Θα καταργήσουμε τα απογευματινά χειρουργεία, αν γίνουμε κυβέρνηση», είπε επίσης. «Η υγεία είναι δημόσια και πρέπει να είναι για όλους, δεν θα την αφήσουμε να είναι  παρακλάδι του καπιταλισμού», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να δώσουμε το 5% του ΑΕΠ στην υγεία»

«Δεν έχουμε ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία, σπουδάζουμε τους γιατρούς, δίνουμε ένα σωρό χρήματα και φεύγουν έξω. Η πρώτη προτεραιότητά μας, αν γίνουμε κυβέρνηση, θα είναι το δημόσιο κράτος».

Είπε επίσης πως πρέπει να επενδυθεί ένα ποσοστό 5% του ΑΕΠ στην υγεία, που πρέπει να ενισχυθεί όπως και η παιδεία.

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης είπε ψέματα για την ακρίβεια - Να μπει πλαφόν 5% στο κέρδος για το ηλεκτρικό ρεύμα

Για την ακρίβεια και το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί κυβέρνηση, έκανε λόγο για ψέμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν έκανε λόγο για «εισαγόμενη ακρίβεια».

Είπε ειδικότερα: «Η ΝΔ προεκλογικά έλεγε πως είναι εισαγόμενη η ακρίβεια. Είπε λοιπόν ψέματα ο κ. Μητσοτάκης για αυτό όταν μετά τις εκλογές λέει πως είναι μπανανία η χώρα; Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που λέει ψέματα. Και για την εμπορική αμαξοστοιχία και το φορτίο της είπε ψέματα πριν τις εκλογές, και τις μειώσεις των φόρων είπε ψέματα. Υπάρχει ένα σύστημα που έχει στήσει με την προπαγάνδα και τον μηχανισμό της που δεν τα παρουσιάζει αυτά».

Και πρόσθεσε:« Μπορεί αυτή τη στιγμή να βάλει πλαφόν στην κερδοφορία στο ρεύμα. Εμείς προτείνουμε 5%, δεν το κάνει. Μπορεί να μπει όριο στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι δημόσιο αγαθό και η ΝΔ επιλέγει το πολύ μικρό ολιγοπώλιο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης πως «έχουμε προτείνει σύστημα «Τειρεσία» για τις εταιρίες που αισχροκερδούν, επιβάλοντας απαγόρευση στο να συμμετέχουν σε έργα για το Δημόσιο για τουλάχιστον 5 χρόνια, εφόσον τους επιβληθεί πρόστιμο».

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια γιατί υπάρχουν συμφέροντα που χρηματοδοτούν την δομή της. Το πιο βασικό που θα μπορούσε να κάνει είναι να μηδενίσει τον ΦΠΑ στο ψωμί και το γάλα», είπε κάνοντας λόγο για ένα μέτρο που «θα επιστραφεί στην οικονομία. Δεν πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο, αλλά οι πολίτες πεινούν», σημείωσε.

Για τις επικρίσεις της κυβέρνησης πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο, απάντησε: «Ε τι θα πει η κυβέρνηση, κάτι θετικό; Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει, έχει βγάλει ξεκάθαρη κοστολόγηση;». Ακόμη, επισήμανε πως το κόμμα έχει δημιουργήσει ένα «καινοτόμο φορολογικό πλαίσιο το οποίο απολύτως λογικό. Όταν το αναλύω και σε διευθύνοντες συμβούλους στην Ελλάδα λένε ‘ναι, αυτό βγάζει νόημα’. Και μας λέει η ΝΔ πως δεν ξέρουμε τι λέμε;».

«Εμείς χτίζουμε κάθε μέρα το πρόγραμμά μας. Θα καταθέσουμε και προτάσεις νόμου στη Βουλή έτσι ώστε να ξέρει η Ελληνίδα και ο Έλληνας τι θα γίνει νόμος του κράτους όταν γίνουμε κυβέρνηση», τόνισε.

«Στόχος η πρωτιά, αλλάζουμε τις δομές του κόμματος για να είναι προσιτό σε όλον τον κόσμο»

Για τις Ευρωεκλογές και το ποιο αποτέλεσμα ικανοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, λέει πως στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κυβερνήσει, διεκδικεί την πρωτιά. «Αλλάζουμε τις δομές του κόμματός μας για να είναι προσιτή σε όλο τον κόσμο. Το Προοδευτικό Κέντρο έχει χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί είναι η φυσική του θέση», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν προσομοιάζει με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, απαντά πως όλος ο κόσμος που θεωρεί ότι είναι προοδευτικός να σκεφτεί τις αξίες των πολιτικών αρχηγών.

«Πέταξε» δε τα «καρφιά» του προς τη ΝΔ, σημιεώνοντας πιο συγκεκριμένα: «Για όσους είναι στη ΝΔ ως προοδευτικό κέντρο, τι γνώμη έχουν για τον βουλευτή τους, της Δράμας που με αποκαλεί με το αρσενικό και το θηλυκό και ο κ. Μητσοτάκης δεν τον αποπέμπει; Τι γνώμη έχουν όταν στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ υπάρχει η υμνήτρια του Κασιδιάρη; Το προοδευτικό κέντρο σας διαβεβαιώνω πως έχει χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί είναι η φυσική του θέση».

«Δεν θέλουμε τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία επαφή με την άκρα Δεξιά»

Πολλοί βουλευτές της ΝΔ έχουν εκμεταλλευτεί ομοφοβικό λόγο, η ΝΔ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα, αλλά προς την άκρα δεξιά, τόνισε.

Σε ερώτηση με βάση τα όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης ότι δεν υποβλήθηκε υπόμνημα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τους Σπαρτιάτες για να κόψουν ψήφους από τη ΝΔ, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία επαφή με την άκρα Δεξιά, λέγοντας πως δεν θέλουμε τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών.

Άσκησε κριτική για τα Τέμπη, κάνοντας λόγο για μπάζωμα και μετακίνηση των χωμάτων, στα οποία «υπάρχουν οστά», επαναλαμβάνοντας την ρητορική περί μονταζιέρας και πως υπήρξε εντολή από την κυβέρνηση για αυτήν την ενέργεια. «Ζητάμε να ξέρουμε την αλήθεια, η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τον Κώστα Καραμανλή στη Δικαιοσύνη».

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω όταν εκλεγώ θα είναι η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών» - Τι είπε για την Εκκλησία και το θρησκευτικό συναίσθημα

Είπε επίσης πως θα καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για να «υπάρχει ισότητα όλων απέναντι στον νόμο». Θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνω.

Πρόθεσή μου είναι να πάω στην Κέρκυρα το Πάσχα, θα πάω στην Εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν εμπορεύομαι την πίστη μου, προσωπικά πιστεύω, σέβομαι τους συμπολίτες μου που είναι άθεοι.

Σε ερώτηση για το βουλευτή της Νίκης και τις... σφαλιάρες, σημειώνει ότι ο νόμος αφορά την ισότητα στο γάμο και όχι το γάμο των ομοφύλων, λέγοντας πως «οι λέξεις πληγώνουν». Έκανε λόγο για αναχρονιστικό λόγο, θέτοντας το ερώτημα αν θέλουμε να είμαστε μια σύγχρονη χώρα.

«Έχουμε γίνει μια κοινωνία της ατομικής ευθύνης και του γρήγορου πλουτισμού, θα ήθελα να βρούμε τρόπο να ομονοήσουμε, να ενισχυθεί η αριστερή, συλλογική ευθύνη».

Επανερχόμενος στο ζήτημα του κοινωνικού κράτους, σημείωσε πως «ένα 7% στη Δημόσια Παιδεία είναι αυτονόητος στόχος». Για το πρόβλημα της στέγης, έκανε λόγο για ανάγκη οικοδόμησης σπιτιών σύγχρονων, φιλικών στο περιβάλλον, τόσο στην Αθήνα, όσο και αλλού, με στόχο την επιστροφή των αποδήμων.

Για νέες εκλογές: «Καλό να ξαναζυγιστούμε, πολύ πιθανόν να ξεπεράσουμε το 20%»

Παράλληλα, ερωτώμενος εάν η ΝΔ δεν πάει καλά τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει εκλογές άμεσα, ο κ. Κασσελάκης απάντησε: «Έχω ήδη ζητήσει εκλογές γιατί θεωρώ πως ο τρόπος με τον οποίο εξελέγη η κυβέρνηση ήταν στημένος σε ένα ψέμα. Εργαλειοποίησαν τον φράκτη στον Έβρο, έναν μήνα μετά τα Τέμπη για να αλλάξουν ατζέντα. Θα ήταν καλό να ξαναζυγιστούμε. Βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία, βλέπω πολύ κόσμο που έχει μετανιώσει για τις τελευταίες εκλογές. Υπάρχει πολύ καλή περίπτωση να ξεπεράσουμε το 20%. Η αλαζονεία στον γυάλινο πύργο που βρίσκονται πρέπει να σταματήσει. Προφανώς εκείνος πρέπει να αποφασίσει το πότε αλλά τουλάχιστον να τελειώνουμε με αυτή την αλαζονεία»..

Σε ερώτηση για τα σχόλιά του για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, είπε πως έχω πει πολύ καλά λόγια για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον τρόπο που υπερασπίζεται τη Μαρία Καρυστιανού.

Σε ερώτηση για το πόθεν έσχες, επανέλαβε τέλος ότι «έχω πει 100 φορές ότι θα το υποβάλω».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σακελλαροπούλου: Το αναστάσιμο φως να γίνει οδηγός όλων μας προς έναν κόσμο χωρίς πολέμους

«Το αναστάσιμο φως να γίνει οδηγός όλων μας προς έναν κόσμο χωρίς πολέμους» ευχήθηκε σε δήλωση της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ειδικότερα, στο μήνυμα τη...

Στην πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης» και στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου Μεγίστης ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνέχισε σήμερα, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου, την επίσκεψή του στο Καστελλόριζο, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη,...

Ν. Ανδρουλάκης: «Μπορούμε καλύτερα, διότι την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε»

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα «ας γίνει η αφετηρία για να οικοδομήσουμε και μια πιο δίκαιη Ελλάδα, με π...

Φόρτωση άρθρων...