Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

ΚΙΝΑΛ: Αυτός είναι ο πυρήνας των πιο στενών συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη - 100 ονόματα από όλη την Ελλάδα

Παρασκήνιο

Ανανέωση του κόμματος µε νεώτερους σε ηλικίας ανθρώπους επιδιώκει ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας πράξη το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, που ήταν να βγει μπροστά και να πρωταγωνιστήσει η νέα γενιά.

Άλλωστε, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η ανανέωση σε πρόσωπα είναι επιβεβληµένη και αποτελεί σχεδόν μονόδρομο στην παρούσα συγκυρία, προκειμένου το κόμμα να τρέξει μπροστά και να απευθυνθεί και στους νεότερους ψηφοφόρους, καθώς τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η Παράταξη συνεχίζει να καταγράφει χαμηλά ποσοστά στις νέες ηλικίες.

Πολλώ δε μάλλον που οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τη σημασία κάθε ψήφου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επιθυμεί με τις επιλογές του να αναδείξει μια νέα γενιά στελεχών, η οποία θα πλαισιώνεται από έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη που μπορούν να προσφέρουν και θα μπουν μπροστά στην προσπάθεια για την αναγέννηση του κόμματος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν από την πρώτη στιγμή οι επιλογές του για τις κρίσιμες θέσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής. Επέλεξε  ως «αντ' αυτού» στη Βουλή τον Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος σηματοδοτεί αυτό που πολιτικά και επικοινωνιακά θέλει να πετύχει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι βουλευτές που ανήκουν στη γενιά των 40αρηδων Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου και Απόστολος Πάνας.

Θεωρείται βέβαιο ότι ανάλογες κινήσεις θα υπάρξουν και σε επίπεδο κόμματος. Τόσο στην ανθρωπογεωγραφία της νέας ηγετικής πυραμίδας του Κινήματος Αλλαγής, όσο και στη συγκρότηση των Τομέων του κόμματος και τμημάτων της Χαριλάου Τρικούπη.

Για τις κομματικές θέσεις θα αξιοποιηθούν νέα πρόσωπα από όλες τις φυλές και τις εσωκομματικές τάσεις του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο η κυρία δεξαμενή των νέων στελεχών θα είναι εκείνη που δημιούργησε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τα χρόνια της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τη λεγόμενη «γενιά της κρίσης» που μεγάλωσε μέσα σε αυτή χωρίς να έχει την ευθύνη.

Οι «προοδευτικοί καμικάζι» του νέου Προέδρου

Ας δούμε όμως ποια είναι οι λεγόμενοι «προοδευτικοί καμικάζι» του Νίκου Ανδρουλάκη που τον στήριξαν σε όλες τις εσωκομματικές μάχες που έδωσε και αναμένεται να αξιοποιηθούν τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ηγετική πυραµίδα που σχεδιάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχουν οι δύο «στρατηγοί» της προεκλογικής του εκστρατείας και επί χρόνια στενοί του συνεργάτες, Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης, οι οποίοι θα αναλάβουν την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Αμφότεροι δεν έλειψαν στιγμή από το πλευρό του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής όλα τα προηγούμενα χρόνια και θεωρούνται από τα πιο έμπιστα στελέχη του.

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ασχολείται με την πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια ως ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ Ξάνθης. Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει μακρά κομματική διαδρομή, με θητεία στα περισσότερα όργανα του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ (Μέλος ΚΕ και Πολιτικού Συμβουλίου). Θεωρείται «παίκτης» στα οργανωτικά και στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές είχε αναλάβει επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Νίκου Ανδρουλάκη.  Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος εκτιμάται βάσιμα ότι προαλείφεται για γραμματέας του ΚΙΝΑΛ μετά το προσεχές συνέδριο του κόμματος, που εκτός μεγάλου απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί αρχές του καλοκαιριού.

Ο 46χρονος Τοπογράφος Μηχανικός Στέφανος Ξεκαλάκης είναι γέννηµα - θρέµµα ΠΑΣΟΚ και το «μικρόβιο» της πολιτικής μπήκε από πολύ νωρίς. Τα πρώτα ενεργά πολιτικά βήματα έγιναν μέσα από την ΠΑΣΠ ΕΜΠ. Εξελέγη πρώτη φορά στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στο 9ο συντακτικό συνέδριο του Κινήματος, ενώ την περίοδο 2010 – 2011 διετέλεσε Γραμματέας του Τομέα Μαζικών Χώρων του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Πέντε χρόνια αργότερα βρέθηκε στο τιμόνι του κόμματος, ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος στη διαχείριση των οργανωτικών ζητημάτων, καθώς γνωρίζει πολύ καλά το εσωκομματικό τοπίο και την ανθρωπογεωγραφία στο ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, στέλεχος από την νεότερη γενιά θα αναλάβει τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ενώ σε ό,τι αφορά στον τομέα επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, ο 43χρονος Παναγιώτης Βλάχος, πρώην στέλεχος του Ποταμιού, πιθανότατα θα παραμείνει στο πόστο του Γραμματέα Επικοινωνίας.

Στο επικοινωνιακό επιτελείο θα είναι και ο γνωστός επικοινωνιολόγος Βαγγέλης Τσόγκας, εκ των στενών συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεκλογική εκστρατεία. Είναι απόφοιτος φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης , πτυχιούχος πολιτικής επικοινωνίας από το πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και ιδρυτής της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Sigmund Communication.

Κομβικό ρόλο στο ίδιο team θα έχουν, επίσης, ο 30χρονος Βασίλης Πανάγου, ο οποίος «έτρεξε» τα social media και τα τηλεοπτικά σποτ για την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, η συνεργάτης του προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο ευρωκοινοβούλιο δημοσιογράφος Ειρήνη Κωστάκη και ο πρώην ΠΑΣΠίτης Ευθύμης Καρδαράς.

Στον νέο ηγετικό πυρήνα θα είναι και άλλα στελέχη που προέρχονται από τη νεότερη γενιά της Παράταξης και μετείχαν στο στενό επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Τα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν σε θέσεις - κλειδιά είναι το πρώην στέλεχος της ΠΑΣΠ Παντείου Μάρα Κουκουδάκη, η οποία εκπροσωπούσε το στρατόπεδο Ανδρουλάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος Αλλαγής, η δικηγόρος Νανά Βρυώνη, από τα στελέχη που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Πασπίτης Νίκος Δασκαλάκης, τα μέλη της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καραμπιζιώτης και Διονύσης Λαμπρίδης.

Πολύ κοντά στον Κρητικό πολιτικό είναι, επίσης, οι διαχρονικοί φίλοι του Νίκος Μήλης, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και ο Νίκος Παπάζογλου, συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων.

Από τα στελέχη που θα αξιοποιήσει στη νέα πορεία ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι, επίσης, ο υποψήφιος πρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Μιχάλης Καλαντζόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Αθήνας Ρωξάνη Μπέη και ο Γιάννης Σμέρος, που θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές στην Ανατολική Αττική.

Στη λογική αξιοποίησης των νέων προσώπων παντού θα αναλάβουν ρόλους και πολλά νέα στελέχη από την Κρήτη, που αποτέλεσαν την ομάδα κρούσης του Νίκου Ανδρουλάκη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Κώστας Φασουλάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ηρακλείου Σταύρος Τζεδάκης και Έφη Κουτεντάκη, ο Γιάννης Λύτινας και ο Σίφης Βουκάλης από το Ρέθυμνο, ο Φραγκίσκος Μπριλάκης από το Λασίθι, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου και μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ Λάμπρος Αντωνόπουλος, ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, ο Γιάννης Νικηφοράκης και ο Σπύρος Σοφιανός από τα Χανιά.

Σε ό,τι αφορά την Α΄και Β΄ Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζουν τα ονόματα των Αντώνη Σαουλίδη, Κώστα Πετρίδη, Νίκου Ξυλούρη, Θύμιου Φωτεινού, Κυριάκου Μερελή, Πέννυς Δαλαμπούρα, Χρήστου Μελίδη και Σωκράτη Εδίρνελη.

Στην ίδια κατηγορία είναι, επίσης, µια σηµαντική µερίδα νέων ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από το πανελλαδικό «φυτώριο» στελεχών του Νίκου Ανδρουλάκη και τον πλαισίωσαν στην προεκλογική του διαδρομή.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον Σταύρο Βαβία και τη δικηγόρο Αρμενάκη Κρυσταλλία από τον Έβρο, τον Γιώργο Πετρίδη από την Ροδόπη, τον πρώην Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Ανέστη Αντωνιάδη, τον Δαμιανό Καγκελίδη και τον Λευτέρη Πατάβρα από τη Δράμα, την Ολυμπία Αποστόλου και τον Νίκο Μπρουσκέλη από την Ημαθία, τον Χρήστο Στεφόπουλο από την Πιερία, τον Δημήτρη Πρίντζα από τα Γρεβενά, τον Δημήτρη Ζιούζιο από την Κοζάνη, τον Βαγγέλη Τσουκνίδα, τον Σωτήρη Παπαγεωργίου και τον Χρήστο Δημακόπουλο από την Καρδίτσα, τον Σωτήρη Παπαχρήστο και τον Γιάννη Τριγώνη από τα Τρίκαλα, τον πρώην Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Λάρισας Βαγγέλη Γιαννούλα, τον Δημήτρη Τσιμπανάκο και τον Δημήτρη Λουφόπουλο από τη Μαγνησία, τον Άκη Τσιμούρτο και τον Αντώνη Παπαγόρα από τη Φθιώτιδα, τον Βασίλη Σβίγγο από την Βοιωτία και την Εβίνα Τσατσάνη από την Εύβοια.

Σε ό,τι αφορά άλλα νέα στελέχη ανά την Ελλάδα, που διαχρονικά βρίσκονται στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη και έχουν συμπορευθεί μαζί του σε πολλές εσωκομματικές εξελίξεις, ξεχωρίζουν τα ονόματα  του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Σωτήρη Ζαρμπαλά (Γιάννενα), του Μάνθου Χαρίζη (Ιόνιο), του Κώστα Φωκίδη (Χίος) του υποψήφιου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Παναγιώτη Χριστόφα, του Νίκου Τριανταφύλλου (Σάμος), του υποψήφιου βουλευτή Δωδεκανήσου Βάϊου Καλοπήτα, του Δημήτρη Αγγελόπουλου και του Μίμη Μανέτα (Κορινθία), του Νίκου Μοίραλη και του Χρήστου Γραμμένου (Αχαΐα), της Δήμητρας Λοΐζου και του Σταύρου Δανελιάν (Ηλεία), του Κώστα Παπαγεωργίου (Αρκαδία), του Γιώργου Χρηστάκη (Λακωνία), του Γιάννη Πάζιου και Γιώργου Κατσούλη (Μεσσηνία), του Παναγιώτη Ψυχογυιού (Αργολίδα) και του Μάριου Ρούσσου (Κυκλάδες).

Τέλος, σε επίπεδο Αττικής, τα στελέχη που θα παίξουν κομβικό ρόλο την επόμενη ημέρα είναι, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Παπαγιάνναρος από τη Δυτική Αττική, η υποψήφια βουλευτής στο Βόρειο Τομέα Ρένα Ζαρκαδούλα, ο Νίκος Δρακόπουλος από τον Δυτικό Τομέα και η Έλενα Αναστασίου από την οργάνωση της Α΄Αθήνας.

Πηγή: «Στο Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κόντρες και αψιμαχίες για τα Τέμπη – Η Κυβέρνηση αμύνεται, η Αντιπολίτευση επιτίθεται

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της Κυβέρνησης. Υπουργοί και βουλευτές της Κυβέρνησης κοντράρο...

Ο Πέτρος Παππάς «αδειάζει» τον Φαραντούρη: Οι κυβερνήσεις ανεβαίνουν και πέφτουν από τη θέληση της πλειοψηφίας του λαού

«Αδειάζει» τον Νίκο Φαραντούρη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του πρώτου ότι «θα ήταν ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία ...

Ο Τσίπρας επιβεβαιώνει το rebranding: «Δέχομαι προτάσεις από εταιρείες, δεν έχω συνάψει ακόμη συνεργασία»

Στα περί πρόσληψης εταιρείας για να κάνει rebranding στο προφίλ του απαντά το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Έπειτα από τη φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας, όπου δείχνει τ...

Φόρτωση άρθρων...