Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Οι υποψήφιοι στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (όλα τα ονόματα)

Πολιτική

Μπορεί το Μαξίμου να μιλάει για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, εντούτοις στη Χαριλάου Τρικούπη παραμένουν σε ετοιμότητα, καθώς δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, εξ’ αφορμής και της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ψηφοδελτίων έχει ήδη ξεκινήσει να σκανάρει τον χάρτη, να ξεσκαρτάρει τις προτάσεις και τις αυτοπροτάσεις και να «χτίζει» τα ψηφοδέλτια σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του προέδρου της, Βαγγέλη Αργύρη, εστάλη επιστολή προς όλους τους υποψηφίους των εθνικών εκλογών του 2019 µε το ερώτηµα αν επιθυµούν να ριχτούν εκ νέου στη μάχη του σταυρού. Σύµφωνα μάλιστα µε καλά πληροφορηµένες πηγές του κόµµατος, περίπου το 40% εξ αυτών έχει ανταποκριθεί και έχει δηλώσει τη διαθεσιµότητά του.

Η Επιτροπή θα είναι σε συνεχή συνεδρίαση και θα λειτουργήσει με βάση τους κανόνες και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, όπως αυτά ορίστηκαν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, όπως η κατά 50% τουλάχιστον ανανέωση των προσώπων των προηγούμενων ψηφοδελτίων και η κατά 30% τουλάχιστον συμμετοχή των νέων κάτω των 40 ετών.

Άλλωστε, η εντολή που έχει δοθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι στους συνδυασμούς να συμμετάσχουν νέα και φρέσκα πρόσωπα από κάθε άποψη.

Παράλληλα, η Επιτροπή έχει ανοίξει τη διαδικασία πέρα από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος και στο ευρύτερο κοινό, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αντιπροσώπευσης σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας.

Τον σκοπό αυτό υπηρετεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποψηφιοτήτων, η οποία θα είναι ανοιχτή ως της 8 Μαΐου. Η Επιτροπή Ψηφοδελτίων στοχεύει να έχει έτοιμη την εισήγηση της προς τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και την ΚΠΕ εντός του Ιουνίου.

Μετά την Περιφέρεια Αττικής, το «Κ», επιχειρεί σήμερα, μια καταγραφή των προσώπων που πιθανά θα επιλεγούν να δώσουν ενεργά την εκλογική μάχη στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

kastanidis

 

Α΄ Θεσσαλονίκης: Το ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερη έδρα για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην πρώτη περιφέρεια έχει ενεργοποιήσει ήδη το ενδιαφέρον πολλών επίδοξων «μνηστήρων» της. Ισχυρός παίκτης στην εκλογική περιφέρεια είναι ο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, ο οποίος έχει αποδειχθεί σκληρό καρύδι στις εκλογικές αναμετρήσεις. Διαθέτει σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το ποντιακό στοιχείο λόγω καταγωγής.

Εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο πρώην αρχηγός της ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος ήταν ένα από τα πρόσωπα που έτρεξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές. Ανδρώθηκε πολιτικά στις τάξεις της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 2003 ασχολείται ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Συκεών- Νεάπολης.

Σίγουρη θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκου Κυριάκου, ο οποίος στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουνίου του 2019 βρέθηκε στη δεύτερη θέση, χάνοντας την έδρα από τον Χάρη Καστανίδη.

Υποψήφιος θα είναι και πάλι ο γιατρός και εξ Ανωγείων Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος δεν έλειψε στιγμή από το πλευρό του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής όλα τα προηγούμενα χρόνια. Χωρίς να εγκαταλείπει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, «οργώνει» τις γειτονιές της συμπρωτεύουσας, θέλοντας να έχει σταθερά καλή επαφή με τους συμπατριώτες του, αλλά και να είναι γνώστης των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Ένα από τα νέα πρόσωπα που συζητούνται για το ψηφοδέλτιο είναι και αυτό της Πέννυς Δαλαμπούρα. Γιατρός στο επάγγελμα, προέρχεται από τα σπλάχνα της ΠΑΣΠ και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και έχει περάσει από τον τομέα Επικοινωνίας και την ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ.

Για μια θέση στο ψηφοδέλτιο ακούγονται τα ονόματα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη, του υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας το 2019 Χρήστου Παπαστεργίου, του Σπύρου Βούγια, του αντιδημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου Κώστα Σωτηράκη, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρου Λεκάκη, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, του Γιώργου Πινακίδη και της αντιδημάρχου Παύλου Μελά Χαράς Αμανατίδου.

Τον τελευταίο καιρό έχει διακινηθεί πολύ έντονα και το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη, καθώς και του συνταγματολόγου και πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος από τα χρόνια της Ευρωβουλής διατηρεί προσωπική σχέση µε τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ερωτηματικό - και μάλιστα μεγάλο - εξακολουθεί να παραμένει αν η ευρωβουλευτής του κόμματος Εύα Καϊλή επιλέξει να μετακομίσει από τις Βρυξέλλες για την ελληνική Βουλή. Αν αυτό συμβεί, η πολιτική «τράπουλα» στον Νομό θα ανακατευτεί για τα καλά και θα ανατρέψει τις υφιστάμενες ισορροπίες, βάζοντας ταυτόχρονα φωτιά στα τόπια των άλλων υποψηφίων, αφού η ευρωβουλευτίνα διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην κομματική βάση και στην τοπική κοινωνία.

arvanitidis

 

Β΄ Θεσσαλονίκης: Πλην του νυν βουλευτή και αναπληρωτή Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργου Αρβανιτίδη, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, στη μάχη των εθνικών εκλογών ετοιμάζεται να ριχτεί ο προερχόμενος από τη νέα γενιά της Παράταξης, Κώστας Πετρίδης, ο οποίος έδωσε μεγάλη μάχη για την πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη στη συμπρωτεύουσα. Διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό και δικούς του πυρήνες σε όλους τους δήμους, έχοντας παράλληλα μεγάλο ακροατήριο σε όλη τη Β' Θεσσαλονίκης, παρά τη μεγάλη ανομοιογένειά της.

Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Θανάση Γλαβίνα, γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Γλαβίνα, ο οποίος εκλεγόταν από το 1981 έως το 1996 στη Β΄ Θεσσαλονίκης. Για μια θέση στο ψηφοδέλτιο ακούγονται εντόνως τα ονόματα των κ.κ Μιχάλη Πάππου, Γιώργου Φεστερίδη, Δημήτρη Ζακαλκά, Συμεών Καψάλα, Γιάννη Μπατζαρακίδη, Βίκυς Παπαγεωργίου, Δημήτρη Στοϊτσα, Μαρίας Κιλαζίδου, καθώς και του αγροτοσυνδικαλιστή Θύμιου Φωτεινού.

parastatidis

 

Κιλκίς: Αναμένεται σκληρή κόντρα μεταξύ του «ανδρουλακικού» νυν βουλευτή Γιώργου Φραγγίδη και του «παπανδρεϊκού» Στέφανου Παραστατίδη. Στις εκλογές του 2019, ο δεύτερος έχασε την έδρα στο νήμα με μια διαφορά 100 σταυρών και χρειάστηκε να περάσουν τα μεσάνυχτα μέχρι να αναδειχθεί πρώτος ο νυν βουλευτής. Στο ψηφοδέλτιο θα είναι και ο «προεδρικός» Γιώργος Αναστασιάδης.

panas

 

Χαλκιδική: Iσχυρός παίκτης στην εκλογική περιφέρεια ο νυν βουλευτής και υπεύθυνος Αυτοοργάνωσης του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας, ο οποίος αναμένεται να σπάσει όλα τα κοντέρ. Μάλιστα, στις εσωκομματικές εκλογές επιβεβαίωσε τα ισχυρά ερείσματα που έχει στο νομό, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο στήριζε, σάρωσε σε ψήφους.

Ερωτηματικό παραμένει το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ο πρώην δήμαρχος Κασσάνδρας, Άρης Κανέλλης, ο πρώην δήμαρχος Σταγείρων Ακάνθου, Μιχάλης Βλαχόπουλος και η Μάρθα Ζέππου, κόρη του υποψήφιου δημάρχου Σιθωνίας Γιάννη Ζέππου. Από εκεί και πέρα, έχει ακουστεί και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Γιάννη Δριβελέγκα, καθώς και του πρώην υπουργού Χρήστου Πάχτα, ο οποίος είχε μείνει εκτός ψηφοδελτίου στις εκλογές του 2019.

xasiotis

 

Ημαθία: Μετά τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν σταθεροποίηση σε αυξημένα ποσοστά και με δεδομένο ότι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που σημαίνει πως το Κίνημα Αλλαγής στην Ημαθία, θα έχει αρκετές πιθανότητες να βγάλει μια έδρα, αφού ο νομός είναι τετραεδρικός και ωφελούνται τα μικρά κόμματα, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογικές λίστες του ΚΙΝΑΛ αυξάνεται όλο και πιο πολύ. Κλειδωμένες και σίγουρες θεωρούνται υποψηφιότητες του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη, του γιατρού Νίκου Μπρουσκέλη και της Ολυμπίας Αποστόλου. Πρόκειται για τρία στελέχη που θεωρείται ότι ανήκουν στο «προεδρικό στρατόπεδο», ενώ ακούγεται έντονα πως θα είναι υποψήφιος και ένα πρόσωπο με βαριά πασοκική πολιτική ιστορία στην περιοχή.

Mixalis-tzelepis

 

Σέρρες: Ισχυρός παίκτης στην εκλογική περιφέρεια είναι ο Μιχάλης Τζελέπης, που στήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη και περιόδευσε σε αρκετούς νοµούς στη Βόρεια Ελλάδα. Ο πρώην βουλευτής θα δώσει τη μάχη πρωτίστως, ώστε να κερδίσει το Κίνημα Αλλαγής την έδρα στον νομό. Για τη μάχη ετοιμάζεται ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Παναγιώτης Καρίπογλου, ενώ εκ νέου υποψήφιος θα είναι, όπως ακούγεται, και ο Πασχάλης Τόσιος. Στο πλαίσιο πάντα της ανανέωσης, ακούγεται και το όνομα του Παναγιώτη Κεμανιτζόγλου, η υποψηφιότητα του οποίου μπορεί να καλύψει την περιοχή του δήμου Βισαλτίας, καθώς είναι ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στην περιοχή.

papadaki

 

Πέλλα: Ως πιθανή υποψηφιότητα ακούγεται το όνομα της Κικής Παπαδάκη, η οποία έχει έντονη ενασχόληση με τα κοινά επί σειρά ετών. Υπήρξε ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ενώ αργότερα ασχολήθηκε ενεργά με την αυτοδιοίκηση, ως υποψήφια αντιπεριφερειάρχης. Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η νέου κάθοδος της δικηγόρου Ραχήλ Αλεξανδρίδου, ενώ για τη μάχη της κάλπης ακούγονται τα ονόματα και άλλων προσώπων, όπως του προέδρου των Φαρμακοποιών της Πέλλας Πάνου Ζαρογουλίδη, του Μιχάλη Μπογδάνη από την Αριδαία και του Γαβριήλ Τεκτερίδη, αν τελικά δεν θελήσει να διεκδικήσει τον Δήμο Πέλλας.

mixou

 

Πιερία: Το πιο γνωστό όνομα του ψηφοδελτίου θα είναι η πρώην βουλευτής Μαρία Μίχου, η οποία είχε στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η κάθοδος του Γιάννη Μαλτζάρη, στέλεχος που προέρχεται από τη νέα γενιά της Παράταξης και βρίσκεται κοντά στη νέα ηγεσία. Ακούγονται ακόμη τα ονόματα του καρδιολόγου Χρήστου Στεφόπουλου και του «παπανδρεϊκού» Νίκου Τσακιρίδη. Σε αυτή την περιφέρεια δεν αποκλείεται και το όνομα έκπληξη, που προς το παρόν δεν έχει μπει φανερά στο παιχνίδι της διεκδίκησης.

 

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στο Δήλεσι Βοιωτίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Παρασκευή o Μητσοτάκης

Στο Δήλεσι Βοιωτίας θα μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Παρασκευής, όπου μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο θα επισκεφθούν δομές της Ιεράς Αρχιεπισ...

Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία

«Δεν φοβόμαστε να πάμε στην Εκκλησία και κανένας δεν μπορεί να φοβίσει τον οποιονδήποτε», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτ...

Φόρτωση άρθρων...