Πέμπτη
30 Ιουνίου 2022

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για τη δόση 744 εκατ. ευρώ - Έρχεται έξοδος από την αυστηρή επιτήρηση

Πολιτική

Θετική είναι για την Ελλάδα η 14η Έκθεση την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χώρα μας. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για να αποφασίσει το Eurogroup την τελική έξοδο από την ενισχυμένη Εποπτεία, καθώς και την χορήγηση της δόσεως των 744 εκατομμύρια ευρώ προς τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι «οι αρχές έχουν ολοκληρώσει μια σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους τομείς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας» και άλλα.

Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του Κτηματολογίου, κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως τονίζεται, η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup την απελευθέρωση της επόμενης δέσμης μέτρων για την πολιτική του χρέους, δηλαδή τουλάχιστον της δόσης των 744 εκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας.

Ιδιαίτερα αξίζει να σημειωθεί η αναφορά που γίνεται στην έκθεση πως «η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα».

Η Κομισιόν τονίζει πως «αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας».

Κατόπιν όλων αυτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει και θετική εισήγηση για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία: «οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να μην παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της, στις 20 Αυγούστου 2022».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κυβερνητικές πηγές: Η συμφωνία για Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ αποτελεί αναδίπλωση της Τουρκίας

«Η τριμερής συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού βραχίονα εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκία...

Η Αθήνα προχωρά στην αγορά των F-35 - Επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για 20+20 υπερσύγχρονα μαχητικά

Υπεγράφη το επίσημο αίτημα της Αθήνας προς τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα....