Πέμπτη
20 Ιουνίου 2024

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, οι θέσεις των κομμάτων (live)

Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής είναι η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που εισάγει το πλαίσιο λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί, με πρόταση από τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Στην ψηφοφορία που προηγήθηκε στην αρμόδια επιτροπή η ΝΔ ψήφισε θετικά, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Νίκη ενώ Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα «στέρεο συνταγματικό βήμα» και πως δεν τίθεται “αντισυνταγματικότητα με βάση το άρθρο 16 “.

Η κυβέρνηση αναφέρει πως 176 από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, λέγοντας πως αξιοποιήθηκαν οι προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ, με αυστηρές, όπως αναφέρεται και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στα προγράμματα σπουδών, την οικονομική επάρκεια των παραρτημάτων και των μητρικών τους ιδρυμάτων, την ακαδημαϊκή επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού, την αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΑΕ και αντίστοιχες αρχές από τα κράτη προέλευσης των τμημάτων. Τα κριτήρια εισαγωγής θα αποφασίζονται από το μητρικό ίδρυμα του παραρτήματος και θα εγκρίνονται από την ελληνική διοίκηση, δηλαδή την ΕΘΑΑΕ. Όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να εγγραφεί ούτε στο μη κερδοσκοπικό.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό «κατά πλειοψηφία», από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής την περασμένη Δευτέρα. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της ΚΟ Νέα Αριστερά, της ΚΟ Σπαρτιάτες και της ΚΟ Νίκη, ενώ την επιφύλαξή τους να τοποθετηθούν στη συζήτηση της ολομέλειας, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ισοπέδωση της ανώτατης παιδείας και παραβίαση του Συντάγματος. Σύμφωνα και με ανακοίνωση του Think Τank Έρευνας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο η «έρευνα δεν αποτελεί κριτήριο ούτε για την αδειοδότηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε για τη στελέχωσή τους».

Την απόφαση για καταψήφιση του νομοσχεδίου, επιβεβαίωσαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, και με τη σαφή προειδοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι: «Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία». «Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους» ανέφερε.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «έκτρωμα».

Η Ελληνική Λύση σημειώνει πως για την κυβέρνηση όταν κάποιοι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν πανεπιστήμια στην Ελλάδα, τότε δεν υπάρχει σύνταγμα.

Η Νέα Αριστερά τονίζει η ιδέα της κυβέρνησης πως πρέπει να επικρατήσει ένας ακαδημαϊκός νεοφιλελευθερισμός θα συγκρουστεί με την πραγματικότητα και θα ηττηθεί.

Οι Σπαρτιάτες χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και οι βουλευτές της Νίκης καταλογίζουν απόπειρα παράκαμψης με νόμο των αποφάσεων του συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Πλεύση Ελευθερίας τονίζει ως πρωταρχική την υποχρέωση της Πολιτείας για παροχή δημόσιας δωρεάν παιδείας σε όλα τα παιδιά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης στη μάχη της καθημερινότητας – Στο υπουργείο Ανάπτυξης σήμερα ο πρωθυπουργός

Η οριστικοποίηση των top jobs στην Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε μικρή παράταση και ο διαπραγματευτής του ΕΛΚ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε στη σκληρή καθημερινότητα με στόχο να μπει μπρο...

Ανδρουλάκης στο Πολιτικό Συμβούλιο: «Το κόμμα είχε αρρυθμίες, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη»

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης...

Φόρτωση άρθρων...