Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Κυβερνητική παράνοια: Έρχεται ο κόφτης και το Μαξίμου πανηγυρίζει

Πολιτική

Παρά τις καθημερινές κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου που ξορκίζουν τα πρόσθετα μέτρα ακόμα και για το 2018, η απειλή τους πλανάται στον ορίζοντα.

Είτε μέσω αυξήσεων φόρων, είτε μέσω περικοπών μισθών και συντάξεων, είτε με την ενεργοποίηση του κόφτη τον οποίο πανηγύρισε έναν χρόνο νωρίτερα η κυβέρνηση, αν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα πρόσθετα σκληρά μέτρα στις πλάτες μιας ρημαγμένης κοινωνίας δεν θα αργήσουν να έρθουν στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, το ΔΝΤ δεν έβαλε σταγόνα νερό στο κρασί των προβλέψεών του για τα επόμενα χρόνια.

Επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 δεν θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ όταν το Μνημόνιο απαιτεί 3,5%. Η διαφορά ανάμεσα στην εκτίμηση και στην απαίτηση μεταφράζεται σε 2,7 δισ. ευρώ. Επί του παρόντος, όπως διευκρινίζει πηγή από την Ουάσιγκτον, το Ταμείο δεν προτίθεται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα.

Το Μαξίμου, από την πλευρά του, καθησυχάζει για το 2018 στέλνοντας το μήνυμα «μην ανησυχείτε, υπάρχει ο κόφτης». Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι με κόφτη ή χωρίς, αν δεν βγουν τα νούμερα όπως τα θέλει το ΔΝΤ, τα πρόσθετα μέτρα λίαν συντόμως θα βρεθούν στο τραπέζι των απαιτήσεων. Αυτό έχει δείξει μέχρι σήμερα η ιστορία των Μνημονίων.

Με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο εφιάλτης δεν τελειώνει το 2018. Για το 2019 αλλά και για κάθε χρονιά έως το 2022, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι δεν θα είναι παραπάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ψαλιδίσουν τις παράλογες - κατά την άποψη του Ταμείου - απαιτήσεις πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ νωρίτερα από το 2023 στο καλύτερο σενάριο.

Αυτή η απόκλιση των 3,6 δισ. ευρώ ανάμεσα στις εκτιμήσεις και στις απαιτήσεις κρύβει δύο ακόμα μεγάλους κινδύνους: ένα τσουνάμι μέτρων το 2019 και τον αποχαιρετισμό των αντιμέτρων.

Με βάση το προσύμφωνο της Μάλτας, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στη λήψη πρόσθετων μέτρων 1% του ΑΕΠ μέσω περικοπών στις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2019 και κατά επιπλέον 1% του ΑΕΠ ή επιπρόσθετα 1,8 δισ. ευρώ από τη μείωση του αφορολογήτου το 2020.

Αν δεν βγαίνουν τα νούμερα - και στο μέτωπο αυτό έχει συμφωνηθεί ήδη ότι το ΔΝΤ θα έχει το πάνω χέρι - το προσύμφωνο προβλέπει ότι το σύνολο των μέτρων από συντάξεις και αφορολόγητο θα εφαρμοστεί πακέτο το 2019.

Παράλληλα, το προσύμφωνο ορίζει ότι η κυβέρνηση άμεσα θα ψηφίσει τα μέτρα 2% του ΑΕΠ και τα αντίμετρα επίσης 2% του ΑΕΠ, τα οποία όμως θα εφαρμοστούν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

Αν το 2018 το πλεόνασμα δεν είναι 3,5% του ΑΕΠ, αλλά 2% όπως εκτιμά το Ταμείο, η κυβέρνηση - αυτή ή η επόμενη - θα πρέπει να κουνήσει το μαντίλι στα ψηφισμένα αντίμετρα, τα οποία θα είναι... καταδικασμένα να μείνουν στα χαρτιά.

Κατά την άποψη της κυβέρνησης, τίποτα από τα προαναφερόμενα δεν θα συμβεί. Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, η υπεραπόδοση του πλεονάσματος το 2016 διασφαλίζει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι με βάση τα αποτελέσματα του περασμένου έτους (πάνω από 3,5% του ΑΕΠ είπε ο Αλέξης Τσίπρας), έχουν επιτευχθεί ήδη και οι στόχοι για το 2018.

Το πρόβλημα κατά την ανάγνωση του ΔΝΤ είναι ότι το περυσινό πλεόνασμα οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες.

Ενδεικτικό είναι ότι το περυσινό πλεόνασμα 3,3% του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 1,8% του ΑΕΠ φέτος, παρά την προβλεπόμενη από το Ταμείο ανάπτυξη 2,2%. Ευτυχώς για το 2017 νέα μέτρα δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Για το 2016, η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε καταλυτικά τις εκτιμήσεις του. Προέβλεπε πλεόνασμα μόλις 0,1% του ΑΕΠ τον περασμένο Οκτώβριο, ανέβασε την πρόβλεψη στο 0,9% του ΑΕΠ τον Φεβρουάριο και χθες, με την επιφύλαξη των τελικών ανακοινώσεων από τη Eurostat την ερχόμενη Παρασκευή, ανέβασε τον πήχη στο 3,3%.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Βίτορ Γκασπάρ όμως δήλωσε χθες από την Ουάσιγκτον ότι κατά την άποψη του Ταμείου το περυσινό πλεόνασμα «είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα έκτακτων και προσωρινών συνθηκών».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στ. Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος κατηγόρησε τη ...

Φόρτωση άρθρων...